Sänkta biljettpriser blir ekonomisk förlust?
Större publik betyder inte större inkomst

Sänkta biljettpriser blir ekonomisk förlust?

Liksom många andra föreningar så brottas Brynäs med dålig publik. "Sänk priset!" uttalar sig många. Men Viktor Alner ställer en funderar kring om det verkligen lönar sig rent ekonomiskt om Brynäs skulle sänka biljettpriserna.

Jag är ingen ekonom och jag var inte heller mattelärarens bästa elev i skolan. Men jag gör ett tappert försök till att försöka förstå mig på varför idrottsklubbar drar sig för att sänka biljettpriserna. 

Vi börjar med hur mycket Brynäs förtjänar på biljettförsäljning, souvenirer och övrigt under grundserien. Exakta siffror har jag inte men däremot hur mycket man får rent procentuellt.

Under grundspelet
22% av all inkomst kommer från Biljettförsäljning
5% souvenirer köpta i arenan
9% övriga intäkter 

Totalt 14% får man av souvenirer och övriga intäkter (barer, kiosker mm.). Man behöver då inte vara något mattesnille här att förstå att det är antal sålda biljetter som man gör den stora vinsten på i denna fråga. Inte på souvenirer och sålda korvar i arenan som många tror.

En bra sittplats i Läkerol Arena kostar 360 kronor, då har du absolut den bästa platsen på långsidan. Så vi utgår från 360 kronor enbart för att göra det enkelt för oss.

Läkerol Arena har en kapacitet på 8200 personer. Där finns det priser med allt ifrån 80 kronor om du är ungdom/student till 360 kronor. Allt beroende på din ålder och vart du vill sitta i arenan. Precis som det brukar vara. Men för att göra ekvationen enkel så leker vi med tanken att varje plats kostar 360 kronor.
Då skulle en fullsatt Läkerol Arena ge Brynäs en inkomst på 2 952 000 kronor.

Hittills denna säsong så ligger Brynäs publiksnitt på 4850 personer. Skulle vi påstå att varje biljett kostar 360 kronor så skulle Brynäs då få en biljettinkomst på 1 746 000 kronor per match.

Nu kommer vi till dilemmat. Folk idag påstår att det är för dyrt att gå på hockey och att klubbarna skulle tjäna på att sänka biljettpriserna!
Vi halverar summan 360 till 180 kronor. En fullsatt Läkerol Arena skulle då tjäna ihop totalt 1 476 000 kronor på biljetterna.

Man skulle alltså gå i back med 270 000 kronor trots att man har fullsatt i jämförelse med dagens 4850 personer.
Men fler personer i arenan måste ju leda till att man säljer fler korvar och andra souvenirer?

Visserligen blir det så, men man skulle i alla fall inte komma upp till den summa som gör att föreningen skulle på något sätt tjäna på det rent ekonomiskt. Eftersom att biljettförsäljningen är den absolut största inkomstkällan efter sponsorer och reklam.

Som ni ser så är det inte en hållbar strategi hos klubbarna att sänka biljettpriset, tvärtom. Dessutom finns det massor med andra faktorer som gör att det är lite folk i arenorna.

Jag vill någonstans tro att detta är det stora dilemmat hos en förening. Brynäs har budgeterat för en viss mängd publik men förlorar pengar för att snittet ligger bra mycket under än vad man har budgeterat för just nu. Men skulle Brynäs sänka priserna ytterligare så skulle man bara förlora ännu mer på det.

Vi alla borde ha lärt oss vid det här laget att pengar styr det mesta nu för tiden, tyvärr…

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2013-10-14 17:48:00
Author

Fler artiklar om Brynäs