Krönika inför JVM: Blir det målvakternas mästerskap?
Om förutsättningarna, smittspridningen, framträdande målvakter och tidernas skrällvarning.
Det här blir ett JVM likt inget annat. Ett påstående som känns lika uttjatat som relevant att påpeka. Utan att ta någon moralisk ställning kring vad som är rätt eller fel under rådande omständigheter i världen så konstaterar vi i alla fall att det ska bli fantastiskt skoj med JVM igen.
JVM – detta fantastiska mästerskap där det finns en frihet och spontanitet som vi inte riktigt upplever i seniorhockeyn. Spelarna har inte riktigt hunnit bli så grovt söndercoachade och riskminimering präglar inte spelet lika uppenbart.
Sannolikt tappar man ett fascinerande inslag när den kanadensiska publiken inte får vara på plats, men kvaliteten på spelet blev inte lidande i NHL-slutspelets bubbla – så nog finns det stora förhoppningar om att underhållningen ska vara stor även i år.
---
Det går ändå inte riktigt att förhålla sig till JVM och allt runtomkring utan att resonera kring elefanten i rummet. Covid-19 har så klart präglat JVM-uppladdningarna hårt, precis som samhället i övrigt.
Framträdande spelare, och några ledare, har tvingats slänga in handduken på grund av smittspridning. Tyskland och Sverige har, än så länge, blivit hårdast drabbat. Tyskarna fick exempelvis skicka hem Lukas Reichel – draftad i förstarundan tidigare i höstas – medan Sverige har tappat både William Eklund och Karl Henriksson samt flera ledare.
Inte blev det bättre när lagen anslöt till bubblan i Edmonton – vem hade kunnat ana det efter den där kaosresan? Två svenska ledare testade positivt efter resan dit, men tyskarna var snäppet värre. Hela åtta spelare testade positivt och för första gången kändes det nog ändå som att det fanns ett reellt hot mot JVM:s genomförande.
Det gav i alla fall resultatet att lagen fick sätta sig i karantän och vare sig Tyskland eller Sverige kommer hinna få in någon träningsmatch innan mästerskapet inleds på juldagen. De andra lagen får i alla fall spela en träningsmatch vardera.
Uppladdningen är inte direkt gynnsam och det stora hotet mot JVM – att få in smittspridning i bubblan – blev en faktor redan innan mästerskapet hann börja.
---
Att träningsmatcherna uteblir ska kanske inte påverka Sverige och Tyskland allt för mycket. Båda lagens spelare har matcher i benen från sina klubblag, även om det kanske inte är i samma omfattning i Tyskland.
De svenska spelarna känner varandra väl. Sex av spelarna var med i JVM för ett år sedan och flera i truppen vann J18-VM tillsammans 2019. Att man går miste om några träningsmatcher inför mästerskapet ska inte kunna användas som undanflykt om något går fel.
Kanske kan det däremot vara en större faktor för Kanada. Där har nämligen majoriteten av truppen inte spelat tävlingsmatcher sedan i våras. Faktum är att enbart fem spelare har spelat matcher under pågående säsongen – och det varierar från två upp till 13 spelade matcher.
För att kompensera för den uteblivna matchformen planerade Kanada in ett längre camp som uppladdning, men smittspridning gjorde att man fick gå i karantän efter bara några dagar. Nu hinner man få in en träningsmatch innan mästerskapet inleds och frågan är om det räcker för laget som i alla fall på papperet är förhandsfavoriter?
Samtidigt känns det som att just Kanada faktiskt bara skulle kunna brunka sig i form genom ett gruppspel där kvartsfinalplatsen i ärlighetens namn inte ska vara det minsta hotad.
---
Likt förra året så är Kanadas stora svaghet på målvaktssidan. I Tjeckien fick man i slutändan ett tillräckligt bra målvaktsspel av Joel Hofer och vann också guld. Har Dylan Garand eller Devon Levi – som är de två som främst väntas slåss om förstaspaden – det i sig när man helt saknar matchträning?
JVM kan annars präglas hårt av målvaktsspelet.
Två av världens största målvaktstalanger – rimligtvis de största utanför NHL – förgyller nämligen JVM och Kanadas tre stora guldkonkurrenter kommer alla med solida målvakter.
Yaroslav Askarov och Spencer Knight är de två talangerna att följa. Askarov beskrivs som den största målvaktstalangen på bra många år – och innan han kom fram sades det liknande saker om Knight. Den duon kommer ge Ryssland respektive USA chans att vinna samtliga matcher.
I Sverige var Hugo Alnefelt en av JVM:s bättre målvakter för ett år sedan och lär ge Juniorkronorna en pålitlig defensiv genom mästerskapet.
Kanske blir det här målvakternas mästerskap?
---
Det är givetvis inte bara målvakterna som lär vara framträdande, utan det är stjärntätt i övrigt också – trots att flera stora namn saknas. Att vi går miste om exempelvis Alexis Lafreniere, Moritz Seider och Jack Hughes är givetvis tråkigt, men ändå förståeligt med tanke på NHL-uppstarten.
Det finns spelare som redan är fullfjädrade profiler i form av Kirby Dach, Yaroslav Askarov, Tim Stützle och Quinton Byfield. Det finns spännande framtidsnamn i Brad Lambert, Daniil Chayka, Stanislav Svozil och Simon Nemec – och allt däremellan.
I år finns det med 44 1st rounders i mästerskapet, där Kanada så klart är dominanta med 20 spelare.
Men samtliga lag har i alla fall en eller två spelare som det är värt att följa. Bara Marco Rossi gör det till exempel lockade att se Österrike.
---
Genom åren får vi sällan några skrällar i JVM, så till vida att det alltid är någon av de stora nationerna som blir mästare. I dagsläget är det Kanada, USA, Ryssland, Sverige och Finland som får anses vara ledande – och vi får gå tillbaka till Tjeckiens dubbla JVM-guld 2000 och 2001 får att hitta någon annan mästare än den kvintetten.
Så sent som 2015 lyckades dock Slovakien knipa bronsmedaljen efter att Sverige vek ner sig.
Men nu undrar man onekligen om inte det här kan vara året som JVM-hockeyn får sitt Steven Bradbury-ögonblick? Chansen/risken för det har väl aldrig varit större?
Vi minns hur skridskoåkaren Bradbury först gick vidare från kvartsfinalen i OS 2002 tack vare en diskning av en konkurrent. I semifinalen ramlade några konkurrenter och han tog sig högst oväntat till final – där samma sak upprepade sig. När klungan som gjorde upp om guld alla föll kunde en ensam Bradbury – som låg toksist – bara glida förbi konkurrenterna och tar Australiens första guld i ett vinter-OS.
Med tanke på att smittspridning redan har tagit sig in i bubblan får man nog konstatera att det inte bara är det största hotet till mästerskapets genomförande – det är nog dessutom nu som det ens finns en möjlighet att en mindre nation ska kunna vinna JVM.
Österrike med JVM-guld runt halsen låter helt klart 2020-kompatibelt.
---
Läs även:
Rankning: JVM:s största stjärnor
Lista: Doldisarna att följa i JVM