Nyårskrönika: Med stora mål följer ett stort ansvarstagande

Nyårskrönika: Med stora mål följer ett stort ansvarstagande

Det har varit ett händelserikt år för Brynäs. Kanske det mest händelserikaste året på flera år, kanske till och med på ett helt decennium. Vart är Brynäs på väg egentligen?

Vart ska man egentligen börja? Ja, det är inte lätt att summera ihop 2018. Det har varit tungt att vara Brynässupporter efter SM-finalen 2017. Förväntningarna blev för höga och att leva upp till dem blev ett kapitalt misslyckande som gynnade ut i ett ödesdigert avskedande från höger till vänster.

Efter att Roger Melin blivit avskedad av Stefan Bengtzén hade man inte råd att göra fler misstag. Men mitt i allt när man inte trodde det kunde bli värre, så fick Brynäs beskedet, sent i november 2017, att klubbdirektören Johan Stark, tidigare med rötter i svensk basket, fått erbjudandet att bli generalsekreterare för Svenska Basketbollförbundet. Något som Stark självklart inte kunde tacka nej till då hans DNA mer eller mindre består av basket.

Brynäs fick därmed sätta igång ett nytt arbete med att rekrytera en ny klubbdirektör.

Det dröjde till slutet på februari som Brynäs kunde presentera en ny klubbdirektör. Valet föll på bandyprofilen Michael Campese, uppvuxen i Sandviken, och klubbchef i Västerås SK. Med stort engagemang, starkt ledarskap och ett bra affärssinne, landade man Campese som ny klubbdirektör i Brynäs. Michael tillträdde tjänsten i Brynäs den 7 maj där jobbet inte direkt var serverat med ett bord fullt av räkmackor.


Brynäs nya klubbdirektör, Michael Campese.

Brynäs IF redovisade ett resultat där man går back med ca. 900 000 kronor, där man under säsongens gång fått ta av det egna kapitalet. Men för Campeses del var det bara att hugga in direkt på bordet av smörgåsarna, även fast det kanske mestadels rörde sig mer om brödsmulor än räkmackor. 

Välkommen till Brynäs IF, Micke Campese!

Kommunikation är A och O.

Början på året 2018 gjorde Brynäs misstag på misstag - främst i sociala medier - där individer i Brynäs sjabblade bort sig som riktiga amatörer.

Först och främst valde man från ingenstans att göra ett reportage med “äkta fans” där man lyfte fram de mest “trogna” supportrarna som jämt och ständigt går på matcher i Gavlerinken, på Brynäs hemsida. Artikeln bidrog knappast med någon positiv anda. Istället blev fans över hela Sverige upprörda och frågade Brynäs per definition av vad en äkta supporter egentligen innebär. Dög man helt enkelt inte som supporter om man bodde 45 mil från Gävle? Frågade en frustrerad supporter vid namn Tomas Stålgren.
 


Damernas förutsättningar i Brynäs var urusla 

Det är givetvis viktigt med ett omklädningsrum, vilket damerna hade. Men problemet var bara att det fanns en dusch. Damerna fick nämligen gå in i ett gammalt domarrum på B-hallen för att duscha. Brynäs damlag då? Jo, laget består ju av 20 spelare. 

I februari spelade Brynäs damlag hemmamatch där man bjudit in Gävles studenter, där de bjöds på gratis hockey i en trevlig tillställning. Men tillställningen blev allt annat än trevlig då samtliga kiosker var stängda i arenan, och som om det inte vore nog med det. Alla damtoaletter var stängda. Den som var ansvarig för detta hade helt enkelt glömt bort att det var match.

Brynäsbloggen: Det är inte svårt att promota damerna
En ljusare tid till mötes

Den första mars valde man på Brynäs twitter-konto att gratulera Växjö Lakers till seriesegern - något som tog hus i helvete. Tweeten av Brynäs raderades senare.

