Power rankings inför kvartsfinalerna: ”Kan ta hem guldet på egen hand”
Åtta lag går nu in i slutspelet. Men vilket lag bär favoritskapet in i kvartsfinalerna?
Det är slutspelsklart i VM och det är dags att ta tempen på de åtta kvartsfinallagen. Vi gör det i en gammal klassisk power ranking med några korta kommentarer om varje lag.
Kvartsfinalerna:
USA – Schweiz (15:15)
Kanada – Vitryssland (16:15)
Sverige – Ryssland (19:15)
Finland – Tjeckien (20:15)
Alla matcher spelas under torsdagen.
###
Power rankings inför kvartsfinalerna:
8. Schweiz
Schweiz övertygade inte nämnvärt under gruppspelet, även om man inte alls gjorde bort sig mot Sverige och Tjeckien. Knappa segrar mot Tyskland och Frankrike varvades med nederlag mot Österrike och Lettland. Schweiz är däremot en intressant nation som mycket väl kan ställa till med problem i en kvartsfinal.
Nyckelspelaren: Roman Josi
I Roman Josi har Schweiz en försvarare som tillhör toppskiktet i NHL. Prestationerna i VM har inte varit dåliga, men produktionen (1+2) är aningen svag. Josi har snittat 26 minuters istid per match hittills, men kan mycket väl matchas ännu hårdare än så mot USA.
Statistiken:
Record: 2-0-4-1
Gjorda mål: 12
Insläppta mål: 18
Powerplay: 6,06 %
Penalty killing: 90,32 %
Utvisningsminuter: 66
---
7. Vitryssland
Vitryssland får nog nämnas som VM:s klart största överraskning. Anförda av Alexei Kalyuzhny har man, utöver 0-7-förnedringen mot Ryssland, gjort ett bra gruppspel. Förlusten mot ryssarna är också Vitrysslands enda nederlag under ordinarie tid, vilket får ses som ett styrkebesked. Nu får man tuffast möjliga motstånd i kvartsfinalen och det ska nog mycket till om Vitryssland ens ska kunna pressa Kanada.
Nyckelspelaren: Alexei Kalyuzhny
Den 37-årige veteranen Alexei Kalyuzhny gör sitt elfte A-VM och fortsätter att göra poäng. Han är en skicklig center som kom på delad andraplats i VM:s poängliga. Kalyuzhny är framför allt ett hot i powerplay.
Statistiken:
Record: 4-0-2-1
Gjorda mål: 20
Insläppta mål: 19
Powerplay: 15,38 %
Penalty killing: 80,00 %
Utvisningsminuter: 64
---
6. Tjeckien
Hemmanationen Tjeckien gick igenom gruppspelet ungefär som förväntat. Man var snäppet bakom Kanada, pressade Sverige och vann sina resterande matcher. Det ledde till en tredjeplats i Grupp A och skillnaderna mellan Tjeckien och resterande slutspelslag – Kanada undantaget – är minimal.
Nyckelspelaren: Jakub Voracek
Poängmaskin från Philadelphia som inte riktigt har varit fullt lyckosam under VM – men som ändå har gjort sju poäng (3+4). Finland är en lurig motståndare och Jakub Voracek behöver sannolikt lyfta sitt spel en nivå lagom till slutspelet.
Statistiken:
Record: 4-1-1-1
Gjorda mål: 27
Insläppta mål: 18
Powerplay: 22,58 %
Penalty killing: 76,00 %
Utvisningsminuter: 56
---
5. Sverige
Sverige slår lite ur underläge, trots en andraplats i Grupp A. Under inledningen var det mycket som såg lovande ut, men sedan kollapsen mot Kanada har svenskarna inte övertygat. Knappa segrar mot Tyskland och Frankrike – där man under stunder var i problem – är inte vad man vill se inför ett slutspel.
Nyckelspelaren: Filip Forsberg
VM:s bästa målskytt måste fortsätta leverera i ett svenskt lag som går in i slutspelet med ett gäng frågetecken kring sig. Kan Tre Kronor vinna mot Ryssland, av alla lag, på individuella prestationer?
