Krönika: Idrotten behöver lyfta frågan – Berglund är inte den enda
Idag gick Gefle Dagblad ut med att Brynässpelaren Patrik Berglund är misstänkt för brott mot hans ex-flickvän.
Polisen bekräftar att utredningen handlar om brott i nära relation. Att det förekommit någon form av våld i nära relation känns alltså rätt uppenbart.
Det här har varit ett starkt rykte som florerat ett bra tag runt Brynäskretsar. Våld i nära relation är ett ämne som väcker starka känslor hos oss människor och det ligger mycket skam och skuld både hos den utsatte, men vädligt ofta också hos förövaren.
Samtidigt är våld i nära relation mycket vanligt. Vanligare än man tror.
Var tionde parrelation säger statistiken. Men för att förstå den statistiken bättre måste man förstå vad definitionen av våld innebär. Det finns flera typer av våld men för att förenkla det kan vi tala om tre särskilda definitioner; psykiskt våld, fysiskt våld och sexuellt våld.
Under dessa definitioner finns det flera andra begrepp som ekonomiskt våld, provokativt våld etc…
I Patrik Berglunds fall kan jag inte säga mer än vad Gefle Dagblad skriver i sin artikel. Vi vet väldigt lite om vad för typ av våld det ska handla om, hur våldet kom till och vad som föranledde till utfallet.
Det är upp till polis att utreda och åklagare att bedöma. Det återstår att se efter förundersökningen.
Huruvida Berglunds karriär påverkas av det här kan jag heller inte säga något mer om än att det är tydligt bara av att läsa på sociala medier att brynäsfansen inte vill att han återvänder i Brynäströjan, frågan är om det ens skulle vara möjligt för honom att vara kvar?
Jag har mina tvivel...
Det är förstås inte bara brynäsare som har reagerat – det här är något som berör hela hockeyrörelsen.
Samtidigt måste idrotten vara försiktiga och inte döma innan den juridiska processen har haft sin gång. Varför jag misstänker att Brynäs valt att som arbetsgivare inte kommunicera ut mer om aktuell situation än att Berglund inte är redo för spel.
Oavsett är ämnet viktigt att diskutera inom idrotten.
Det finns med garanti fler hockeyspelare som slår sina partners. För om våld i nära relation förekommer i var tionde parrelation kan man inte ignorera det faktum att det finns i varje idrottsförening. Det går också att tänka hur pass vanligt det är i vårt samhälle i övrigt så förstår du nog hur pass utbrett det är.
Vi behöver se det som ett samhällsproblem.
Här skulle inte bara ishockeyn utan hela idrottsrörelsen behöva göra ett krafttag för att minska våld i nära relationer. Vi måste tidigt i åldrarna prata om värderingar, synsättet man har till sin medmänniska. Hur man ska behandla varandra med omsorg och respekt.
Jag säger inte att det här inte görs redan idag på något sätt, men frågan är om det görs tillräckligt mycket?
Frågan är viktig. Våld i nära relationer förekommer nämligen också bland ungdomar, en kategori som faktiskt ökar.. Eller kanske rättare sagt att vi uppmärksammar det mer idag.
Jag säger inte att ansvaret ligger helt på idrotten, men idrotten kan vara en stor, viktig och positiv samhällskraft om den vill även när det kommer till dessa frågor. Det skulle vara helt i linje med ett av Riksidrottsförbundets fjärde värdeord; Rent Spel, som också handlar om hur man ska bete sig som människa utanför sin idrott.
I Brynäs fall skulle man kunna stegra sig ur detta med att ta ett stort grepp om frågan ut till samhället och skolor. Särskilt eftersom att föreningen redan har en stark social verksamhet som når ut till tusentals unga i hela Gävleborg varje år.
Ingen människa ska bli utsatt för våld i nära relation.
Vet du om någon som blir utsatt av Våld i nära relation, eller blir du själv utsatt? |