Nycklar inför det stundande Stockholmsderbyt
Säsongens första Stockholmsderby spelas på onsdag. Kan DIF ge sina supportrar upprättelse efter förlusterna förra året?

Nycklar inför det stundande Stockholmsderbyt

Det kan tyckas användas något slarvigt inom hockeysfären men på onsdag utspelar sig en match som faktiskt kan nämnas i ordets rätta bemärkelse – derby. Här kommer några nycklar inför årets första möte mellan Djurgården och AIK.

Onsdagens prövning är viktig ur flera aspekter för mesta mästarna. Djurgården behöver införskaffa sig fler trepoängare på kontot för att hänga med toppskiktet i tabellen. Samtidigt innebär en derbyvinst olika subjektiva värden hos både supportrar och laget, något som kan komma att bli ett avstamp för en positiv utveckling på fortsättningen av säsongen.

Återupprätta derbymentaliteten
Föregående säsong spelades det första Stockholmsderbyt i ett fullsatt Avicii Arena, tillika Globen. En batalj som Djurgården gick segrande ur. Vad som utspelade sig i de tre efterföljande derbyna var ur DIF-synvinkel en närmast härdsmälta. AIK-spelarna kom ut med en kaxig attityd och stor pondus där de växte sig starkare efter varenda närkamp, samtidigt som Järnkaminernas dito krympte och såg ut att ha infekterats av “derbysjukan” – sjukdomen som sedan lång tid letat sig in bland fotbollherrarnas domän likt en skovvis kronisk sjukdom.
 
Backar vi bandet till säsongen 22/23 vann DIF tre av fyra matcher mot ärkerivalen från Solna. Spelarna i Djurgården måste hitta tillbaka till mentaliteten som man då visade upp, där man istället växte i derbyna och hittade vägar att vinna när spelet stundtals hackade. Blir en medspelare utsatt för hård bevakning SKA (!) uppbackning komma från medspelare. Tittar vi till laguppställningen hos mesta mästarna finns det spelare som både kan avgöra tillställningar med skickligheten de besitter, samt gå i bräschen med ett cyniskt spel och stå upp för sina medspelare. För att möjliggöra en viktoria är det dags att återupprätta derbymentaliteten och plocka fram den på isen!

Behåll kylan
Då Globen fortsatt rekonstrueras står Hovet värd för säsongens alla Stockholmsderbyn. Det innebär att “Gnagets” anhängare enkom tillåts beträda läktaren för att bevittna onsdagens batalj på plats, då AIK inleder derbysäsongen som hemmalag. Innebörden av 8094 stycken vilt, närmast hatiskt, skrikande supportrar blir en prövning för Järnkaminerna på isen. Adrenalinet lär pumpa och motståndarna kommer göra allt för att ta sig innanför skinnet på spelare som Axelsson, Klasen och Grewe, i hopp om reaktioner som förpassar djurgårdsspelarna till biktbåset. DIF-lägret måste bibehålla den mentala kylan under hela matchen och inte springa in i de uppenbara synliga fällorna som de gulsvarta kommer placera ut. Något man gjort alldeles för ofta under säsongsinledningen, vilket vid flera tillfällen hämmat poängproduktionen i tabellen. Spelet i numerärt underläge har dessutom inte varit någon dans på rosor så här långt under inledningen sett till statistiken – även om matchen mot Kalmar var ett steg i rätt riktning och boostade procentenheterna. I spelet med lika numerär på banan bör Djurgården ha ett övertag på sin rival.

Offensiv bredd - tungan på vågen?
AIK har ett gäng spelare med offensiv uppsida som med luft under vingarna kan lyfta ordentligt. Djurgården måste bryta vingarna och stänga ner offensiva möjligheter för spelare som Pooley, Fitzgerald, Muzito-Bagenda, Åkerström och Zetterberg. Får de nämnda herrarna operera fritt i power-play finns det risk för att hemmalaget lyfter mot segern. 

Bjud inte på någonting. Den defensiva disciplinen har förbättrats hos Järnkaminerna. Man släpper till färre antal skott från farliga sektorer och tillåter inte lika många snabba spelvändningar mot sig jämfört med fjolårssäsongen. AIKs defensiv stängde ner Järnkaminerna på ett lyckosamt sätt under fjolårets derbyn. Djurgården har en bredare offensiv uppsida i år vilket kan bli tungan på vågen då den i grunden besitter fler kvalitéer än motståndarnas. Däremot efterfrågas högre offensiv effektivitet för att om möjligt kunna triumfera ärkerivalen. 

Målvaktskampen
Har ni hört eller läst det förut? Tänkte väl det. Diskussionen kring Djurgårdens målvaktssida är ständigt en het potatis, framförallt i supporterled. Fredrik Mikko lämnade efter föregående säsong. Istället klev Michael Andréasson som bekant in i tränartrojkan, där den nyss nämnde ansvarar över målvaktsspelet och förväntas utveckla DIFs burväktare. Hittills har effekten av tränarbytet inte resulterat i önskad effekt. Målvaktsspelet ser likt förra säsongen ut att svaja i prestation, vilket går att argumentera för ha kostat Järnkaminerna ett antal poäng.
 
AIK hade förra året två av Hockeyallsvenskans vassaste målvakter där de vid flera tillfällen var förgrundsfigurer åt lagets vinster – och högst bidragande till tredjeplaceringen i tabellen. Slipsarna lämnade Stockholm för andra klubbadresser efter kvartsfinalförlusten i våras. Inför årets säsong plockades istället Victor Brattström in med ambitionen om att ta förstaspaden i “Gnaget”. Hans säsongsinledning har dock inte motsvarat förväntningarna och istället har kollegan Jonathan Stålberg, ny från Kalmar HC, tagit över platsen som förstakeeper. Stålbergs målvaktsspel har inneburit en vändning för AIK, som nu börjat styra in på vinnarspåret efter en trög säsongsinledning.

Det återstår att se vilken målvakt som står på huvudet och kliver fram som hjälte för sitt lag. Pressen är stor på personen som axlar ansvaret över lagets sista utpost, oavsett läger. Burväktaren i AIK har publiken i ryggen och måste leva upp till kraven och förväntningarna från supportrarna. Djurgårdens dito måste kliva fram och stå emot trycket från en vilt frustande svartgul publik, och en motståndare som mer än gärna parkerar framför gallermasken för att gruffas efter avblåsning. Vem går vinnande ur den interna bataljen? På onsdag är det dags för en brytpunkt på medelmåttig leverans från Djurgårdens sista utpost! Annars ligger ytterligare en derbyförlust i luften, med allt vad det innebär… 

Våga vinn! Full fart framåt!

Marcus Skogström2024-10-15 08:44:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen