Rankning: JVM:s största stjärnor
Nail Yakupov var en del av det ryska laget för ett år sedan.

Rankning: JVM:s största stjärnor

På annandagen inleds ett stjärnkryddat JVM i Ufa, Ryssland. Framtidens profiler gör upp om det åtråvärda guldet – men vilka är egentligen de största stjärnorna i turneringen?

De senaste åren har mellandagarna och de första dagarna på det nya året blivit klassiska hockeydagar. JVM har fått en allt större genomslagskraft, både i media och hos publiken – och intresset för den kommande turneringen förväntas vara stor.
 
Stormakterna Kanada och Ryssland är som vanligt favorittippade, Småkronorna är ute efter att försvara sitt överraskande guld från i fjol och alla nationer stoltserar med en hel del spännande namn.  Men vem är egentligen den största stjärnan i turneringen?
 
JVM:s tio största stjärnor
 
10. Mark Scheifele, Kanada
 
[Född: 1993] [Forward] [192 cm] [85 kg] [Liga: OHL]
 
Mark Scheifele fick smaka på NHL-spel redan under inledningen av säsongen 11/12. Vore det inte för lockouten i NHL skulle han sannolikt haft väldigt goda chanser att ta en ordinarie plats i Winnipeg Jets den här säsongen. Nu har han istället vräkt in poäng i OHL och förväntas utöka poängskörden från JVM för ett år sedan, då det blev 3+3 på sex matcher.
 
Trots att Scheifele är center i grunden tyder nu mycket på att han går in som högerforward i Kanadas förstakedja, tillsammans med Jonathan Huberdeau och Ryan Nugent-Hopkins. Scheifele kommer komplettera de båda, i sammanhanget, superstjärnorna väl med sin storlek och snabbhet.  
 
---
 
9. Seth Jones, USA
 
[Född: 1994] [Försvarare] [191 cm] [93 kg] [Liga: WHL]
 
USA har inte presenterat sin slutgiltiga JVM-trupp ännu, men det skulle vara en monumental överraskning om 18-årige Seth Jones nobbas. Jones ses som en av de mest talangfulla och eftertraktade spelarna inför NHL-draften 2013, och som rookie i WHL drar han många blickar åt sig.
 
Trots sin unga ålder är Jones en stor och kraftfull tvåvägsförsvarare, och många jämför honom redan med Chris Pronger och Rob Blake. En skada hindrade honom från att medverka i senaste JVM, men räkna med att Jones sätter sin prägel på matcherna i Ufa.
 
---
 
8. Andrei Vasilevski, Ryssland
 
[Född: 1994] [Målvakt] [190 cm] [91 kg] [Liga: KHL/MHL]
 
Andrei Vasilevski övertygade stort för ett år sedan… i alla fall fram till semifinalen mot Kanada. Efter att ha gått från klarhet till klarhet under gruppspelet föll han sönder och samman när kanadensarna gick från 1-6 till 5-6 på fem minuter. In kom istället Andrei Makarov under matchens sista minuter och tog ryssarna till final – och väl där fick Makarov förtroendet.
 
När man nu går in i turneringen är både Vasilevski och Makarov återigen med i truppen, och vem som får förtroendet som förstamålvakt är ännu inte klart. Sannolikt kommer Vasilevski, som togs i förstarundan i sommarens draft, att få sina chanser och presterar han som under de inledande matcherna för ett år sedan kan han bära Ryssland långt.
 
---
 
7. Malcolm Subban, Kanada
 
[Född: 1993] [Målvakt] [189 cm] [91 kg] [Liga: OHL]
 
För första gången på några år går Kanada in i JVM med en väldigt, väldigt intressant målvakt i truppen. Malcolm Subban var förvisso en besvikelse på Kanadas uttagningsläger, men har tidigare visat sin klass. Bland annat var han säkerheten själv mot Ryssland i den uppmärksammade Summer Series härommånaden och har presterat bra under säsongen.
 
Hans undermåliga insatser under uttagningslägret har höjt vissa frågetecken, och Jordan Binnington kan mycket väl hota hans plats som förstamålvakt – men är det någon målvakt som kan bära sitt land till JVM-guld så är det Malcolm Subban. Hans högstanivå är nämligen skrämmande hög.
 
---
 
6. Joel Armia, Finland
 
[Född: 1993] [Forward] [193 cm] [90 kg] [Liga: SM-Liiga]
 
Joel Armia hade stora förhoppningar på sig för ett år sedan, men trots att han gjorde fem mål på sju matcher och slutade tolva i poängligan kändes det aldrig som om han kom igång på allvar. Som 19-åring gör han nu sin tredje säsong som ordinarie i SM-Liiga och i Mikael Granlunds frånvaro är det målskytten Armia som ska leda finländarna.
 
Han är urtypen för en powerforward och får han bara pucken vid klubbladet kan vad som helst hända. Det är inte alltid han dominerar en matchbild, eller för den delen är lagets stora föredöme – men producera, det kan han.
 
---
 
5. Mikhail Grigorenko, Ryssland
 
[Född: 1994] [Forward] [189 cm] [84 kg] [Liga: QMJHL]
 
Mikhail Grigorenko var med för ett år sedan, men fick då stå i skymundan av Yevgeni Kuznetsov. Nu är Kuznetsov för gammal och det är upp till Grigorenko att fylla ut hans centerplats. Säsongen i QMJHL har varit stark och ryssen har en stor del i att Quebec Remparts är ligans näst bästa lag. På 30 matcher har han gjort 50 poäng och förväntas ta produktionen med sig in i JVM.
 
Ryssarna kommer i vanlig ordning med en handfull högklassiga individer som kan bära laget till guld om allting klaffar, och Grigorenko är en av nyckelspelarna i det sammanhanget. Går Grigorenko bra, kommer Ryssland gå bra. Och det kan ge guld.
 
