Övertygande premiärseger för Tre Kronor

Sverige vann den förväntade gruppfinalen efter att Joel Eriksson Ek blev den stora matchhjälten med två mål.

Redan under världsmästerskapets första dag drabbade två av guldfavoriterna samman när Sverige ställdes mot USA. En på förhand jämn match mellan två lag med starka NHL-namn i truppen. Efter en jämn och händelserik match var det tillslut Sverige som gick segrande ur striden och kopplade ett tidigt grepp om gruppsegern.

Period 1

En inledning där USA kommer ut starkast och hotar Gustavsson i målet flertalet gånger. Det är lite oroligt i det stjärnspäckade svenska försvaret i början av första perioden, men det märks att ju längre perioden går, desto mer hittar man lugnet i spelet. Efter en stark amerikansk inledning tar Tre Kronor över mer och mer, och under en avvaktande utvisning för USA kan Joel Eriksson Ek dra iväg ett handledsskott som Lyon i det amerikanska målet inte har en chans att se. 1-0 till Sverige med drygt halva perioden spelad. Resterande del av perioden är det Sverige som äger och man kommer nära att utöka ledningen ett par gånger men resultatet står sig perioden ut.

Period 2

Andra perioden inleds med att Sverige räddas av stolpen. 1-1 där och matchen hade möjligen fått en annan utveckling.  Mittenakten påminner mycket om första perioden, ett ställningskrig med viss fördel för Sverige. Efter drygt 3 minuter får assisterande lagkapten Raymond utnyttja sitt vassa skott och kan utöka Sveriges ledning till 2-0. Troligen mycket viktigt för Tre Kronor att forwardsstjänorna levererar tidigt. Zach Werenski kan sedan skjuta USA tillbaka in i matchen efter ett mycket fint skymningsarbete framför den svenska keepern. När matchen står och väger och USA är på väg tillbaka in på allvar passar Marcus Johansson på att ge Sverige 2 måls marginal igen. Återigen genom ett mycket vackert och distinkt avslut. Trots att matchen till stora delar är jämn och det inte på något sätt är en överkörning, så känns det som att Sverige har bra koll på det efter 2 spelade perioder.

Period 3

Om dom 2 inledande perioderna var jämna spelmässigt stack den tredje perioden ut då USA kom ut och tog tag i taktpinnen direkt. Ett övertag som dom också lyckas utnyttja och reducerar till 2-3 genom Brock Nelson. Ett jagande USA får chansen i powerplay två gånger om, men i det sista numerära överläget chansar man och plockar ut målvakten för att spela 6 mot 4. Istället för en amerikansk kvittering tar Hedman chansen och skickar in ett gammalt hederligt slagskott i tom bur. Dryga minuten senare fastställer Joel Eriksson Ek resultatet med sitt andra mål för kvällen, 5-2 till Sverige och tre sköna premiärpoäng.

Sverige - USA 5-2 (1-0, 2-1, 2-1)

1-0 Joel Eriksson Ek (Tim Heed, Marcus Johansson) 08.20

2-0 Lucas Raymond (Victor Hedman, Joel Eriksson Ek) 23.45

2-1 Zach Werenski (Seth Jones, Matthew Boldy) 32.32

3-1 Marcus Johansson (Pontus Holmberg, Marcus Pettersson) 36.39

3-2 Brock Nelson (Johnny Gaudreau, Alex Vlasic) 43.43

4-2 Victor Hedman (Pontus Holmberg, Adrian Kempe) 59.01

5-2 Joel Eriksson Ek (Jesper Frödén) 59.54