Krönika: När Gefle IF flyttar in
Gavlerinken kommer inom kort få stå bredvid en helt nybyggd fotbollsarena.

Krönika: När Gefle IF flyttar in

Sedan året 1967 har Brynäs IF gett hockeyliv uppe på Sätraåsen, det som idag kallas Gavlehov. Idag är Brynäs där tillsammans med Gävletravet, Gunder Hägg-stadion, GTK-hallen, Gefle Boulecenter, B-hallen och Estraden.

I år kommer Brynäs att få ännu en till granne, nämligen bekantingen Gefle IF flyttar in till fotbollsarenan Gavlevallen. Gavlevallen kommer som de flesta av er redan vet bli närmaste granne till Gavlerinken. 

Gefle IF har planer på att dubbla sin omsättning i framtiden tack vare Gavlevallen, med andra ord sker det en storsatsning inom Gävlefotbollen.Det många idag inte vet är att Gefle IF, som är Sveriges äldsta idrottsförening, ledde svensk fotboll i början på 1900-talet och att Gästrikland en gång fick ställa upp med ett eget landslag i fotboll.

Gefles flytt innebär att Brynäs och Gefle kommer inte bara att bo närmare varandra, eller att de får en närmare relation med varandra, utan klubbarna emellan har också skaffat sig ett nära samarbete. Gävlevallen kommer nämligen att använda restaurangverksamheten ifrån Gavlerinken, som kommer att leverera till både företagscentret på vallen och till vanlig publik. Det blir alltså win-win för både Gefle och Brynäs. 

Det är ganska unikt att fotbollen och ishockeyn, ifrån två helt olika föreningar, helt olika bakgrunder, har ett samarbete på det här viset. Men det är inte första gången Gefle och Brynäs slår sig samman. Redan på 1920-talet kom det första samarbete arbetarklubben Brynäs skulle tillsammans med överklassklubben Gefle slå sina krafter ihop för att få till en bandyis på Norrtulls Idrottsplats. Samarbetet gick bra och klubbarnas framgångar gjorde att Gefle Stad drog en vattenledning till Norrtulls Idrottsplats året 1927 för att stötta båda klubbarna med att få igång en bra isbana. 

20 år senare var det dags för ett samarbete klubbarna emellan igen. IFK Gefle sålde av Islandsplanen i början på 40-talet (Gävles första hockeyplan). Brynäs IF och Gefle IF gick därmed ihop ännu en gång för att hålla Islandsplanen spelbar så att båda klubbarna kunde spela hockey. Samarbetet över Islandsplan sade Brynäs IF upp i början på 50-talet av ekonomiska skäl då föreningen inte hade pengar till hockeyn. 

Idag, året 2015, över 50 år senare väljer klubbarna att ännu en gång gå ihop för ett samarbetet. Det är Brynäs IF och Gefle IF som kan betraktas att bli Gavlehovs två stora flaggskepp och som ska få Gävles nya idrottscentrum att blomstra. Gefle har en stor ungdomsverksamhet inom fotbollen och har dessutom en lång tradition av friidrott på Gunder Hägg-stadion. Brynäs IF, som är ishockeyns flaggskepp har dock kvar sin ungdomsverksamhet i stadsområdet Brynäs, i Brynäshallen. Men juniorsverksamheten, Damhockeyn och Elitverksamheten tillhör Gavlehov. 

Jag tror det stämmer bra det som Gefle IFs klubbdirektör Eva von Schéele-Frid sa till Gefle Dagblad. Relationerna mellan Gefle IF och Brynäs IF tycks vara bättre än någonsin. Att ha Gefle som grannar kommer att gynna Brynäs och Brynäs kommer att gynna Gefle, det intressanta blir hur eller om samarbetet klubbarna emellan kommer att utvecklas ytterligare i framtiden. 

Just nu frodas en ljusare framtid på Gavlehov.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2015-04-05 10:23:00
Author

Fler artiklar om Brynäs