Statistiken:
Record: 4-2-0-1
Gjorda mål: 34
Insläppta mål: 19
Powerplay: 23,33 %
Penalty killing: 79,17 %
Utvisningsminuter: 68
---
4. Ryssland
Ryssland är Ryssland och det kan alltid vara svårt att känna av Ryssland. Högstanivån är i vanlig ordning enormt hög, men samtidigt kan lägstanivån vara bedrövligt dålig – och kan bara ryssarna pricka in formen kan man definitivt lägga sig på Kanadas nivå. När man väl testades på allvar i gruppspelet, mot USA och Finland, blev det däremot förluster.
Nyckelspelaren: Artemi Panarin
Artemi Panarin, Yevgeni Dadonov och Vadim Shipachyov har varit ett av VM:s största glädjeämnen hittills. Men den som står ut allra mest är sannolikt Panarin. 23-åringen är kvick, har en mäktig klubbteknik och är mer eller mindre komplett i det offensiva spelet.
Statistiken:
Record: 4-1-1-1
Gjorda mål: 30
Insläppta mål: 16
Powerplay: 40,00 %
Penalty killing: 83,33 %
Utvisningsminuter: 42
---
3. Finland
Finland är disciplinerade och defensivt skickliga. Den enda plumpen i protokollet kom i premiären mot USA, men en premiär är alltid en premiär. Efter det nederlaget höll man nollan i fyra raka matcher och även om det inte dräller av offensiva matchvinnare är man ett seriöst hot i slutspelet. Det kan nämligen Pekka Rinne, VM:s bästa målvakt, se till.
Nyckelspelaren: Pekka Rinne
Tre nollor och nytt VM-rekord talar sitt tydliga språk. Pekka Rinnes målvaktsspel har varit på en nivå som ingen annan målvakt kan mäta sig med. Med 32-åringen mellan stolparna kan Finland vinna mot vilket lag som helst.
Statistiken:
Record: 4-2-0-1
Gjorda mål: 22
Insläppta mål: 9
Powerplay: 24,00 %
Penalty killing: 100,00 %
Utvisningsminuter: 63
---
2. USA
USA:s unga lag har övertygat och det är ingen slump att man har besegrat såväl Ryssland som Finland i gruppspelet. Man gick i och för sig på en mina mot Vitryssland, men i övrigt har mästerskapet varit ett gediget sådant. Schweiz kan, på en bra dag, sätta vilket lag som helst i problem, men det mesta talar för att USA avancerar till semifinal.
Nyckelspelaren: Brock Nelson
Brock Nelson anslöt när New York Islanders slutspel tog slut – och han har varit en härlig injektion. Med sex mål, och totalt nio poäng, är han USA:s överlägset bästa målskytt. Ska USA gå långt måste Nelson fortsätta näta.
Statistiken:
Record: 5-1-0-1
Gjorda mål: 22
Insläppta mål: 14
Powerplay: 18,18 %
Penalty killing: 90,91 %
Utvisningsminuter: 64
---
1. Kanada
Med en gigantisk arsenal har Kanada dominerat sig igenom gruppspelet. Två gånger om gjorde man tvåsiffrigt och trots att man ibland tog det lugnt värre var man i en klass för sig. 49 gjorda mål är enastående siffror – men det finns en väldig svaghet i laget, nämligen målvakten Mike Smith. Trots att han bara släppte in elva mål stod han för flera misstag och mot de andra toppnationerna kan Smith mycket väl kosta Kanada en match.
Nyckelspelaren: Sidney Crosby
Sju poäng på sex matcher, men ändå har Sidney Crosby en hel del kvar att ge. Världens bästa spelare kan, om han kopplar på storformen, ta hem guldet till Kanada på egen hand.
Statistiken:
Record: 7-0-0-0
Gjorda mål: 49
Insläppta mål: 14
Powerplay: 32,00 %
Penalty killing: 93,76 %
Utvisningsminuter: 42