Under samma dag kom nästa tweet från Brynäs:
“På fredagskvällen besöker @LuleaHockey Gavlerinken och norrlänningarna kommer ställa Brynäs inför ett ordentligt test.”
Luleå med replik:
“Det kommer bli jättekul att komma till Svealand och möta svealändskt motstånd på fredag kväll…”

Lyckligtvis anlitades en ny kommunikationschef i somras som är tilltänkt att ersätta Elin Lith, som är mammaledig under säsongen 18/19. Den nya chefen vid namn Kevin Johansson, från MittMedia, har skött ansvaret för sociala medier och artiklar på hemsidan - helt outstanding. Förhoppningsvis fortsätter samarbetet med Kevin då han är ordentligt uppskattad och har gett Brynäs ett helt nytt ansiktet utåt i sociala medier.

Brynäs avslutade serien svagt efter en tung säsong - men gick ändå till kvartsfinal

Hoppet levde för Brynäs del i början på 2018. Tommy Sjödin och Janne Larsson som tagit över efter att man sparkat Roger Melin hösten 2017, redan efter 8 omgångar, fick upp Brynäs på rätt köl igen. Man började sakta men säkert att vinna matcher och få ett sargat Brynäs till ett stabilare defensivt lag med grundspelet i högsta fokus.

Men mer än så blev det inte. Brynäs slapp kvalspel, och det var det tänket man var tvungen att ha när man låg så pass långt efter inledningsvis i SHL-tabellen säsongen 17/18. Att ha någon form av slutspels-mål fanns inte på kartan. Men trots det kunde “Sjödda” och Larsson få Brynäs att sluta på en 10:e plats med 70 poäng, 19 poäng från kvalspel. Men det var knappast vackert då man avslutade säsongen på sämsta möjliga sätt i mars månad.

Mora - Brynäs 6-2
Brynäs - Linköping 1-5
Frölunda - Brynäs 8-3

Tre torsk med 19 mål insläppta. Hade man verkligen något i slutspelet att göra? 

Men Brynäs ville något helt annat. I den s.k “åttondelsfinalen” stod Luleå Hockey som slutade på en sjundeplats i tabellen, för motståndet. I bäst av tre matcher fick Bulan Berglunds Luleå ta emot Brynäs. Det var som uppgjort för att Luleå skulle gå vidare. Brynäs reste till Luleå och tog direkt kommandot genom att gå och vinna med 3-2 på bortaplan. De flesta var chockade och Brynäs motbevisade alla att man skulle minsann inte vika ner sig.

Väl hemma Gavlerinken i andra ronden gick Luleå och vann med uddamålet och visade vart skåpet skulle stå, för att sedan kunna ta chansen på hemmaplan igen och slå ut Brynäs. Men 2-1 segern i Gävle blev säsongens sista seger för Luleå.
Brynäs gick all in i Luleå och ledde med 3-0 med knappt halva matchen kvar att spela. Luleå kämpade tappert och reducerade två gånger om, men kom aldrig igen och Brynäs gick och vann med 4-2 efter att Ölund lagt in pucken i tom kasse.

Gävlelaget var alltså vidare till kvartsfinal, trots en tabellplacering på 10:e plats.


Tommy Sjödin tog Brynäs längre än vad alla trodde

Väl i kvartsfinalen väntade stora starka Växjö som var favorittippade att ta hem guldet efter att man mer eller mindre krossat allting i sin väg att ta hem grundserien på hela 116 poäng.
Det var David mot Goliat i en kvartsfinalserie bäst av sju.

Brynäs förmådde sig att rå på Luleå, trots alla tvivel. Kunde man göra likadant mot Växjö?

Mja, inte direkt. Brynäs hade sju ordinarie borta, varav fem spelare befann sig på hjärntrappan. Man förlorade första matchen med klara 4-1, i något som såg ut att bli en smärre munsbit för Växjö, men man trodde fel. Brynäs reste sig på hemmaplan i match två och vann med 4-3, där samtliga mål gjordes i powerplay. Brynäs hade gjort det igen. Gävlelaget fullkomligt älskar att slå i underläge. Men har man så mycket skador så håller det inte i längden.

