Söndagskrönikan: Ojämnheten - Ett dilemma och en tillgång ur ett historiskt perspektiv
Brynäs egen stålman och back Jörgen Sundqvist symboliserar kontinuitet, stabilitet och trygghet

Söndagskrönikan: Ojämnheten - Ett dilemma och en tillgång ur ett historiskt perspektiv

Föreningen har genomgått en resa som innehållit det mesta under sin snart 100-åriga historia

Ur ett större perspektiv.
 
Den gyllene tidseran.
 
År 1964 tog Brynäs IF sitt allra första sm-guld i ishockey. Fram till och med säsongen 1979/80 lade man händerna på bucklan ytterliggare nio gånger. Av de hittills 12 inspelade gulden har alltså hela tio tagits inom loppet av två decennium det vill säga under 60 och 70-talet. Gävle blomstrade. Man var ett lag att räkna med. Ett lag att lita på. Man manglade resten av hockeysverige på ett storartat, magnifikt och nästan rörande sätt. Brynäs IF från Gävle var Sveriges bästa ishockeylag alla kategorier.
 
Mellanmjölkens tid.
 
Efter guldet 1980 tog det 13 långa år innan nästa guld kom 1993. Ett tag övergavs de klassiska randiga axeloken vilket av många antyddes betyda slutet på storhetstiden. Det här gällde säsongerna 1984/85 - 1986/87. Säsongen 1987/88 kom oken tillbaka fast denna gång med matchdressen i röd tappning. Nya unga förmågor äntrade scenen och 1991 tog tränaroraklet och legenden Tommy Sandlin steget tillbaka till klubben i hans stora hjärta. Nu antog den anrika föreningen rejäla andetag på allvar ånyo. 
 
Redan en säsong senare tog man sitt elfte guld efter Sandlins inträde. "Smurfkedjan" föddes och Sandlin lyfte upp den ena okända talangen efter den andra från b.l.a Team Gävle som på den tiden kunde liknas vid ett slags farmarlag till Brynäs. Laget spelade en frejdig och publikroande ishockey som inte bara var ögon fägnande utan också effektiv. 
 
Sen kom säsongen 1995/96 då seriesystemets uppdelning innebar spel i Allsvenskan efter jul. Man redde dock ut stormen och fortsatte gälla som elitserielag fortsättningsvis. 1999 Togs så klubbens tolfte och senaste guld. 12 år har således förflutit sen dess.
 
2000-talet - Dunklets tid i milleniumskiftets tecken.
 
Säsongen efter guldet var också riktigt bra. Men efter milleniumskiftet rasade allt. Tiden 2001-2008 skulle visa sig bli de tyngsta och mest prövande åren i föreningens historia. Säsongen 2003/04 hamnade man i kvalserien till Elitserien för första gången. Den svåra situationen klarades upp efter att man hamnat två efter Linköping men med klar marginal ner till den försmädliga tredjeplatsen. 
 
2005/06 Var det så åter dags för den ångestfyllda upplevelsen. Även denna gång klarade man sig kvar med skaplig marginal ner till tredjeplatsen och med blott en poäng upp till vinnande Leksand.
 
Näst sista eller jumboplatsen var något de sargade och stukade gästrikarna prenumererade på vid det här laget. 2007/08 Blev den senaste och förhoppningsvis sista gången vi bevittnar Brynäs i kvalseriespel. Den här gången är det brännande nära. Riktigt, riktigt nära att Allsvenskt spel med sämre sportsliga och ekonomiska förutsättningar förvandlas till en bister verklighet. Tre lag på 16 poäng inför avgörandet. Brynäs tar sig samman, gör en sista kraftansträngning och pulvriserar Västerås i ABB-Arena Nord me siffrorna 7-0 ur Brynäs ögon sett. 
 
I ett kortare nutida perspektiv.
 
Pånyttfödelsen
 
En strimma ljus glimtas. Leif Boork påbörjade arbetet och den otacksamma uppgiften att börja bygga upp ett vilset lag i fullständiga spillror. Boork rensade upp i leden. Gjorde det nödvändiga. En stark karaktär och mod av Boorks kaliber var precis vad som behövdes vid den här tidpunkten.
 
Niklas Czarnecki tog vid där Boorks resa med laget avslutats. Czarnecki byggde vidare på grundfundamentet och skapade ett vi av laget. En för alla, alla för en. Spelarna började tro på sig själva. Han förde laget från darrande kvalserielag till slutspel tre år i sträck. Utan Boork/Czarnecki skulle Brynäs inte befinna sig där de är i dag.
 
