Krönika: Pengar från regionen ställer krav
En bra start lockar sponsorer, inte bara stora privata aktörer utan även skattefinansierade. Nu senast har Region Gävleborg visat intresse och vill sponsra Brynäs och En bra start med 12 miljoner kronor. Detta ställer dock etiska krav på Brynäs som förening.
Region Gävleborg är geografiskt en av Sveriges större län där både Gästrikland och Hälsingland, samt en liten del av Dalarna ingår. I dessa landskap finner vi tio olika kommuner. Dessa kommuner ligger bra till i många olika sporter. Band annat finns det en stor tradition av bandy i regionen, samt fotboll och ishockey. Några exempel av elitlagen i bandy är Sandviken, Bollnäs, Ljusdal, Edsbyn mm. I fotbollen finns Gefle IF och i ishockeyn dominerar Brynäs.
Brynäs är också moderskeppet i En bra start och har det direkta samarbetet med Unicef. Andra klubbar som bland annat Ljusdal är med en viss del i samma projekt. Att kommuner sponsrar sina elitklubbar är inget nytt. Idrottsföreningar betyder mycket för folket och kommunen, särskilt i de mindre orterna.
Men när Regionen, eller länet går in som sponsor blir det något annat.
Det är Brynäs sociala engagemang i En bra start som skall sponsras med 12 miljoner på tre år. Anledningen är att En bra start bidrar till att öka folkhälsan bland unga i regionen. Jag tvivlar på att Sandviken AIK, eller Bollnäs bandy känner glädje över den nyheten. För i ärlighetens namn, bidrar inte hela idrottsrörelsen, alla former av idrotter och föreningar till folkhälsan bland unga? All forskning visar på idrottens ger bättre skolresultat, minskad depressiva beteende, större självkänsla och positiv utveckling av identitetsskapandet.
Brynäs är Gävle Kommuns största hockeylag. Men det är varken Ockelbos kommun, eller Hudikvalls kommuns hockeylag. Ändå ska invånarnas skattepengar i dessa kommuner sponsra En bra start. Visst, En bra start handlar om att även främja barn regionalt och det är idrottsföreningar i andra kommuner som redan är med i satsningen. Problemet är att Brynäs får pengarna och den stora äran.
Varför ser en inbiten brynäsare som jag detta som problematiskt? Självklart är jag glad att Brynäs får in sponsoravtal genom detta engagemang. Det är jag för. Men när det handlar om skattebetalarnas pengar i hela Gävleborg behöver Brynäs kunna visa en större öppenhet.
Vad ger En bra start till folket?
Generellt sett vet inte folk så mycket om den här satsningen, vad har den för betydelse för hela regionen som inte andra idrottsföreningar redan bidrar till? Jag ser etiska dilemman Brynäs måste vara beredda att handskas med.
Socialt arbete, eller socialt engagemang bör inte ta från sjukvården. Även om Region Gävleborg försvarar det med ”det är andra pengar” känns det dock märkligt när sjukvården i Region Gävleborg går på knäna. Socialt Arbete ska jobba med vården, inte konkurera mot den.
Brynäs (som fortfarande är en idrottsförening) tar emot beskattade pengar. Den här gången inte enbart från kommuninvånarna i Gävle, utan även av tio andra kommuner. Det ställer etiska krav på Gävleklubben att visa på transparens, öppenhet och redovisning av vad pengarna går till. Vilken nytta gör dessa 12 miljoner?
I socialt arbete finns det svårigheter med att redovisa vad sociala investeringar kostar. Detta är på grund av att det finns etiska samt moraliska värden i Socialt Arbete som inte enbart går att mäta i ekonomisk kapital. Jag ställer mig frågan om Brynäs är beredda på att ta ett sådant ansvar som idrottsförening att man kan godhjärtat ta emot skattebetalarnas pengar som enbart ska gå till folkhälsan.
Finns det tillräckligt med rätt sorts kunskap och erfarenhet i föreningen för att ta sig an det ansvaret?