Växjö var för stora och alldeles för överlägsna med en oerhört bred trupp som leddes av Elias Pettersson som sprutade in poäng. Växjö tog tre raka vinster och slog ut Brynäs med 4-1 i matcher. Men Brynäs blev SHL:s enda lag att kunna slå Växjö i slutspelet. Smålänningarna blev nämligen obesegrade i hela slutspelet 2018. Silvret kunde kanske trots allt gått till Brynäs istället?

Silly Season och Bengtzéns sista tid i Brynäs

I ren frustration och missnöje krävde allt fler av Brynäs supportrar - i hela landet - Bengtzéns avgång med hashtaggen #BengtzénOut. Främst kanske det berodde på “Boforsandan” som Bengtzén ville ta in i Brynäs korridorer så fort han kritat på som ny sportchef år 2014. Därefter gå ut och totalsåga tidigare sportchefen Sundlövs lagbygge. Något man inte gör ostraffat - och att sedan gå ut och såga legenden och ikonen Johan “Honken” Holmqvist, att han inte håller SHL-klass, tidigare i år - gjorde ju knappast saken bättre.


Sportchefen Stefan Bengtzén 

Bengtzén har gjort flertalet utmärkta värvningar så som Kevin Clark, Aaron Palushaj, Daniel Paille för att nämna några. Det kan man inte ta ifrån honom. Bengtzén lyckades också röra om i grytan ordentligt när Thomas “Bulan” Berglund anlitades som ny huvudtränare när Tommy Jonsson fick sparken. “Bulan” fick in en anfallsinriktad och underhållande modern hockey. Det tillsammans i en rad mycket bra värvningar, fick Brynäs till SM-Final 2017. Men därefter har Brynäs ramlat ihop som ett korthus så fort Bulan försvann, och därmed aldrig riktigt hittat tillbaka till det Brynäs står för: “Stolthet, hunger och engagemang.”

Alla de toppklass-värvningarna som gjordes, vägde aldrig upp till antalet “floppar” och andra breddspelare som präglat Brynäs hela den här säsongen. Kommer ni ihåg när Henrik Larsson signerade kontraktet under slutspelet 2017? Eller när man tidigt gick ut och värvade Louie Caporusso som man hade scoutat så länge. Eller när man värvade Rögle-kaptenen Christopher Liljewall. Mängden breddspelare tog inte direkt slut lagom till årets säsong 18/19 som präglat hela Brynästruppen i år igen.

En spelare som Brynäs jobbade hårt för att förlänga kontraktet med var givetvis Aaron Palushaj som gjorde 45 poäng på 49 matcher. Men då krävdes det en väldans massa pengar. Väldigt många Brynäsfans gjorde allt de kunde för att få kvar Palushaj. Det startades en "swishkampanj" samtidigt som man gjorde en lång lista på 6,5 meter, med 732 handskrivna namn. Men tyvärr räckte det inte till. Från ingenstans landade ett erbjudande från Örebro som Palushaj inte kunde motstå. Ett kontrakt värt närmare 10 miljoner kronor. Affären fick Brynäs-fansen att fullständigt rasa, och det var bara början på den fejden som fortfarande pågår idag mellan fansen och Aaron. Men i slutändan kände Stefan Bengtzén och Brynäs att det handlade om för mycket pengar. Pengar på en fantasinivå. 


Aaron Palushaj - då i Brynäs - numera i Örebro

Arbetet fortsatte under sommaren. Stefan Bengtzén tillsammans med Brynäs ledning gav Tommy Sjödin och Janne Larsson uppdraget och förtroendet att fortsätta utveckla Brynäs till nya framgångar som huvudtränare och assisterande tränare inför 18/19. Spelarmaterialet då? 

Brynäs har haft en målvaktskarussell genom åren. Men nu värvade man hem Joakim Eriksson som skulle bli förstemålvakt framför David Rautio. Men istället kom beskedet att Eriksson var tvungen att genomgå operation och bli borta över halva säsongen. 
"Brynäs målvakt Joacim Eriksson är skadad. Skadan uppdagades under inledningen av försäsongen när fysträningen tog fart på allvar. Det rör sig om en knäskada och Joacim Eriksson har nu fått behandling som följs av en period med rehabträning ett antal månader och missar därför inledningen av säsongen."


