Schweiz – Hockeynationen som rest sig på nytt
Under de senaste decenniet har Schweiz fått fram flera unga stjärnspelare. Timo Meier, Philipp Kurashev, Roman Josi, Nico Hischier och Nino Niederreiter för att nämna några.

Schweiz – Hockeynationen som rest sig på nytt

De var en av Europas bästa hockeynationer i närmare 40 år, men motgångarna blev sedan så pass stora att de föll hela vägen ner till C-VM. Efter 60 långa år ser Schweiz ut att börja återfå sin gamla status som en av Europas starkaste hockeynationer – och den här gången ser det ut som att schweizarna menar allvar.

Många upplever att Schweiz är på uppgång i hockey. Så sent som 2018 tog Schweiz en silvermedalj i VM efter att man förlorade mot Sverige och, liknande scenario skedde också VM 2013.

Schweiz som nation hade en central roll i den moderna ishockeyns födelse i Europa. Även om britterna var först var schweizarna inte långt efter, och tillsammans med Storbritannien, Frankrike och Belgien var Schweiz med och grundade det internationella ishockeyförbundet, IIHF den 15 maj 1908. Som många redan känner till har IIHF sin bas just i Schweiz.
 

Schweiz kallas i hockeysammanhang också för Eisgenossen.


Men Schweiz hockeyhistoria började redan 1902, då de första hockeymatcherna spelades i landet. Det var åtta klubbar på den franska sidan i landet som bildade en liga, som också blev Schweiz första hockeyliga.

Landets första dokumenterade landslagsmatch spelades 1909 mot Storbritannien. Matchen spelades i Frankrike den 23 januari och Schweiz förlorade mot britterna med 3–0. Det var också i Schweiz som det första europeiska mästerskapet spelades 1910, där fick Schweiz i premiären stryk med 1–0 av Belgien.    

Schweiz har inga stora guldtitlar i de turneringar som omfattar hela hockeyvärlden, detta trots att landet har varit med redan från början. Under sin långa hockeyhistoria har Schweiz som bäst VM-silver och bronsmedalj i hockey-OS.

Trots det var Schweiz en gång i tiden bland Europas kanske bästa hockeynationer. I det europeiska mästerskapet 1926 vann man guld, likaså 1935 samt 1939 där man också var det bästa europeiska laget i VM-sammanhang.

Den första halvan av 1900-talet ses därför som Schweiz storhetstid på landslagsnivå. 

Den största historiska förlusten
Men att tillhöra de bättre i Europa var under ishockeyns yngre år inte alls att vara bäst i världen. På andra sidan Atlanten fanns nämligen Kanada. Kanadensarna ser sig som ishockeyns grundare och har älskat sporten sedan mitten på 1800-talet.

I en match mot Kanada, den 30 januari 1924, som spelades i det franska Charmonix, samma ställe som Schweiz hade blivit besegrade av britterna i sin första landslagsmatch 1909, Fick schweizarna den här gången storstryk med hela 33–0. En förlust som ligger likt en törn i den schweiziska hockeyhistorien.

Jag tror inte ens att schweizarnas 23–0-seger mot Jugoslavien 1939 väger upp den brutala förlusten.


Misslyckandet under 50-talet ledde till nästan 50 år av motgångar
1950, -51 och -53 tog Schweiz bronsmedalj i VM. Så sent som 1950 hade man till och med kommit tvåa i det europeiska mästerskapet.  Men trots att 50-talet ändock hade en bra början blev det också slutet på en era som ett av Europas bästa landslag.
Motgångarna blev allt fler och under VM 1959 åkte Schweiz för första gången ut ur A-VM.
Man tog sig sedan tillbaka 1963 men resterande världsturneringar under 60-talet var Schweiz inte med bland dem bästa och 1969 fick schweizarna till och med uppleva ett C-VM för första gången någonsin. 

Schweiz studsade tillbaka till B-Vm men det här fortsatte genom 70-talet och det var inte förrän 1986, då Schweiz till slut vann B-VM som man visade sig hos de bästa nationerna igen, och senare under 90-talet åkte Schweiz, liksom många blåbärsnationer gör idag, som en jojo mellan A- och B-VM.

1998 var Schweiz äntligen tillbaka för att stanna. De sågs dock under många år som det vi idag kallar för en blåbärsnation, och det skulle ta ett decennium till innan de på allvar skulle börja kunna att konkurrera även mot de världsledande nationerna. 


En växande hockeynation både nationellt och internationellt
Schweiz har inte alls samma bräckliga hockeyhistoria som exempelvis Storbritannien, det är snarare tvärtom.

Precis som Sverige klarade man sig ifrån andra världskriget vilket också gjorde att hockeyspelarna som kallades till gränserna kom senare tillbaka till sina lag.

Den Schweiziska hockeyligan, National League har sina rötter från 1909 sedan Schweiz motsvarighet till vårt svenska hockeyförbund bildades. Visst att ligorna och formatet, liksom det varit i Sverige, gjorts om genom åren har Schweiz alltid lyckats upprätthålla en relativt stark hockeyrörelse.

Att det lilla landet som utgör själva naveln i Europa inom en snar framtid kan bli en stor konkurrerande kraft inom ishockeyn är det få som skrattar bort idag.

Schweiz som nation har en blomstrande ekonomi och ses idag som en central kraft i den europeiska- och globala marknaden där flera stora internationella företag och organisationer (IIHF, som ett typexempel) har sina huvudkontor. Det skapar naturligtvis stora möjligheter för de schweiziska klubbarna att skaffa sig starka samarbetspartners och aktörer som gör det möjligt för den schweiziska ligan att konkurrera både sportsligt och ekonomiskt mot övriga av de europeiska ligorna.

Detta är något som vi direkt märker av i Sverige där SHL-klubbarna de senaste åren plötsligt har fått hård konkurrens av stjärnor som istället väljer att flytta till Schweiz.

I takt med att den schweiziska ligan växer och att Schweiz får fram fler och fler stora talanger, ta till exempel Timo Meier, Roman Josi och Nico Hischier som har blivit ledande NHL-spelare för att nämna några exempel, har man återigen tagit en plats som en stark europeisk hockeynation även på landslagsnivå.  

Kanske är det Schweiz traditionella och strukturella organisation runt ishockeyn som gjort att de har kommit tillbaka efter decennier av motgångar. Men Schweiz är ett modernt exempel på en blåbärsnation som vuxit till sig och blivit en konkurrerande kraft. En hockeynation som till och med spelade VM-final mot Tre Kronor för ett år sedan. 

Frågan är, utifrån den utveckling vi idag ser, hur långt kan schweizarna gå de kommande 10 åren?

 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2019-05-17 12:57:00
Author

Fler artiklar om VM 2019