Det tar oerhört lång tid och tonvis med tålamod att stabilisera varje individ. Det är inte bara att trycka på en strömbrytare. Att få bort det infekterade och i mesta möjliga mån radera dipparna och djupdykningarna från mevetandet och näthinnan är vad man kan närmast kan kalla för "mission impossible". Men med förenade krafter har föreningen rest sig efter att ha varit golvade och uträknade på 9 1/2. Kompetent folk genomsyrar numer verksamheten från topp till tå. 
 
Nu för tiden kan Brynäs tillsammans med Skellefteå titulera sig Sveriges bästa ungdomsverksamhet. J20-laget vann sm-guld för en kort tid sedan. Laget är ständigt långt framme både vad gäller seriespel och slutspel år efter år. J18-laget är också de väldigt duktiga och framgångsrika. Så ser det också ut generellt sett ner i åldrarna föreningen igenom. Utöver det så gör styrelsen ett bragdartat jobb på högre ort vilket borgar för ekonomisk och sportslig framgång. Sportchefen Michael Sundlöv har även han utvecklats till det bättre till skillnad från en mer tveksam start på sin post.
 
Morgonluft och optimism inandas. Det nya, hungriga och framåt strävande Brynäs håller hög kvalité. Men allt är inte frid och fröjd. Allt är färskvara. Stenhårt arbete från samtliga förbyts för den ovaksamma lätt i någon procents avslappning och form av övermod och lättja. Det är tillräckligt för att blanda bländande spel med rejäla djupdyk. Det här är ett fenomen som inget lag kan slå ifrån sig helt. Det finns inget lag som någonsin gått helt obesegrade genom en hel grundserie och vunnit guldet som om det vore det enklaste i världen.
 
Men lägstanivån måste höjas. Det är det jag syftar på när jag nämner ord som ojämnhet och dilemma i Brynäs fall. För att ta ett litet exempel. Brynäs spelar strålande mot i tur och ordning Färjestad, Djurgården och AIK för att sedan åka ner till Växjö och vara helt tomma. Som om man skulle ha skickat iväg ett helt annat lag ner till småland än det som vann tre raka vinster med stort spel dessförinnan. Jag kan ta en förlust som tex senast mot Luleå där spelet hålls vä uppe och chanser skapas. Men sättet man förlorar mot Växjö på är inte acceptabelt.
 
Brynäs lägsta lägstanivå är inte acceptabel. Exemplet jag tog med Växjömatchen har tyvärr gjort sig gällande vid fler tillfällen under det annars så fina fjolåret, årets försäsong och under årets säsongs inledning. Under kortare eller längre sekvenser finns där helt klart ett guldspel med enorm potential. 
 
Även i själva matcherna kommer de här höga berg och djupa dalarna i spelet. Nu gäller det att komma på knepen och recepten för att höja lägstanivån och spela bra över en längre tid. Och viktigast av allt: Att slå till vid rätt tidpunkt. Att vara som allra bäst när det gäller som allra mest.
 
Sammanfattning. 
 
Ojämhet på gott och ont. I ett större och mycket längre perspektiv rent historiskt så är det Brynäs gått igenom tillsammans en tillgång som man kan dra nytta av nu och i framtiden. Att tex ha klarat av tre kvalserie äventyr ger en inneboende styrka. Samtidigt sätter det sina negativa spår och ärr av att ha behövt hamna där gång efter annan. 
 
Det har i sin tur påverkat spelet i matcherna och i både kortare och längre perioder av seriespel o.s.v. Det har skapat de stora kontrasterna i agerandet från samtliga inblandade. I dags dato har nästan allt suddats ut likt en lärare tar bort skrift från griffeltavlan i skolsalen. Några procent återstår, men Brynäs är onekligen på rätt väg nu. Kanske kantar man till och med guldets stråk till sist igen. Guldådran är siktad. Nu gäller det bara att vara fräck och modig nog att bryta loss och erövra den.
 
"Framom främsta fiende linjen nu tappra tigrar"
 
För mer info om nutid och historia, börja gilla Brynäs IF eller Brynäslegender på Facebook:
 
Länk Brynäs IF (Officiella) på Facebook:  http://www.facebook.com/pages/Bryn%C3%A4s-IF/251199266865 
 
Länk till Brynäslegender på Facebook:  http://www.facebook.com/BIFLegender 
 
Länk till föreningens officiella hemsida:  http://www.brynas.se/
 
"En för alla - Alla för en"
 
 
 
 
 
 

Hans Bergstedthagge.b@live.se2011-10-09 00:23:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"