Rankning: JVM:s största stjärnor
JVM har blivit en av hockeyvärldens mest uppmärksammade händelser under de senaste åren. Framtidens profiler gör upp om det åtråvärda guldet – men vilka är egentligen de största stjärnorna i turneringen?
Mellandagarna och JVM är numera en lika stor jultradition som Kalle Anke, Janssons frestelse och julklappar. Det är helt enkelt klassiska hockeytider och genomslagskraften hos JVM är enormt stor. Media punktmarkerar turneringen, fansen följer med spänning och spelarna vet vilken betydelse ett starkt JVM kan ha för den fortsatta karriären.
Stormakterna Kanada och Ryssland har som vanligt en favoritstämpel på sig, hemmanationen Sverige ser väldigt intressanta ut med spännande spetskompetens från NHL och de regerande mästarna USA går inte att räkna bort. Lagen svämmar över med intressanta framtidsnamn – men vem är egentligen den största stjärnan?
JVM:s största stjärnor:
10. Nikita Zadorov, Ryssland
[Född: 1995] [Back] [196 cm] [104 kg] [London Knights, OHL]
I den här turneringen dräller det inte av spelare som har spelat i NHL den här säsongen – men Nikita Zadorov är en av dem. Hans mest effektiva tillgång är storleken. Vid 18 års ålder är han redan närmare två meter lång och väger över 100 kilo – och när tillfället är rätt vet ryssen hur han ska använda sina kilo.
Det är i defensiven som Zadorov kan glänsa och även om tillvaron i NHL varken blev långvarig eller extremt framgångsrik så kommer han med en erfarenhet och kompetens som få i turneringen kan mäta sig med. Han gick i förstarundan av sommarens NHL-draft och går en mycket spännande framtid till mötes.
---
9. Rasmus Ristolainen, Finland
[Född: 1994] [Back] [192 cm] [94 kg] [Rochester Americans, AHL]
Det cirkulerar frågetecken kring Rasmus Ristolainen på grund av en hjärnskakning han ådrog sig i början av december, men förhoppningarna är att det inte ska påverka hans spel. Vid 19 års ålder har han redan hunnit med två säsonger i SM-Liiga och 19 matcher för Buffalo den här säsongen.
Till skillnad från Sabres-kamraten Zadorov är Ristolainen en försvarare med offensiven som adelsmärke. Pucktransporten, passningarna och skottet håller hög klass och räkna med Ristolainen ankrar Finlands powerplay. 19-åringen kan ofta framstå som en man bland pojkar. Nu är det upp till bevis – om besvären efter hjärnskakningen inte hänger kvar.
---
8. Matt Dumba, Kanada
[Född: 1994] [Back] [183 cm] [83 kg] [Minnesota Wild, NHL]
Matt Dumba har huserat i NHL och Minnesota hela säsongen, men har bara spelat i knappt hälften av matcherna. Potentialen är enorm och när vi summerar turneringen kan vi mycket väl få peka ut Dumba som den främsta offensiva försvararen – så räkna med att han får en nyckelroll i Kanada.
Klubbtekniken, skridskoåkningen och skottet är på högsta nivå. Defensiven behöver fortfarande förbättras – men det är å andra sidan något man kan säga om alla spelare i turneringen. Han har en underhållande förmåga att kliva upp och smälla på motståndare rejält – fråga bara det svenska laget – men har inte spelat i Wild på en månad. Hur påverkar det prestationen?
---
7. Sam Reinhart, Kanada
[Född: 1995] [Forward] [185 cm] [83 kg] [Kootenay Ice, WHL]
Det tippade förstavalet i den efterkommande draften är alltid ett namn värt att slänga ett extra öga på – och Sam Reinhart är inget undantag. Brorsan Griffin Reinhart återfinns i Kanadas backbesättning, men i den här turneringen får han finna sig i att spela andrafiolen i familjen.
18-åringen återfinns strax bakom den absoluta toppen i WHL:s poängliga och är lagkapten i sitt Kootenay Ice. Som lagkapten tog han dessutom sitt Kanada till guld i Ivan Hlinka Memorial under förra säsongen. Handlederna och speluppfattningen står ut och nog bör det kunna trilla in några poäng från Reinharts klubba.
