Krönika: Dödens grupp värre än vad man kunde ana
Det är tight och underhållande i Grupp B. Kanske finns det till och med fler skrällar kvar?
På förhand stod givetvis Grupp B ut när de båda JVM-grupperna studerades. Grupp A, med Sverige och Finland som enda relevanta lag, har blivit den axelryckning man förväntade sig – men i Ostrava har Grupp B överträffat alla förväntningar och/eller farhågor.
Dödens grupp är så mycket värre än vad man faktiskt kunde ha anat på förhand.
Där man initialt trodde att Kanada, USA och Ryssland skulle gå en härlig batalj om gruppsegern samtidigt som Tyskland gjorde upp med Tjeckien om att slippa nedflyttningsmatcherna har istället Grupp B blivit ett fantastiskt underhållande getingbo.
När samtliga fem lag har spelat två matcher står alla på tre poäng vardera och Kanada ligger på sistaplatsen.
---
Alla lag har visat upp hög potential samtidigt som man har gått på någon rejäl mina. Det finns påtagliga styrkor i alla lag, men även uppenbara brister. Det finns stjärnor som har levererat och det finns stjärnor som behöver kliva fram.
Ryssland må toppa gruppen efter två spelade omgångar, men som så många gånger förr är det svårt att sia om de ryska kvaliteterna. Man imponerade inte mot Tjeckien i premiären och stod för några kostsamma misstag. I utskåpningen av Kanada var det snarare direkt usla kanadicker istället för fantastiskt mäktiga ryssar som var anledningen till de stora siffrorna.
Många gånger förr har vi sett Ryssland lite halvnonchalant slarva sig igenom gruppspelet bara för att växla upp i slutspelet. Med en stjärnfylld forwardsbesättningen och ett par, tre riktigt högklassiga backar kan så mycket väl bli fallet även den här gången – men det kan också bli ödesdigert med tanke på hur tight gruppen är.
USA såg ut att kunna ha något spännande på gång i premiären mot Kanada, men föll i slutändan. Mot Tyskland tog man mest en pliktskyldig seger utan att imponera och under stunder pressades man av tyskarna. Märkliga kedjeformationer och fördelning av istid har gjort att Scott Sandelin redan har fått en del kritik.
---
Men av de tre stora är nog Kanada det största frågetecknet. Det blev visserligen en stark 6-4-seger mot USA i en mycket underhållande premiär, men den svaga matchinledningen från premiären såg vi även i den andra matchen. Kanadensarna själva vet inte riktigt vad det beror på och att inte komma redo för kamp när USA och Ryssland väntar är oroande.
Insatsen mot Ryssland var rimligtvis den mest håglösa kanadensiska prestationen i mannaminne. När förnedringen blev värre och värre blev inte ens de kanadensiska spelarna upprörda. Något fysiskt spel – som de normalt sett kan arbeta sig in i matchen med hjälp av – såg vi knappt skymten av. Det var bara… tomt.
Nu riskerar Kanada dessutom få klara sig utan Alexis Lafreniere – kanske under resterande del av JVM, kanske i någon enstaka match. Kanada ska ha en forwardsbesättning som ska kunna vinna JVM-guld även utan Lafreniere, men efter pungsparken mot Ryssland är det sannerligen inte enklare att resa sig utan Lafrenieres hjälp.
Till råga på allt ser inte målvaktsspelet så värst imponerande ut. Nico Daws har varit skakig och bjudit på för många lägen – och mål. Om Kanadas stora brist på förhand faktiskt är så svag som man befarade kan man få det jobbigt.
---
Om det stundtals ser skakigt ut kring Kanada, USA och Ryssland är man desto mer imponerad över Tyskland och Tjeckien.
Värdnationen har en del spets i exempelvis Jan Jenik och Jan Mysak, men det är framför allt helheten som har stuckit ut. Tjeckien ser ut som ett homogent lag där alla vet vad man ska göra och lyckas utföra det enligt instruktionerna. Med en fanatisk hemmapublik i ryggen får man en extra push och kan bli en obehaglig kvartsfinalmotståndare… om man nu tar sig dit.
Tyskland å sin sida har förmodligen en spets som kan mäta sig med vilket lag som helst i det här mästerskapet. Tim Stützle, John-Jason Peterka, Dominik Bokk och Moritz Seider har tagit JVM med storm och kompletteras av spelare som Justin Schütz och Lukas Reichel.
Att börja bröla om guldförhoppningar är givetvis överdrivet, men Tysklands powerplay kan sänka vilket lag som helst. Får tyskarna bara ett tillräckligt bra målvaktsspel samtidigt som man kanske möter lite frustrerade motståndare vilar det en stor skrällvarning över det här laget.
---
Skulle man satsa pengar är det väl fortfarande så att Tjeckien och Tyskland är de mest sannolika lagen att hamna på femteplatsen, men det känns långt ifrån lika självklart som det kanske gjorde på förhand.
Kanada har exempelvis en jobbig uppförsbacke att ta sig an efter golvningen senast i kombination med Lafrenieres skada. Såväl Ryssland som USA har mer att visa och man har en härlig känsla av att det finns fler skrällar kvar i Grupp B.
Tänk om Ryssland, USA eller Kanada skulle få spela nedflyttningsmatcher?