---
 
4. Dougie Hamilton, Kanada
 
[Född: 1993] [Försvarare] [198 cm] [93 kg] [Liga: OHL]
 
JVM:s bästa försvarare förväntas uträtta stordåd från Kanadas blålinje. Dougie Hamilton regerar för Niagara IceDogs i OHL och var en rejäl kraft att räkna med i JVM redan för ett år sedan. Han saknar egentliga svagheter, men skulle kunna utveckla sitt fysiska spel ytterligare – framför allt som han har verktygen för att göra det.
 
Hamiltons största styrkor ligger annars i offensiven. Förmågan att transportera pucken, passningsspelet och det generella agerandet på offensiv blålinje håller högsta nivå – och hans eventuella framgång eller misslyckande i de aspekterna kommer sannolikt att avgöra Kanadas öde i den här turneringen.
 
---
 
3. Jonathan Huberdeau, Kanada
 
[Född: 1993] [Forward] [186 cm] [80 kg] [Liga: QMJHL]
 
Jonathan Huberdeau gör sitt andra JVM och även om det blev nio poäng (1+8) för ett år sedan förväntas han ha en större inverkan på Kanadas framgång nu. Då kom nämligen fem av poängen i en och samma match. Nu är det inget snack om att Huberdeau ska leda sitt Kanada på ett ännu mer tydligt sätt än för ett år sedan.
 
Han är en av få spelare i JVM som mycket väl skulle ha kunnat vara ordinarie i NHL om det inte vore för lockouten. Nu har det istället blivit spel i QMJHL, och även om poängproduktionen inte är tillräckligt bra för en spelare av hans kaliber är det ingen tvekan om hans status. Huberdeau bör tända till på alla cylindrar inför JVM – och då kan han bära Kanada till guld.
 
---
 
2. Nail Yakupov, Ryssland
 
[Född: 1993] [Forward] [180 cm] [73 kg] [Liga: KHL]
 
Det är Mikhail Grigorenko som tar över Yevgeni Kuznetsovs roll som förstacenter, men det är Nail Yakupov som tar över hans roll som offensiv katalysator. I skymundan av Kuznetsov gjorde Yakupov nio poäng på sju matcher, men något mål blev det aldrig för ett år sedan. Nu har han utvecklats ytterligare och efter att ha valts som första spelare totalt i sommarens draft är det inget snack om att han ska vara Rysslands stora stjärna.
 
Skridskoåkningen och handlederna är magiska. Han är i grunden en naturlig målskytt och kan få saker att hända även när han flyger fram i högsta fart. Mycket tyder på att han skulle ha spelat i NHL om det inte vore för lockouten, men istället har han varit en av de bättre unga spelarna i KHL, om än något ojämn.
 
---
 
1. Ryan Nugent-Hopkins, Kanada
 
[Född: 1993] [Forward] [183 cm] [84 kg] [Liga: AHL]
 
I vanlig ordning har Kanada ett lag med lika imponerande bredd som spets – och det är Ryan Nugent-Hopkins som står för den skarpaste spetsen. Han debuterade i NHL för Edmonton under säsongen 11/12 och stod för 52 poäng på 62 matcher, vilket gav honom överlägset bäst poängsnitt av alla rookies som spelade merparten av säsongen.
 
En axelskada gjorde det länge osäkert om Nugent-Hopkins kunde merverka i JVM, men när han väl fick klartecken utsåg kanadensarna honom till lagkapten – och det råder ingen tvekan om vem det är som ska leda stormakten Kanada. Nugent-Hopkins blev inte uttagen till JVM 2011 och spelade i NHL förra säsongen, så det här blir hans JVM-debut. Och nu ska han ta Kanada till sitt första JVM-guld sedan 2009.
 
---
 
Bubblare:
 
Alex Galchenyuk, USA
 
[Född: 1994] [Forward] [183 cm] [90 kg] [Liga: OHL]
 
Alex Galchenyuk är en så nära komplett center man kan komma utan att riktigt tillhöra toppskiktet. Passningsspelet gör honom till ett hot så fort han äntrar offensiv zon och en stor del av USA:s eventuella framgångar beror på Galchenyuks produktion. 
 
---
 
Nathan MacKinnon, Kanada
 
[Född: 1995] [Forward] [156 cm] [81 kg] [Liga: QMJHL]
 
Nathan MacKinnon spås en lysande framtid och tippas gå etta i draften 2013. Han jämförs redan med Sidney Crosby och har fått mycket uppmärksamhet efter att som så ung ha tagit en plats i en stark kanadensisk trupp under ett lockout-år. Hur mycket speltid han faktiskt kommer att få återstår att se, men MacKinnon är inte bara med för att se och lära. Bli inte förvånade om han gör flera succéartade matcher.
 
---
 
Rickard Rakell, Sverige
 
[Född: 1993] [Forward] [185 cm] [90 kg] [Liga: OHL]
 
I Mika Zibanejads, Johan Larssons och Max Fribergs frånvaro landar en stor del av det svenska ansvaret på Rickard Rakells axlar. Med sin attityd och arbetsvilja kommer han alltid att vara ett föredöme och en tillgång, men nu måste den tidigare AIK-junioren även bära Småkronorna i poängprotokollet.
 
---
 
Rankningen är baserad på flera olika aspekter. Tyngst värde läggs på faktiska prestationer den här och tidigare säsonger samt potential och ”stjärnstatus” i vardagen. Även vilka förhoppningar man har på sig, från landslagsorganisationen i fråga till fans och media tas med i beräkningarna. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2012-12-20 18:30:00
Author

Fler artiklar om Junior-VM 2013