Joacim Eriksson missade halva säsongen - men är nu tillbaka

Ersättaren till Eriksson blev den finske målvakten Tomi Karhunen

Nya spelare som kom in var Nicklas Danielsson och Joel Kellman. De två mest offensiva spelarna tillsammans med tjecken Robert Kousal, resterande forwards blev en formidabel bredd bestående av Joachim Rhodin, Emil Forslund och Danny Kristo. Sistnämnde var tilltänkt offensiv, men gav aldrig någon utdelning. På backsidan värvades Niclas Lundgren, defensiv klippa med tidigare spel i LHC och Växjö som i höst blivit utlånad och aldrig hittat rätt i Brynäs överhuvudtaget. Hemvändaren Niclas Andersén var tillbaka igen, och så kom värvningen av Eric Norin i offensiv bemärkelse som numera är borta hela säsongen. Norin som var tilltänkt ersättare till Adam Boqvist som försvann till Nordamerika.


Nicklas Danielsson var tillbaka i Brynäströjan, där hans resa också en gång i tiden började

Simon Bertilsson beräknades försvinna till KHL, men tiden drog iväg och den defensive backpjäsen blev kvar i Brynäs. Vilket ingen i stort sett räknat med. Brynäs hade en defensiv backuppsättning som hette duga Vilka skulle få hål på Brynäs?

Bygget som genomförts av Stefan Bentzén, blev inte riktigt som man tänkt. Bengtzén som hade mage att komma till Brynäs och direkt kritisera Sundlövs lagbygge, fick han nu äta upp med råge. Ska vi vara helt ärliga så var det inte lätt för Sjödda och Larsson att få Brynäs till ett slagkraftigt lag framåt. Däremot fanns en av SHL:s bästa backuppsättning i laget, något som lös med sin frånvaro, vilket kanske kan anses vara märkligt med tanke på att Sjödin är back i grund och botten.
Det var inte bara spelare man värvade, man förstärkte även tränarstaben med Tingsryd-profilen Magnus Sundqvist som skulle komplettera Sjödda och Larsson.

Välkommen till Brynäs IF, Magnus Sundquist!

Repris på inledningen 2017

Den dåliga inledningen blev precis likadan som under Roger Melins tid 2017. Man kunde tro att det var en repris som rullades. Förlusterna radades upp och Sjödin med sin kollega Larsson blev pressade. Men det hela började nästan på försäsongen när deras speltaktik aldrig satte sig på laget, vilket fick dem att tänka om. Men den nya spelidén satte sig aldrig den heller.
Till slut var Brynäs tvungna att agera, men man valde då att ta väck Bengtzén som gjort sitt som sportchef:

-Det är klart att det, precis som med förlusterna, är tungt och en besvikelse. Sen säger man att det inte finns en roll för mig i planen att utveckla föreningen och det köper jag.

-Att det här sker här och nu är för mig ett tecken på att man känner att man måste visa handlingskraft och agera efter att resultaten inte har varit med i början av säsongen. Någon ska tas bort och då blir det jag till att börja med. Om det sedan är rätt beslut återstår att se. Men överlag så har jag inget intresse av att gå ut och såga Brynäs trots det här beskedet.

Stefan Bengtzén befrias från jobbet som sportchef

Andreas Dackell fick ta över rodret som tillförordnad sportchef med stöd av Michael Campese.

Det dröjde inte speciellt länge innan första avskedet kom. Forwarden Danny Kristo fick sparken efter noll mål på 10 omgångar. Därefter var det tränarna Tommy Sjödin och Janne Larsson som fick gå, trots två vinster på slutet. Då fick istället den nya assisterande tränaren Magnus Sundqvist ta över tillsammans med J-18 tränaren Mikael Holmqvist. 

