Krönika: Inte bästa matchen – ändå kan Brynäs imponera

Krönika: Inte bästa matchen – ändå kan Brynäs imponera

Det börjar bli Brynäs melodi att tidigt sätta sin prägel på spelet. Direkt från start tas initiativet, bli det spelförande laget och hela tiden vilja ligga högt upp på banan och skapa så mycket målchanser det bara går.

Jack Kopacka sätter 1–0 efter ett snyggt framskick av Bobby Trivigno. Denna duo lär vara de importer i SHL som just nu ger mest ”bang for the bucks”, som det så fint kallas. Att vara en ledande spelare i Hockeyallsvenskan är en sak, men Jack Kopacka verkar trivas lika bra i SHL och går från klarhet till klarhet. Just nu är han Brynäs hetaste målskytt och delar andraplatsen totalt i ligan. 

Trivigno har på riktigt imponerat. Egentligen hade han förtjänat en helt egen krönika med tanke på hur underskattat han varit inför säsongen. Det nämndes någonstans att det finns 50 spelare i Hockeyettan som var bättre än Trivigno. Jag själv ska erkänna att jag hade svårt att hitta någon större entusiasm när han presenterades som ett nyförvärv till Brynäs. Men Trivigno har satt den fetaste dumstrut på samtliga kritiker och skrattar oss rätt in i poängprotokollet.

Det här var inte den bästa matchen vi sett hittills. Brynäs fortsätter att bjuda på en del mindre roliga slarv i försvarsspelet både i egen zon men också i mitten av isen, och det finns fortsatt mycket att jobba på i spel i numerärt överläge. Just nu är det lite stiltje i den spelformen till skillnad från hur laget bemästrar 5 mot 5-spelet på ett mer lysande sätt – samtidigt ska vi inte dra några större slutsatser i det så här tidigt på säsongen.

Jakob Silfverberg pangade det avgörande 2–1-målet och gav halva Gävle 2012-vibbar. Mycket har redan sagts och skrivits om Silfverberg, men så många lägen han skapar i varje match är det inte helt orimligt att tänka att det kan ”lossna” lite mer.

Inför den här matchen presenterades Niklas Gällstedt som årets coach. En av de egenskaper jag främst imponeras av sedan Gällstedt kom till Brynäs är den enorma disciplin som finns i spelet. Brynäs klarar av att spela med en hög disciplin, behålla fokus och inte hamna i det onödiga griseriet. Resultatet blir väldigt lite box play och desto mer power play – fattas bara att få till den där touchen till att öka effektiviteten.  

---

Tre heta punkter:

  •  Betydelsen över att Brynäs förlängt med sportchefen Johan Alcén ska inte underskattas. Rätt och riktigt att fortsätta det arbete Brynäs befinner sig i med kontinuitet och långsiktighet. Det märks att Alcén trivs imed Brynäs och att Brynäs trivs med Alcén.  
  • Som redan nämnts prisades Niklas Gällstedt som årets coach. Efter flera år av tränarcirkusar och kollaps har Brynäs äntligen hittat sin stabila och ödmjuka ledare som gör Brynäs bättre för varje dag.
  • Mediakubens ankomst. Mitt under kvällens match anlände den saknade kuben till Gävle och Monitor ERP Arena. Snart kan vi njuta av ”norra Europas största” mediakub i hockeystaden.



 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-10-03 22:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs