Krönika: ”Marginalerna är så oerhört små”

Krönika: ”Marginalerna är så oerhört små”

Ekonomin i fokus. Hur djup är egentligen klyftan mellan SHL och Hockeyallsvenskan?

Om man med nyktra ögon tittar på skillnaderna mellan Sveriges två elithockeyligor, SHL och Hockeyallsvenskan, inser man väldigt snabbt vilka extremt stora skillnader det är i förutsättningar för klubbarna. Under detta avsnitt av Powerplay tar man upp många intressanta ämnen. 

Borde inte SHL-klubbarna inse att just deras tid i svensk hockeys högstaliga inte är skriven i sten?
 
Precis som Peter Sibner säger i detta avsnitt. Åker man ur, är katastrofen ett faktum...

För min egen del är detta inget nytt. Följer man en klubb som både degraderats ur dåvarande Elitserien, gått i konkurs samt för tillfället befinner sig under rekonstruktion, för att klubben ska överleva, är man väl medveten om de skilda förutsättningarna som råder. 

Tittar man på de senaste åren, hör rekonstruktioner för lag i Hockeyallsvenskan till "vardagen". Detta är givetvis oerhört allvarligt. ska det behöva vara på detta vis, eller kanske skulle man snarare ställa sig frågan, varför har det blivit såhär?

Södertälje SKs tidigare klubbdirektör Maria Andark gästar detta avsnitt. Jag har hört henne prata förut, och då liksom nu imponeras jag av hennes sätt att prata och lägga fram fakta kring just dessa skillnader och förutsättningar. Maria Andark är en person som Hockeyallsvenskan skulle behöva ha i sin organisation.

Hon pratar bland annat om hur det ser ut mellan ligorna när det gäller omsättning. I SHL ligger klubbarna på en omsättning mellan 100-160 miljoner kronor, medan man i Hockeyallsvenskan ligger mellan 15-60 miljoner kronor. Spelarbudgeten för SHL-lag uppges ligga på mellan 27-46 miljoner kronor och för de allsvenska klubbarna mellan 5-15 miljoner kronor.

Helt naturligt att SHL-klubbarna har en betydligt högre omsättning. SHL är Sveriges högstaliga. Att spelarbudgeten är betydligt högre för klubbarna i SHL är inte heller några konstigheter.

Det är inte heller där det stora problemet ligger. 

För att det ska finnas ens en rimlig chans att kunna ta klivet upp från Hockeyallsvenskan till SHL, känner klubbarna att man måste "chansa" med budgeten för att lyckas. Marginalerna är så oerhört små.

Når man den där SHL-platsen rasar det in 27-29 miljoner kronor på kontot via tv-avtalen. Motsvarande summa som de Allsvenska klubbarna får via tv-avtal uppges vara 1,7 miljoner kronor. Här kan vi snacka skillnad.

Skillnaden på summan har ökat, sedan det nya kvalsystemet infördes. Det nya kvalsystemet värderas så oerhört mycket lägre. Läser man mellan raderna var det därför Viasat släppte Hockeyallsvenskan till Cmore. Visst ska det vara skillnad, men denna skillnad är gigantisk.

Som Peter Sibner säger i programmet. Hur man än bär sig åt i Hockeyallsvenskan går det inte att få en sund och bra ekonomi. Peter är inne på att ett "utjämningssystem" av tv-pengarna, mellan ligorna kanske skulle vara något.

Frågan om hur seriesystemet ska se ut är ett ständigt omdiskuterat ämne. Hur ska kvalsystemet se ut? Ska det vara direkt upp/nedflyttning?

Det viktigaste är att det fortsatt blir rotation mellan ligorna. Annars är Hockeyallsvenskan snart en "död" liga.

Inte en chans att klubbar som AIK, Västerås, Södertälje, Björklöven, för att nämna några exempel, kommer ha något större intresse av att vara "farmarlag" till SHL-klubbarna. Hockeysupportrar är inte "dumma i huvudet". Inser man att chansen i princip är lika minimal att gå upp som för en snöboll att överleva på solen, kommer publiksiffrorna sjunka som en sten.

Ett argument mot direkt upp och nedflyttning som vissa envisas med är att, "vinnaren av SHLs grundserie vinner inget SM-Guld, då ska inte heller vinnaren av Hockeyallsvenskan premieras med att gå upp direkt".

Detta är ett argument det är mycket lätt att slå hål på. Det fungerar utmärkt i vissa andra sporter att SM-vinnaren koras via slutspel, samtidigt som lag flyttas upp/ned direkt, samtidigt som man även har kval.

Kval ska man definitivt inte ta bort. Kval engagerar minst lika mycket som ett slutspel.

Har själv tidigare skrivit om en modell som skulle innebära garanterad rotation mellan ligorna.

Man kör ett slutspel även i Allsvenskan. Lag 1-8. 1:an mot 8:an, 2:an mot 7:an osv. Kvartsfinaler, semifinaler, sedan till slut en Allsvensk final, i bäst av 5 alt bäst av 7 matcher där vinnaren går direkt upp i SHL. I SHL spelar de två sämst placerade lagen en jumbofinal, där förloraren åker ner i Allsvenskan.

Förloraren i den Allsvenska finalen samt vinnaren i jumbofinalen i SHL får sedan göra upp om den sista SHL-platsen.

Man pratar även en hel del om MoDos degradering till Hockeyallsvenskan, och hur klubbens framtid ser ut. Supportrarna hoppas givetvis att klubben ska gå upp direkt.
 
Jag räknar definitivt inte bort MoDo. Där finns en enorm hockeykultur.

Men faktum kvarstår. Studsar marginalerna emot kan det ta enormt många år innan de är tillbaka i SHL. Med dagens kvalsystem är det "David mot Goliat" som gäller när de rika SHL-klubbarna ska möta ett redan halvt om halvt tröttkört Allsvenskt lag som redan kvalat för att ta sig till kvalet.

En punkt som de inte tog upp i studion är det faktum att SHL-klubbarna dessutom kan värva spelare från de Allsvenska lagen ända fram till den 15:e juli. Visserligen mot en ersättning. Men hypotetiskt kan ett satsande lag i Hockeyallsvenskan bli av med hela sin förstafemma strax innan det är dags för träningsmatcher...

Man diskuterar även bland annat att åttamånaderskontrakt används av vissa Allsvenska klubbar. Oetiskt eller inte? En form av Ekonomisk dopning när man låter spelarna "stämpla" under sommaren.
Spelarna går alltså i vissa fall oförsäkrade medan man tränar på sommaren.
 
Maria Andark lyfter även fram klackkulturen vi har i Sverige. Samt konstaterar att "SHL" är för dåliga på att lyssna på sin största kund, publiken.

Åt vilket håll vill vi alla som brinner för hockey att svensk hockey ska gå?

Vill vi ha dramatik och spänning, kval och nerver?
 
Ska det räcka med att hypotetiskt sett endast vinna 4 matcher på en hel säsong för att få stanna kvar i Svensk hockeys högstaliga? 
 
---
 
I samband med varje PowerPlay-program kommer en uppföljande krönika att publiceras på SvenskaFans. Den kan kopplas till ett övergripande ämne eller så tar den sikte mot en specifik diskussion i programmet. Den här gången är det Henrik Olsson, Västerås-skribent, som tar ton.
 
---

 

Henrik Olsson2016-04-16 09:00:00

Fler artiklar om PowerPlay