---
6. Filip Forsberg, Sverige
[Född: 1994] [Forward] [187 cm] [84 kg] [Milwaukee Admirals, AHL]
Det var inte helt enkelt att gå direkt från Leksand och HockeyAllsvenskan till NHL och Nashville. Filip Forsberg gjorde förvisso mål i sin säsongspremiär, men därefter gick det bara tyngre och tyngre – och dessutom har han nu plågats av en hjärnskakning en längre tid. Men 19-åringen blir en nyckelspelare för det svenska laget.
Forsberg gör nu sitt tredje JVM och har genom åren varit en framträdande spelare för de olika svenska ungdomslandslagen. Lyckas han hitta skärpan direkt efter sina problem med hjärnskakningen kommer han bidra med ack så viktig spetskompetens. Offensiven är på en väldigt hög nivå och ska Sverige återta guldet från 2012 krävs det nog att Forsberg levererar.
---
5. Elias Lindholm, Sverige
[Född: 1994] [Forward] [184 cm] [87 kg] [Carolina Hurricanes, NHL]
Det har inte direkt blivit någon jättesuccé i NHL för Elias Lindholm, men omgivningen i Carolina har inte heller alltid varit den mest gynnsamma. Skulle han inte plockats topp-5 i draften skulle han kanske inte heller getts chansen i Hurricanes, och man bör alltjämt fråga sig om det bästa för hans utveckling är att spela i NHL i dagsläget.
Men med det sagt har Lindholm alltjämt ett anseende och faktiska kvaliteter som gör honom till en jätteförstärkning på den här nivån. Några egentliga svagheter har han inte, även om han i NHL än så länge väger för lätt. Det som möjligtvis talar emot en stark prestation i JVM är ett eventuellt bristande självförtroende.
---
4. Mikhail Grigorenko, Ryssland
[Född: 1994] [Forward] [190 cm] [91 kg] [Buffalo Sabres, NHL]
Mikhail Grigorenko har haft problem att anpassa sig från QMJHL till NHL – men Buffalo har inte direkt gett honom fina förutsättningar för att lyckas på isen. En undanskymd roll och begränsade minuter har blivit vardag för ryssen, trots att Sabres är ligans sämsta lag och verkar vilja satsa på sina ungdomar.
Men trots att självförtroendet lär vara i botten och produktionen under såväl den här säsongen som den gångna säsongens slut har varit i det närmaste obefintlig blir Grigorenko en tillgång för Ryssland. Potentialen är nämligen enastående och namnet fortfarande respekterat. Ska Ryssland ta tillbaka guldet från 2011 är det Grigorenko som måste leda offensiven.
---
3. Connor McDavid, Kanada
[Född: 1997] [Forward] [183 cm] [84 kg] [Erie Otters, OHL]
Connor McDavid är det stora framtidsnamnet i hockeyvärlden. Han är tillgänglig för draften först sommaren 2015 men tar alltså en plats i det kanadensiska laget redan i år. Nu är det trots allt en 16-åring som spelar mot 19-åringar, så förväntningarna ska väl inte vara skyhöga, men ”den nye Crosby” kommer vara ett av de största samtalsämnena i Malmö.
I OHL huserar han strax bakom toppen av poängligan och är lagkamrat med de båda svenskarna Oscar Dansk och André Burakovsky. Han har alla offensiva instinkter, har burit kanadensiska ungdomslandslag tidigare och följs av en hel nation. Nu sker det kanske inga underverk på isen redan i den här upplagan av JVM, men räkna med hype kring McDavid.
---
2. Andrei Vasilevski, Ryssland
[Född: 1994] [Målvakt] [190 cm] [92 kg] [Salavat Yulaev Ufa, KHL]
Under de senaste två JVM-turneringarna har Andrei Vasilevski skapat sig ett namn. Han har enastående siffror och har den här säsongen även klivit fram i KHL. Han är stor och täcker av förklarliga skäl en stor del av sin målbur, men är trots det smidig och atletisk. 19-åringen är redan nu en mycket kompetent målvakt och går mot en ännu ljusare framtid.
