Krönika: Stora käftar får lite gjort - Damspelarnas situation är ett hån

Krönika: Stora käftar får lite gjort - Damspelarnas situation är ett hån

Förutsättningarna för en damspelare i Brynäs IF idag är inte värdig en elitförening, skriver Viktor Alner

Att Brynäs gillar att framhäva sig sociosymboliskt nu för tiden är ingen nyhet. Exakt allt ska vara, ursäkta språket, så förbannat fint och bra. Men beviset på hur illa Gävleklubben sköter om sitt damlag börjar bli en allt mer pinsam historia. Och det gör mig fruktansvärt irriterad över att vi inte har kommit längre än såhär. 

Tidigt under sommaren 2017 kunde vi läsa om hur Brynäs på något märkligt sätt inte hade jobbat för att få ihop ett lag till den här säsongen. Damlaget har alltid tidigare legat på sportchefens uppgift, Micke Sundlöv klarade det i många års tid men Stefan Bengtzén hade inte möjligheten att hantera det. Varför är oklart. 

In fick självaste (dåvarande) klubbdirektören Johan Stark kliva fram och en tillfällig sportchef till damlaget för att klistra ihop ett lag som i början inte ens hade en hel femma att tillgodose med, och någon tränare fanns det inte på papperet.

Jag har varit i min egen goda tro om att damspelarna har fått det mycket bättre i dagens moderna Brynäs. Nu när sanningen har nått allmänheten kunde jag inte bli något annat än frustrerad, nej förbannad minst sagt.  

Under en match mot Linköping visade det sig vara ont om toaletter öppna för åskådarna, särskilt om du var kvinna. Efter aktivt letande kunde man hitta en öppen damtoalett vid bortasektionens sida av arenan. Vidare fanns där ingen kiosk för åskådarna. Enligt hockeypuls uppgifter hade den som ansvarig över detta helt missat att Brynäs damlag hade hemmamatch. Det är inte första gången som ingen kiosk står öppen när Brynäs damlag har sina hemmamatcher. 
Publiken fick vackert ställa sig i en ringlande kö till en liten godisautomat som fanns tillgänglig. Är det såhär man vill sälja in till folk att gå och besöka Gavlerinken när Brynäs damspelare lirar? Det var dessutom under ett event där man bjöd Gävles studenter från högskolan till gratis hockey. 

Jag tvivlar på att den publiken kommer tillbaka. 

Sedan publicerar Hockeypuls en artikel som berättar om damernas förutsättningar i Brynäs. En dusch på 20 spelare. EN dusch... på 20 personer.  Brynäs, allvarligt? Det här går bara inte att snacka bort, och det går definitivt inte att ta duktiga Brynäs vackra ord seriöst när man visar på motsatsen i praktiken.

Med respekt att det kommer fler duschar i framtiden, men ingen ursäkt i världen kan förlåta hur man löser uppgifterna. Att inte kunna ge sina damspelare de rätta förutsättningarna i en förening som marknadsför sig som guds bästa förening och som påstår sig vilja vara ledande i Sverige med damhockeyn känns bara pinsamt just nu. 

Det känns tyvärr för ofta som att damspelare hamnar i en situation där de blir en symbolisk produkt föreningen stolt kan visa upp och ropa "Titta så duktiga vi är när vi har damlag och satsar på dem!". Men när man skrapar lite på skalet ser man hur illa det faktiskt är. Brynäs har inget bra svar när Hockeypuls (Mittmedias) reporter frågar hur det kan ha blivit såhär. 

Det kommersiella går före människan i det här sammanhanget, och jag bara undrar om Brynäs verkligen tror på det här själva? 

C-more kommer på lördag att sända en SDHL-match i Gavlerinken mellan Brynäs och Modo. En möjlighet för klubben att göra något extra för att damspelarna både ska få synas i arenan och kanske få lite extra publikstöd. Men nej, klubben är tystare än någonsin om detta samtidigt som det faktiskt är en jättegrej rent medialt. Hade inte den här satsningen av C-More varit en lysande möjlighet för Brynäs att faktiskt höja sitt damlag? Det är trots allt svensk hockeyhistoria som skrivs. 

Det enda event som Brynäs ser ut att ha årligen för att skapa intresse runt damhockeyn med tappert försök att få publikstöd heter Super Duper Hockey Night. Känns namnet seriöst? Tror ingen tycker det… Men samtidigt så typiskt i tiden hur man vill behandla sina kvinnliga hjältar som brinner för sin sport. Jag vill skriva ordet jippo i detta. 

Gällande damfrågan kan jag inte ta Brynäs på allvar längre. Det har lovats så mycket men görs så lite men samtidigt ska det framstå som så fantastiskt. Den dagen Brynäs bevisar i konkret handling att man vill ge tjejerna bra förutsättningar, den dagen kan jag respektera klubben igen. Ni damspelare som lägger så mycket kraft, tid och pengar på sporten ni älskar, ni förtjänar bättre. 

Stora käftar får lite gjort, Brynäs ett typexempel på det.

LÄS ÄVEN: Damspelarnas usla förutsättningar - en dusch på 20 spelare

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2018-03-02 10:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs