Lista: Åtta JVM-kedjor vi minns

Lista: Åtta JVM-kedjor vi minns

SvenskaFans blickar tillbaka på några kedjor som har satt avtryck.

En mäktig förstakedja kan ta dig långt i ett kort mästerskap, men det är inte alltid som de främsta spelarna faktiskt vinner guld. Det märker vi om inte annat när vi nu blickar tillbaka på några av de mest minnesvärda JVM-kedjorna.
 
###
 
LISTA: ÅTTA JVM-KEDJOR VI MINNS
 
Pavel Bure – Sergei Fedorov – Alexander Mogilny
Sovjet, 1989
 
Sovjet fick fram en mängd härliga hockeyspelare som satte avtryck på alla möjliga nivåer och JVM var inget undantag. 1989 leddes man av Pavel Bure, Sergei Fedorov och Alexander Mogilny i en smått episk förstakedja. Bure var den mest framträdande spelaren med 14 poäng, tätt följd av Fedorov och Mogilny på tolv poäng vardera.
 
Förstakedjan bar Sovjet till final och JVM-guld. Bure blev utsedd till mästerskapets bästa forward och uttagen i All Star-laget. 15-0 mot Tyskland blev de största segersiffrorna och såväl 4-2 mot USA som 7-2 mot Kanada imponerade.
 
Genom åren hann Bure och Mogilny med tre JVM var. Vi hittar duon på tredje respektive femte plats i tidernas JVM-poängliga med 39 och 35 poäng. Bure är även tidernas främsta målskytt i JVM-sammanhang med smått otroliga 27 fullträffar på 21 matcher. Alla tre hade mer framgångsrika individuella mästerskap andra år – men 1989 var enda gången de tog hem JVM-guldet.
 
---
 
John LeClair – Mike Modano – Jeremy Roenick
USA, 1989
 
Pavel Bure, Sergei Fedorov och Alexander Mogilny var inte den enda kedjan som stod ut under JVM 1989. Vi minns även USA-trion John LeClair, Mike Modano och Jeremy Roenick, trots att jänkarna inte blev så värst framgångsrika i Alaska. Faktum är att de slutade femma efter förluster mot Sovjet, Kanada och Sverige.
 
Men topptrion imponerade. Roenick delade på skytteligasegern tillsammans med Bure (åtta mål vardera) och vann poängligan på 16 poäng. Modano gjorde 15 poäng och LeClair var en av mästerskapets bättre målskyttar med sex fullträffar. Alla tre kom att bli väldigt framträdande i sin generations amerikanska spelare och JVM 1989 var första gången som de på allvar presenterade sig på den internationella scenen.
 
Någon medalj blev det alltså inte, men avtrycken var ändå så pass stora.
 
---
 
Robert Reichel – Bobby Holik – Jaromir Jagr
Tjeckoslovakien, 1990
 
Tjeckoslovakien fostrade några väldigt framgångsrika JVM-spelare, men något guld blev det aldrig. 1990 blev Kanada och Sovjet för svåra, men att knipa en bronspeng bakom de två stormakterna är trots allt inte fy skam – och Tjeckoslovakien gjorde det med en mycket giftig förstakedja.
 
Jaromir Jagr behöver givetvis inte någon större presentation. 1990 blev hans enda JVM och 18 poäng på sju matcher talar sitt tydliga språk. Men det var Robert Reichel som var bäst den här gången. Hans 21 poäng (11+10) är tidernas tredje bästa poängskörd i ett JVM och med totalt 40 poäng över tre mästerskap är han tidernas näst bästa poängplockare. Holik gjorde stabila elva poäng, men i det här sällskapet räcker det inte långt.
 
Tjeckoslovakien hade såväl bäst offensiv som defensiv 1990, men fick alltså bara nöja sig med tredjeplatsen. Förstakedjan var däremot en av tidernas giftigaste.
 
---
 
Markus Näslund – Peter Forsberg – Niklas Sundström
Sverige, 1993
 
Det går givetvis inte att lista minnesvärda JVM-kedjor utan att lyfta fram Markus Näslund, Peter Forsberg och Niklas Sundström. Nu räckte inte den fantastiska trion längre än till en silvermedalj bakom Kanada, men de stod för några episka siffror.
 
På sju matcher hann Forsberg med otroliga 31 poäng, fördelat på sju mål och 24 assist. Näslund gjorde 24 poäng (13+11) och Sundström kom snäppet bakom med 14 poäng (10+4). Forsberg har därmed stått för tidernas överlägset bästa JVM-prestation och med totalt 42 poäng på 14 JVM-matcher är han bäst även där. Näslunds 13 mål är den enskilt bästa mästerskapsnoteringen och vi hittar honom på tredje plats i tidernas skytteliga.
 