Nu har Vasilevski och ryssarna i och för sig stött på lite problem under hans tidigare JVM, men att det är en viktig kugge och en storstjärna råder det inga tvivel om. Det går även spekulationer om att ett starkt JVM kanske till och med kan ta honom till ryssarnas OS-trupp. Tidigare har Vasilevski lämnat JVM med ett brons och ett silver – kan han ta sitt Ryssland till guld den här gången?
---
1. Jonathan Drouin, Kanada
[Född: 1995] [Forward] [180 cm] [84 kg] [Halifax Mooseheads, QMJHL]
Ja, den största stjärnan i JVM får man nog trots allt anse Jonathan Drouin vara. Steve Yzerman, Tampa Bays general manager, fick en hel del ögonbryn att höjas när Lightning valde att skicka tillbaka sommarens tredjeval till QMJHL. Han har vräkt in poäng för sitt Halifax Mooseheads och har vunnit både Ivan Hlinka Memorial och Memorial Cup – kryddat med en drös individuella utmärkelse – under senare tid.
Drouin är den mest talangfulla redan draftade spelaren som ännu inte har debuterat i NHL. Skridskoåkningen kan ställa till stora problem för motståndarna, och med en klubbteknik och speluppfattning av hög klass har 18-åringen alla förutsättningar till att göra den här upplagan av JVM till hans JVM.
---
Bubblare:
Teuvo Teräväinen, Finland
[Född: 1994] [Forward] [180 cm] [80 kg] [Jokerit, SM-Liiga]
Teuvo Teräväinen var med redan förra året och visade då framfötterna med 5+6 på sex matcher, men nu finns det ingen Markus Granlund eller Joel Armia att leka med. Teräväinen, draftad i förstarundan av Chicago 2012, är nu lagkapten och har ett tungt finskt ansvar.
---
Stefan Matteau, USA
[Född: 1994] [Forward] [188 cm] [98 kg] [Albany Devils, AHL]
En stor och tung forward med fina gener efter farsan Stephane Matteau, med nästan 900 NHL-matcher och en Stanley Cup-ring. Stefan är kvick, aggressiv och skicklig och gör sitt första JVM trots att han nu har hunnit fylla 19 år. I ett relativt profilfattigt USA står dock hans namn ut.
---
Alexander Wennberg, Sverige
[Född: 1994] [Forward] [186 cm] [85 kg] [Frölunda, SHL]
Alexander Wennberg fick en undanskymd roll i fjol, men räkna med att 19-åringen blir framträdande i år. 12 mål för Frölunda är näst bäst i laget och placerar honom strax utanför toppen av seriens skytteliga. Offensiven är spännande och Columbus förstaval från i somras går en väldigt ljus framtid till mötes.
---
Dark horses:
Aaron Ekblad, Kanada
[Född: 1996] [Back] [192 cm] [98 kg] [Barrie Colts, OHL]
Aaron Ekblad gör i dagsläget upp med Sam Reinhart om att plockas som etta i den kommande draften. Han är en enorm back för en 17-åring och är en talang av högsta klass. Ekblad behärskar spelets alla aspekter och har redan tagit guld i Ivan Hlinka Memorial.
---
Mirco Müller, Schweiz
[Född: 1995] [Back] [194 cm] [95 kg] [Everett Silvertips, WHL]
Schweiz är en nation på frammarsch och i den här rankningen får det symboliseras av Mirco Müller. Han gick i förstarundan i sommarens draft och den väldige försvararen gör nu sitt andra JVM. Han är ingen utpräglad offensiv back, men inte heller ”bara” någon defensivspecialist. De största tillgångarna är dock defensivt, i form av positionsspel och speluppfattning.
---
Anthony Stolarz, USA
[Född: 1994] [Målvakt] [196 cm] [102 kg] [London Knights, OHL]
En väldig målvakt som har utvecklats enormt sedan han draftades av Philadelphia i andrarundan 2012. Stolarz har varit en av OHL:s klart bästa målvakter i år och kommer tvingas bära ett tungt lass hos jänkarna. Klarar han av att gå i guldhjälten John Gibsons spår?
---
Rankningen är baserad på flera olika aspekter. Tyngst värde läggs på faktiska prestationer den här och tidigare säsonger samt potential och ”stjärnstatus” i vardagen. Även vilka förhoppningar man har på sig, från landslagsorganisationen i fråga till fans och media, tas med i beräkningarna.