Sportchefsrollen, eller "Sportdirektör"som Dackell tidigare fick förfrågan om redan i augusti, valde han starkt att dementera och undanröja att han minsann inte ville ha den rollen. Men tiden gick och gick. Det spekulerades i olika namn, fram och tillbaka. Men ingen hade en tanke på Andreas Dackell. Men efter att Brynäs samlat till presskonferens den 12 december, kom beskedet. Brynäs styrelseordöfrande Jürgen Lorenz tillsammans med Michael Campese avslöjade att mannen som skulle bli den nya sportdirektören, blev Andreas Dackell. 

"- Brynäs för mig är större än alla andra. Det är en ära för mig att få jobba åt Brynäs och det kändes väl rätt efter att jag fick tid att praktisera som tillfällig sportchef. Det är, som sagt, inget beslut jag tagit själv utan jag har övervägt detta en tid och nu känns beslutet helt rätt."

Andreas Dackell ny sportdirektör: "Jag blir nästan tårögd"



Andreas Dackell, numera sportdirektör i Brynäs IF i den nya sportsliga satsningen

Brynäsprofiler har präglat året 2018 i föreningen. Tyvärr blev det ett tråkigt avslut för både Tommy Sjödin och Janne Larsson när de båda fick sparken i höstas. Den som fick ge det dystra besked fick bli deras gamla vän och lagkamrat Andreas Dackell, något som han givetvis inte tyckte var roligt, men som tyvärr behövde genomföras för Brynäs eget bästa.

Från Sjödda, Larsson och Dackell till en annan profil som gjorde sin sista match i Brynäströjan i våras. Trotjänaren, veteranen och försvarsgeneralen Jörgen Sundqvist, hann avverka hela 13 säsonger och över 600 matcher i Brynäströjan. "Sunken" vann SM-guld 2012 med Brynäs, men hann också spela kvalserien samt bära A:et på matchtröjan under fyra säsonger och vara kapten under två säsonger. Något spel utomlands lockade aldrig då Sunken trivdes bäst i Gävle. 

En trotjänare med stort hjärta #22


13 säsonger och över 600 matcher i Brynäs för "Sunken"

Brynäs går nu mot nya tider, och förhoppningarna ser det betydligt bättre ut än tidigare år där en storhetstid utlovades, men som aldrig blev av. Med ny klubbdirektör, ny sportdirektör och en ny sportchef som ska tillsättas till nästa säong står Brynäs för nya utmaningar, inte bara sportsligt, men också ur ett samhällsperspektiv där bland annat Brynäsredaktiones bloggare och den sensationellt skickliga skribenten Viktor Alner, finns med och ska utveckla. 

Brynäsredaktionens bloggare Viktor Alner - "Brynäs skulle inte finnas utan engagemanget från sina fans"

2018 kommer bli året som vi alla aldrig kommer att glömma. Men det blir också året som blir början på något nytt. 

Tidigare i somras tog jag över rodret som Brynäsredaktör här på SvenskaFans. Mitt mål blev att fortsätta vara flagskeppet här på SvenskaFans, och det tycker jag personligen att vi lyckats med här på Brynäsredaktionen, trots hård konkurrens av framför allt Örebro och Djurgårdens redaktion. Att ersätta Viktor Alner, var inte direkt det lättaste uppdraget, karln är oersättlig och dessutom ovärderlig här på SvenskaFans och just Brynäsredaktionen. Men nu återfinns Alner på redaktionen igen efter en kort sejour i Brynäs IF, men i en helt annan roll - numera som bloggare. 

Hela Brynäsredaktionen vill önska er ett riktigt gott nytt år! 
 
Särskilt tack till alla skribenter på Brynäsredaktionen för det här året:

Viktor Alner
Staffan Nyblom 
Christoffer Jansson 
Johan Norrström 
Mats Östlund 
Fredrik Englund 
Anders Blank 
Gustav Berglind
David Hydling
Andreas Persson-Stenberg
Daniel Degerman


 

Erik Nymankje.nyman@gmail.com@Newmandyk2018-12-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs