Krönika: Det symboliska värdet i tröjan
Arbetarbladet gör krigsrubriker gällande kommunens hantering av En bra start. Den rena dräkten har ett symboliskt värde säger Brynäs. Viktor Alner reder ut vad som menas med symboliskt värde.
Tänkte skriva en liten kommentar från granskningen såhär långt, med respekt att granskningen inte är färdigpublicerad. Vad vi vet är att Brynäs samarbetspartners, där Gävle kommun ingår, sponsrar den reklamfria tröjan. Vad granskningen påpekar är att kommunala pengar har gått till en matchtröja.
En matchtröja…
Samtidigt menar Brynäs att den rena dräkten står för större värden än så. Det kan vara svårt att förstå vad som menas med det symboliska värdet. I ett tappert försök tänkte jag med hjälp av enkel sociologi förklara begreppet kapital. Jag har försökt att skriva detta så enkelt som möjligt och har därför inte gått in i detalj på vare sig begrepp eller teori.
Sociologen Pierre Bourdieu talar mycket om kapital som begrepp. Bourdieu riktar sin forskning till människans konkreta praxis. En av utgångspunkterna är ekonomiserade praxis där vi människor använder oss av de möjligheter som livet erbjuder. Med kapital beskriver Bourdieu förhållanden mellan människors tillgångar och deras sociala tillhörigheter som anses vara värdefulla. Det finns olika former av kapital som bland annat; Socialkapital, ekonomisk kapital och symbolisk kapital.
Om vi ska ta begreppet kapital från individuell nivå och omvandla till organisationsnivå måste vi också nudda den omfattande organisationsteorin. Den teorin är så pass omfattande att det här blir en droppe i havet. Det som alla organisationer har gemensamt är att de består av en grupp människor med mer eller mindre klara mål. En organisation är en grupp som bildar en social enhet. Människan kan också organisera sig socialt i form av sociala hierarkier. Varje idrottsförening har en organisation för att kunna fungera i praktiken. Organisationerna i föreningar kan se väldigt olika ut beroende på föreningens storlek. Brynäs IF är en stor strukturerad organisation utifrån att det är en elitförening sedan decennier tillbaka.
När jag nu har redovisat kapital begreppet och en pytte liten del av organisationsteorin i största möjliga enkelhet måste vi kunna placera detta i ett sammanhang.
Brynäs IF är en stor organisation. En elitförening som länge har kunnat utveckla en stark struktur i föreningen. För Brynäs är det sociala kapitalet alla deras medlemmar, spelare, ledare, personal… tänk er alla människor som på ett eller annat sätt identifierar sig med Brynäs IF, vi ”brynäsare”. Det ekonomiska kapitalet är Gavlerinken Arena, B-hallen, Brynäshallen, dvs platser att kunna utöva sin idrott. Ekonomisk kapital är också kronorna och örena som idrottsföreningen har att tillgodose med. Både i eget kapital och i omsättning.
Det symboliska kapitalet, och nu kommer vi in i det intressanta, är Brynäs färger, klubbemblemet, tröjorna. Det som symboliseras med Brynäs IF, det som också kallas för Brynäs varumärke. Något vi kan identifiera Brynäs IF med.
Ett varumärke har ett värde. Det är därför kläderna vi köper i affärerna plötsligt går upp i pris bara av att man sätter en viss logga på tyget.
Ett kapital kan också stärka ett annat kapital. Det sociala kapital ger Brynäs publikintäkter och då stärks det ekonomiska kapitalet. Det ekonomiska kapitalet gör det möjligt för publiken att komma och då ges det möjlighet att stärka det sociala kapitalet. Många Brynäsfans handlar i Brynässhopen, klär sig i Brynäs färger just för att det symboliserar Brynäs IF. Det ger både social- och ekonomisk kapital till föreningen tack vare föreningens symboliska kapital.
Med denna kunskap kan vi sätta oss in i En bra start.
Den rena dräkten, den unika rena dräkten. Där enbart världsorganisationen Unicef får synas och skapar ett viktigt värde som står för barns rättigheter i världen. Tröjan blir ett symboliskt kapital som lockar fler aktörer med ekonomisk kapital, som ger En bra start möjlighet att öka det sociala kapitalet, som i sin tur ger möjlighet att skapa aktiviteter och forma en organisation, en struktur som är En bra start.
Om vi då ser långsiktigt på projektet. En bra starts samarbetspartners, Gävle kommun är en av dessa, har gått in med 700 000 kronor vardera till den rena dräkten. En produkt som står för barnens rättigheter både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Ett symboliskt värde som långsiktigt lockar fler stora aktörer att bidra till det sociala arbetet.
Investeringen på den rena tröjan blir därför en investering för att få större resurser till att jobba med fler barn och ungdomar. Därför har den rena tröjan ett stort symboliskt värde. Hela idén om arbetet kring En bra start har ett långsiktigt tänk. Då måste vi också granska arbetet utifrån ett sådant perspektiv.
- Det är bara att kolla på vilka samarbetspartners vi har i projektet. En bra start är så komplext, det är så stort. Känslan är att Arbetarbladet förminskar detta och försöker minska värdet med En bra start, sa Brynäs klubbdirektör Johan Stark till SvenskaFans igår.
Vill avsluta detta inlägg med att kommentera Daniel Nordströms, Arbetarbladets chefsredaktör blogginlägg där han skriver bland annat:
”...Han (Johan Stark) har också varit påhejad av hejaklacksledare som Svenska Fans Brynäsredaktör Viktor Alner, som med ovässade näbbar och klor försvarat Brynäs och slagit mot Arbetarbladets granskning.”
Det är inte själva granskningen jag är emot. Att En bra starts granskas är bra! Det jag ifrågasätter är vinklingen som gjorts i artiklarna. Jag kan också tycka det är märkligt att SvenskaFans får helt annan information när vi pratar med Brynäs än vad Arbetarbladet skriver. Frågan är vad vi kommer få höra om vi pratar med kommunen? Sanningen är relativ.
Är det något som bör granskas är det kommunens sätt att hantera sina skattepengar, och det är en annan fråga, inte hur Brynäs jobbar med En bra start.
LÄS ÄVEN
Johan Stark: Våra samarbetspartners sponsrar tröjan
Wikegård: Brynäs är på helt rätt spår
Brynäs svarar: Våra partners var inte intressanta för tidningen
En tillräckligt objektiv granskning?