Rankning: JVM:s bästa spelare – och största besvikelser
JVM är avklarat och bjöd som vanligt på stor underhållning. Finland tog hem guldet och sätter sin prägel på listan när vi bland annat utser JVM:s bästa spelare.
I vanlig stil var JVM ett stort nöje – det tråkiga slutet till trots. Finalen mellan Sverige och Finland var den berömda pricken över i:et för en mycket rolig turnering och mycket mer spännande än ett avgörande i förlängning kan man inte få.
Men när nu guldet är utdelat och vi vet vilka spelare som under hela turneringen utmärkte sig är det dags att utse den bästa spelaren – till skillnad från IIHF som utser sina bästa spelare innan finalen är avklarad. Givetvis ska det också tittas på de största besvikelserna.
---
JVM:s bästa spelare:
5. Filip Forsberg, Sverige
[7 GP] [4 G] [8 A] [12 P] [+3] [2 PiM]
Att Filip Forsberg var en av turneringens bästa spelare råder det ingen tvekan om. Men det är lika glasklart att mini-Foppa vek ner sig när det gällde som mest. Dina bästa spelare behöver vara bäst när allt ska avgöras i en enda match. Men Forsberg svek. Baserat på gruppspel, kvarts- och semifinal förtjänar Forsberg en högre placering på listan, men då finalen rimligtvis ska väga tungt i en bedömning får han nöja sig med en femteplacering.
---
4. Anthony Mantha, Kanada
[7 GP] [5 G] [6 A] [11 P] [+6] [0 PiM]
Det är svårt att hitta kanadensare som faktiskt genomgående gjorde ett bra JVM. Visst är Aaron Ekblad, Derrick Pouliot, Sam Reinhart, Nic Petan och Scott Laughton spelare man inte kan skylla deras fiasko på – men det finns en spelare som står ut i Kanada: Anthony Mantha. Runt motståndarnas målbur var han konstant ett hot och man vågar knappt tänka på hur Manthas siffror skulle sett ut om kedjekamraten Jonathan Drouin skulle levt upp till förväntningarna.
---
3. Saku Mäenalanen, Finland
[7 GP] [7 G] [4 A] [11 P] [+9] [0 PiM]
Turneringens bästa målskytt hör givetvis hemma högt upp på den här listan. Samarbetet mellan Saku Mäenalanen och Teuvo Teräväinen var en fundamental anledning till Finlands guld och givetvis gjorde han även mål i finalen. Kritiker kan kalla honom för en produkt av Teräväinen, men Mäenalanen visade sköna tendenser som en naturlig målskytt och kan knappast kritiseras för att hela tiden veta var han ska befinna sig på isen.
---
2. Alexander Wennberg, Sverige
[7 GP] [3 G] [4 A] [7 P] [+5] [2 PiM]
Alexander Wennberg ligger snäppet bakom de stora kanonerna i poängligan, men hans genomslagskraft och effekt på Sveriges alla matcher är anmärkningsvärd. Gång på gång briljerade han – över hela banan – och när såväl Filip Forsberg som Elias Lindholm svek i finalen var det Wennberg som drev det svenska laget. Nu slog ju inte Wennberg igenom i JVM – det har han redan gjort med Frölunda – men det var nu som övriga världen på allvar fick upp ögonen för den så spelskickliga 19-åringen.
---
1. Teuvo Teräväinen, Finland
[7 GP] [2 G] [13 A] [15 P] [+11] [2 PiM]
Teuvo Teräväinen var JVM:s största stjärna, bästa spelare och mest värdefull. Att påstå något annat är att vara blind för sanningen. Han bar det finländska laget från dag ett och var en playmaker som ingen annan kan jämföra sig med. Han var bäst på isen i kvartsfinalen, semifinalen och finalen, vann poängligan och fick som lagkapten ta emot guldet. Case closed.
---
Hedersomnämnande:
Juuse Saros, Finland
I tight kamp med Oscar Dansk får Juuse Saros ses som JVM:s bästa målvakt – och kort och gott är det finalsegern som avgör. Saros var lugnet självt mellan stolparna och misstagen är väldigt lätträknade. 94,3 i räddningsprocent och i snitt 1,57 insläppta mål per match är fenomenala siffror. Utan Saros storspel skulle finnarna inte vinna guld.
---
JVM:s största besvikelser:
5. Mirco Müller, Schweiz
[5 GP] [1 G] [1 A] [2 P] [+/- 0] [14 PiM]
Är det rättvist att kritisera en utsatt spelare i Schweiz? Kanske inte. Men Mirco Müller gick i förstarundan i sommarens draft – och hade titt som tätt problem med att bevisa varför.
---
4. Marko Dano, Slovakien
[5 GP] [2 G] [1 A] [3 P] [+1] [4 PiM]
På förhand var det Marko Dano som var det stora slovakiska hoppet. Skulle man kunna skrälla skulle det vara tack vare honom. Men Dano svek. Tre poäng på fem matcher är för dåligt och i kvartsfinalen mot Sverige syntes han inte ens till.
---
3. Radek Faksa, Tjeckien
[5 GP] [1 G] [0 A] [1 P] [-1] [0 PiM]
Ett ynka mål på fem matcher för Tjeckiens stjärna är bedrövligt. Radek Faksa lämnar JVM utan att ha satt något avtryck över huvud taget, vilket givetvis är under all kritik. Förväntningarna på det tjeckiska laget var väl inte direkt stora, men Faksa visade att oron över den stagnerande utvecklingen är på riktigt.
---
2. Matt Dumba, Kanada
[7 GP] [0 G] [1 A] [1 P] [+4] [12 PiM]
Det är nästan så att man tycker synd om Matt Dumba. Det mesta som kunde gå fel gick fel för honom. Det blev nästan en fars över hela hans JVM, men även om kritiken på sina håll är aningen för hård så var Dumba inte tillräckligt bra – svårare än så är det inte. Blott en assist för en offensivt väldigt kompetent back från NHL talar sitt tydliga språk.
---
1. Jonathan Drouin, Kanada
[7 GP] [3 G] [6 A] [9 P] [+5] [24 PiM]
Nio poäng på sju matcher är givetvis respektabla siffror, men överskuggar inte det faktum att Jonathan Drouin är JVM:s klart största besvikelse. Kanske var förväntningarna onaturligt stora, men likväl var han inte ens i närheten av att nå dem. Han klev inte fram för sitt Kanada, han drog på sig flera korkade utvisningar och får symbolisera hela det kanadensiska misslyckandet.