Ranking: 2000-talets bästa målvakter
Mikael Tellqvist, Mark Owuya och Gustaf Wesslau tar alla plats på listan.

Ranking: 2000-talets bästa målvakter

Sommaren pågår – och hockeyabstinensen är total. För att stilla den bjuder vi på en rankingserie där vi listar Djurgårdens bästa målvakter, backar, forwards och tränare under 2000-talet. Först ut är målvakterna.

Mellan säsongerna 1999/2000-2017/2018 har totalt 31 målvakter representerat Djurgården. Efter flera timmar av analys och historisk genomgång har vi kommit fram till listan nedan där Djurgårdens fem bästa målvakter under 2000-talet ryms.
   Notera att det är prestationerna i Djurgården under tidsperioden 2000-2018 som gäller för den här rankingen. Meriter och insatser av spelare innan dess har inte tagits med i beräkningen.
   Håller du med listan – eller tycker du att den är fel? Lämna en kommentar i fältet nedanför artikeln.

Läs även: 2000-talets bästa backar
Läs även: 2000-talets bästa forwards
Läs även: 2000-talets bästa tränare 

Plats 1 – Mikael Tellqvist
Under 2000-talet har Djurgården hämtat hem två SM-guld och det är svårt att se hur den framgångssagan skulle ha blivit verklighet utan Mikael Tellqvist. Burväktaren kom från ingenstans och visade redan från första början att han ville bli långlivad i branschen. Var fullständigt outstanding under sin första hela säsong tillsammans med Djurgården och var den stabila sista utposten som klubben behövde för att bärga två raka SM-titlar i början av 2000-talet.
   Som vi alla vet återvände Tellqvist till Djurgården efter en lång sejour utomlands och valde att runda av karriären i Stockholm. Trots att han hade kommit upp i ålder var han en stabil SHL-målvakt under sina tre sista säsonger. Förutom sitt eget spel såg han även till att lära upp Djurgårdens yngre burväktare i den ädla målvaktskonsten och han beskrevs ofta som en mentor. Vi har så mycket att tacka Tellqvist för. Och just därför förtjänar han förstaplatsen på den här rankinglistan.

Plats 2 – Gustaf Wesslau
Under sina tre säsonger i Djurgården såg Gustaf Wesslau till att göra ett rejält avtryck. 33-åringen, som numera huserar i tyska Kölner Haie, hade en förmåga att spela som bäst i DIF-tröjan när det också gällde som mest. Under säsongen 2009/2010 var han magisk under slutspelet och var en av spelarna som såg till att vi på allvar fick drömma om guld igen.
   Efter succén var Wesslau med när Djurgården rasade ur den högsta serien. Men med tanke på vilken kollektiv kollaps det var från lagets sida kom ändå Wesslau undan med hedern i behåll. Trots att extremt mycket press hamnade i hans knä när utespelarna inte levererade som de skulle fortsatte han att mota puckarna och hade – både under grundserien och kvalspelet – en imponerande räddningsstatistik. Är allt som allt en av Djurgårdens absolut stabilaste målvakter under 2000-talet, där speciellt hans högstanivå är något som väger extra tungt.

Plats 3 – Adam Reideborn
Trots att han bara är 26 år gammal har Adam Reideborn hunnit med väldigt mycket i DIF-tröjan. Det starkaste minnena vi har förknippade med målvakten är hur han spelade upp oss tillbaka till SHL säsongen 2013/2014 – men också hur strålande han var under den senaste grundserieomgången. Att Reideborn knep titeln årets målvakt under SHL Awards kändes välförtjänt på flera sätt.
   Har under karriären haft svårt att leverera under slutspelssammanhang, vilket även lyste igenom under den gångna säsongen. För att han ska lyckas ta nästa steg och bli en av Djurgårdens största burväktare i modern tid behöver han lösa den biten. Förhoppningsvis har Reideborn sina bästa år framför sig. Med tanke på hur han vuxit mentalt under motgång och tuff kritik pekar mycket på att han kommer att fortsätta tillhöra toppskiktet av svenska målvakter.

Plats 4 – Daniel Larsson
Efter lockoutsäsongen 2004/2005 upplevde Djurgården en rejäl baksmälla och det kändes som att klubben kämpade för att hålla sig över vattenytan. En spelare som såg till att slutspelsdrömmarna väcktes igen var Daniel Larsson. Den sansade norrlänningen visade redan under sin första DIF-säsong att det fanns mycket att hämta. Efter sommarvilan tog Larsson ännu ett kliv framåt och noterades för en räddningsprocent som tillhörde den absoluta toppen av ligan. För den insatsen belönades han med Honken Trophy och utnämndes även till årets rookie.
   Anmärkningsvärt är att Larsson redan har lagt ner sin spelarkarriär. 32-åringen gjorde sin sista säsong 2015/2016 tillsammans med Luleå – och har sedan dess bland annat jobbat som grävmaskinist i Boden. Efter flera års uppehåll från ishockeyn kom nyheten för bara några veckor sedan att Larsson framöver kommer att vara målvaktstränare i Boden Hockey. Vi håller tummarna att han fostrar flera målvakter som håller samma nivå som han själv gjorde i Djurgården.

Plats 5 – Mark Owuya
Han tog klivet via Djurgårdens juniorverksamhet och fick till slut förtroendet att vakta Djurgårdens kasse under en hel säsong 2010/2011. Han tackade genom att smälla till med 92,7 i räddningsprocent under grundserien för att sedan följa upp med hela 93,4 i räddningsprocent under slutspelet. Under sin sista säsong i Djurgårdens organisation visade Mark Owuya upp en stabil kyla och trots att hans målvaksteknik ofta diskuterades såg han till att göra det viktigaste: nämligen att stoppa puckarna.
   Trots att han bara är 28 år i dag har inte burväktaren spelat match sedan säsongen 2015/2016 på grund av en höftskada och just nu verkar det inte som att någon comeback är på gång. Det är synd. Hans personlighet gav sporten ett lyft – och jag är säker på att Owuya hade levererat ett stabilt målvaktsspel om han fortsatt spela.

Bubblare: Mantas Armalis, Björn Bjurling, Joaquin Gage, José Théodore.

Anton Högsander2018-07-05 09:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen