Rankning: JVM:s största stjärnor

Rankning: JVM:s största stjärnor

JVM står runt hörnet och det är hög tid att spana in mästerskapets stjärnor.

På annandagen inleds JVM i tjeckiska Ostrava och Trinec. I vanlig ordning är det en fin stjärnglans över mellandagarnas mästerskap, även om några jättetalanger inte släpps av sina respektive NHL-lag. Men det betyder alltså inte att stjärnorna är få.
 
När vi nu närmar oss torsdagens premiärmatcher är det hög tid att titta på JVM:s största stjärnor. Det kan vara värt att notera att det här inte är en rankning av de bästa spelarna, utan snarare ett sätt att uppmärksamma sevärda och framträdande framtidsnamn.
 
###
 
JVM:S STÖRSTA STJÄRNOR:
 
10. Vasili Podkolzin, Ryssland
 
[RW] [Född 2001] [SKA St. Petersburg, KHL] [Draftades 1/10 2019]
 
Vi fick se Vasili Podkolzin redan för ett år sedan, men det är nu som han ska göra sina avtryck. Det vilar fortfarande en liten osäkerhetsfaktor över honom – det gjorde också att han föll till tiondeplatsen i sommarens draft – och något anmärkningsvärt har han inte gjort en enda poäng på 14 KHL-matcher den här säsongen.
 
Men Podkolzin är en intressant powerforward som kan dominera matcher på den här nivån. Kanske kan säsongen få ett lyft av ett framgångsrikt JVM och i det ryska laget kommer 18-åringen att omgärdas av flera spelskickliga lagkamrater. Ryssarna, med Podkolzin i spetsen, kan bli mycket underhållande att skåda.
 
---
 
9. Cole Caufield, USA
 
[RW] [Född 2001] [University of Wisconsin, NCAA] [Draftades 1/15 2019]
 
Cole Caufield är en utpräglad sniper. Skottet är livsfarligt och han kan göra mål på flera olika sätt. Förra säsongen gjorde han hela 72 mål på 64 matcher för US National U18-laget – men trots det draftades han inte förrän i mittenskiktet av förstarundan.
 
Varför? Han är bara 170 cm lång. Det är bevisligen fortfarande en faktor när NHL-lagen ska drafta och man skräms till och med bort av en makalös målskytt. När Caufield föll och föll jublade istället Montreal – får man i alla fall anta – när han blev tillgänglig för dem. Nu har han gått in och gjort tolv mål på 18 matcher under rookiesäsongen i NCAA. Det gör honom till en av ligans bästa målskyttar och den överlägset bästa målskytten av de JVM-aktuella spelarna.
 
I Caufield har USA ett vapen som få andra nationer kan stoltsera med.
 
---
 
8. Spencer Knight, USA
 
[G] [Född 2001] [Boston College, NCAA] [Draftades 1/13 2019]
 
Målvakter är notoriskt opålitliga, men Spencer Knight har alla förutsättningar att göra mästerskapet till sitt och spela hem JVM-guld till USA. Han är det klart största målvaktsnamnet så här på förhand och han kommer från en mycket stark säsong i Boston College.
 
Knight var med i USA:s trupp för ett år sedan, men fick inga matcher då. Nu är det däremot hans lag. Man står kanske inte och faller med honom – laget i övrigt är väldigt starkt – men kopplar Knight på storformen har han sannolikt högst högstanivå i hela mästerskapet. Det skulle knappast försvåra USA:s guldjakt.
 
---
 
7. Rasmus Sandin, Sverige
 
[D] [Född 2000] [Toronto Marlies, AHL] [Draftades 1/29 2018]
 
Sveriges lagbygge i stort känns inte jättestarkt, men försvaret är en stor tillgång – tillsammans med Kanada är det i alla fall på förhand mästerskapets främsta backbesättning. Rasmus Sandin har givetvis en nyckelroll i det svenska försvaret, där han är en av fyra backar som återvänder från förra årets trupp.
 
Majoriteten av säsongen har spenderats i Toronto Marlies, men Sandin har fått smaka på NHL-spel med Maple Leafs. Han blir sannolikt Juniorkronornas klart viktigaste spelare. Det är framför allt spelet med puck som står ut hos honom, men han är långt ifrån en endimensionell försvarare.
 
Sverige har flera klart sevärda backar och Sandin är etta på den listan.
 
---
 
6. Bowen Byram, Kanada
 
[D] [Född 2001] [Vancouver Giants, WHL] [Draftades 1/4 2019]
 
Bowen Byram kommer kanske inte käka mest minuter i Kanadas starka försvarsbesättning – det finns några mer rutinerade pjäser som sannolikt får den uppgiften – men det innebär inte att man inte ska fästa blicken på Byram.
 
Han var den första backen att gå i sommarens draft och det spekulerades länge i om han kunde få en plats i Colorado. Så blev inte fallet utan säsongen har istället spenderats med Vancouver Giants i WHL. Poängmässigt har han inte varit lika framträdande som förra säsongen och inte heller Giants har nått förra säsongens höjder.
 
Byram förväntas kunna bli en förstaback på NHL-nivå och även om han inte får störst förtroende i Kanada bör man inte ha några problem att se varför hypen finns där. 18-åringen sitter på alla verktyg.
 
---
 
5. Trevor Zegras, USA
 
[LW/C] [Född 2001] [Boston University, NCAA] [Draftades 1/9 2019]
 
Trevor Zegras är en mångsidig tvåvägsforward som gärna kryper in under skinnet på sina motståndare. Men 18-åringen är så mycket mer än bara irriterande – det rör sig även om en mycket kompetent målskytt och framspelare. Kombinera det med en härlig skridskoåkning och USA har tillgång till en oerhört sevärd spelare.
 
Det var framför allt hans playmaking-förmåga som lyftae fram kring draften 2019 – där han gick som nia till Anaheim – och när han nu gör sin första säsong hos Boston University är han den näst bästa U20-spelaren med 17 poäng på 16 matcher.
 
USA kommer med ett starkt lag och det kan vara svårt att stå ut i den amerikanska omgivningen, men Zegras är väl värd att slänga ett öga på.
 
---
 
4. Arthur Kaliyev, USA
 
[LW] [Född 2001] [Hamilton Bulldogs, OHL] [Draftades 2/33 2019]
 
Arthur Kaliyev är en målskytt av rang med en stor repertoar när det kommer till skottet. Varningsflaggor höjdes inför draften angående hans spel generellt, men produktionen är odiskutabel och förmågan att hitta skottlägen är påtaglig. Osäkerheten gjorde dock att han föll till andrarundan innan Los Angeles plockade upp honom.
 
Kanske finns det fortfarande frågetecken över hur hans spel översätts till NHL-nivå, men att producera fina siffror har knappast varit ett problem i OHL. Förra säsongen blev det 102 poäng (51+51) på 67 matcher och nu står han på 31+31 efter 33 matcher.
 
Kaliyev står inte alltid ut i spelet, men när JVM summeras kan han definitivt stå där som mästerskapets målkung.
 
---
 
3. Joe Veleno, Kanada
 
[C] [Född 2000] [Grand Rapids Griffins, AHL] [Draftades 1/30 2018]
 
Den här säsongen tog Joe Veleno klivet från juniorhockeyn till seniorhockeyn med Grand Rapids Griffins, Detroit Red Wings farmarlag i AHL. Där har det blivit 29 matcher och tolv poäng – en siffra som kanske inte låter överdrivet imponerande men som trots allt gör honom till den poängbästa U20-spelaren, tillsammans med Moritz Seider och Rasmus Sandin.
 
Veleno anslöt lite senare till Kanadas förberedelseläger, men med honom och Barrett Hayton på plats ser den kanadensiska centeruppsättningen oerhört stark ut. 19-åringen – som var med redan förra året – har inga uppenbara svagheter på den här nivån och gör han avtryck under JVM kan det mycket väl ge en skjuts upp till NHL under Detroits säsongsavslutning.
 
---
 
2. Barrett Hayton, Kanada
 
[C] [Född 2000] [Arizona Coyotes, NHL] [Draftades 1/5 2018]
 
Skadeläget i Arizona gjorde att Barrett Hayton fick inleda säsongen 18/19 i NHL, men han kom aldrig ut på isen och skickades tillbaka till juniorhockeyn relativt snabbt. Det blev bara 39 matcher för Sault Ste. Marie Greyhounds, men hans 66 poäng gav OHL:s tredje bästa poängsnitt.
 
Den här säsongen fick Hayton återigen en NHL-plats och nu har han fått regelbunden speltid, om än inte som ordinarie. Han har varit utanför laguppställningen de senaste veckorna och Arizona valde kort och gott att släppa honom till JVM.
 
I Hayton får Kanada en legitim toppcenter. Han går mer åt playmaker-hållet, har en finfin hockey-IQ och går att lita på i alla situationer. Det vore en stor besvikelse om Hayton inte är en ledande spelare för Kanada.
 
---
 
1. Alexis Lafreniere, Kanada
 
[LW] [Född 2001] [Rimouski Oceanic, QMJHL] [Draftas 2020]
 
När det snackas inför sommarens draft är det mestadels Alexis Lafrenieres namn som hypas upp kring förstavalet. 18-åringen har varit i fokus i många år och gör nu sin tredje säsong i QMJHL. Sakta men säkert har poängsnittet ökat från säsong till säsong och han går nu in i JVM med 70 poäng (23+47) på 32 matcher för sitt Rimouski.
 
Lafreniere fick en JVM-plats redan för ett år sedan, men då var det mest för att samla på sig erfarenhet. Det är nu som Lafreniere ska leda sitt Kanada – även om han fortfarande är underårig – mot en gruvlig revansch efter förra årets kvartsfinalmisslyckande.
 
Som offensivt vapen är Lafreniere det kompletta paketet. Han kan avsluta på egen hand eller vara en lurig playmaker. Kreativiteten är på en hög nivå och han är inte rädd för att ge sig in i områden där det gör ont. Skridskoåkningen är – i alla fall inte än – på högsta nivå, men den bristen vägs upp av alla andra framträdande egenskaper och som helhet går det absolut inte att ifrågasätta Lafreniere.
 
På sina håll tros lagkamraten Quinton Byfield kunna utmana Lafreniere om förstavalet, men man får ändå säga att det är Lafreniere som i alla fall går in i JVM som det största namnet inför draften. Hela hockeyvärldens blickar kommer vara på Lafreniere.
 
###
 
Bubblare:
 
K’Andre Miller, USA
 
[D] [Född 2000] [University of Wisconsin, NCAA] [Draftades 1/22 2018]
 
K’Andre Miller är en härlig spelartyp som väntas ankra USA:s försvar.
 
Ville Heinola, Finland
 
[D] [Född 2001] [Lukko, Liiga] [Draftades 1/20 2019]
 
Ville Heinola fick åtta matcher med Winnipeg Jets den här säsongen och såg absolut ut att höra hemma i NHL. Trots det skickades han så småningom hem till Finland och det är kanske i ärlighetens namn det bästa för den långsiktiga utvecklingen.
 
Oliver Wahlstrom, USA
 
[RW] [Född 2000] [Bridgeport Sound Tigers, AHL] [Draftades 1/11 2018]
 
USA fick en sen förstärkning i form av Oliver Wahlstrom och svenskättlingen spetsar till en redan stark forwardsbesättning.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2019-12-23 10:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2020