Sundström hamnar lätt i skymundan när man studerar Forsbergs och Näslunds produktion, men hans insatser ska inte nonchaleras bort för det. Genom åren är det enbart sju spelare som har överträffat hans tio mål. Vi hittar honom dessutom på sjätte plats i tidernas skytteliga och på åttondeplatsen i tidernas poängliga.
 
---
 
Sidney Crosby – Patrice Bergeron – Corey Perry
Kanada, 2005
 
Kanada hade inte vunnit JVM-guld sedan 1997 och kom med tre raka finalförluster i ryggen. Laget 2005 bestod av flera av den här erans mest framträdande kanadensiska NHL-spelare – och äntligen lyckades man spela hem ett guld. Av bara farten blev det fem raka guldmedaljer och det var 2005 som var startskottet för en mäktig kanadensisk dominans.
 
Vi hittar som sagt många bekanta namn i laget, men det var kedjan med Sidney Crosby, Patrice Bergeron och Corey Perry som drog blickarna till sig. Kanada gick obesegrade genom mästerskapet och körde över Ryssland med 6-1 i finalen. Bergeron tog hem såväl poängligan som MVP-utmärkelsen och Crosby, som ännu inte hade draftats, gjorde 6+3 på sex matcher.
 
På många håll är Kanadas JVM-lag 2005 erkänt som det starkaste JVM-laget någonsin och förstakedjan är en värdig representant för det laget.
 
---
 
Saku Mäenalanen – Teuvo Teräväinen – Artturi Lehkonen
Finland, 2014
 
Efter flera mediokra JVM-insatser fick Finland fram några spännande generationer för några år sedan. De senaste årens finska boom tog sin början 2014 i Malmö. Finland svajade visserligen till lite i gruppspelet, men vaknade till liv i slutspelet. Kanada avfärdades med övertygande 5-1 i semifinalen och i finalen besegrades Sverige med 3-2 under dramatiska former.
 
Teuvo Teräväinen var JVM:s stora artist och stod för en av de främsta insatserna under modern tid. Han landade på 15 poäng – en siffra som bara tre spelare har överträffat de senaste 20 åren – och vi får gå tillbaka till Peter Forsbergs 24 assist 1993 för att hitta någon som gjorde mer än Teräväinens 13 passningspoäng.
 
Det var alltså Teräväinen som var den stora stjärnan – trots att han blev berövad på MVP-utmärkelsen av Filip Forsberg – men Saku Mäenalanen var målskytten. Han stod för sju mål och tog hem mästerskapets skytteliga när Finland vann sitt tredje JVM-guld.
 
---
 
Patrik Laine – Sebastian Aho – Jesse Puljujärvi
Finland, 2016
 
Två år efter triumfen i Malmö spelade Finland hem ännu ett guld, men den här gången på hemmaplan. Man gjorde det med en himmelsk förstakedja bestående av Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi. Såväl Laine som Puljujärvi var underåriga, men det hindrade dem inte från att dominera.
 
Laine gjorde sju mål och 13 poäng på sju matcher, Aho var snäppet bättre med 14 poäng (5+9) och Puljujärvi var mästerskapets dominant med 17 poäng, fördelat på fem mål och tolv assist. Puljujärvi tog hem såväl skytteligan som MVP och hans 17 poäng är den högsta JVM-noteringen de senaste åren.
 
Finland hade stor show på hemmaplan, men det krävdes förlängning i finalen mot Ryssland för att man skulle kunna säkra guldmedaljen. Utöver sin fantastiska förstakedja hittade vi även Olli Juolevi, Kasperi Kapanen och Mikko Rantanen i ett stjärnspäckat finskt lag.
 
---
 
Kirill Kaprizov – Mikhail Vorobyev – Alexander Polunin
Ryssland, 2017
 
Mikhail Vorobyev var playmakern och Kirill Kaprizov var målskytten i en av de senare årens mest dominanta JVM-kedjor. Ryssland fick nöja sig med en bronspeng 2017, efter en semifinalförlust mot mästarna USA, men förstakedjan satte avtryck.
 
Kaprizov stod för nio mål – och vi får gå tillbaka till Markus Näslund och Niklas Sundström 1993 för att hitta en bättre notering. Vorobyevs tio assist har bara överträffats av 13 spelare genom åren och är tidernas bästa assistskörd i Ryssland, även om vi inkluderar Sovjet-åren.
 
Alexander Polunin var mest utfyllnad, men Kaprizovs och Vorobyevs uppvisning kommer vi sent glömma.
 
---
 
Vilken kedja har etsat sig fast i ditt minne? 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2018-12-23 12:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2019