Sportchefen om backjakten: "Vi försöker få in någon så snabbt som möjligt”
Bildmontage: Janne Willman

Sportchefen om backjakten: "Vi försöker få in någon så snabbt som möjligt”

Diverse namn har diskuterats i SSK för att stärka upp backsidan, något som blivit ännu mer angeläget efter skadan på nyckelbacken Daniel Norbe. Sportchef Emil Georgsson bekräftar för redaktionen att man var intresserade av att låna in back från SHL: -Vi ställde frågan för någon vecka sedan men då var det inte aktuellt för Frölunda att låna ut honom.

Det har gått ett tag sedan sist men vi tyckte det åter var dags att ta en lägeskoll med SSK:s sportchef Emil Georgsson. Läs hans tankar om lagets prestationer, hur värvningsarbetet går, statusen på de skadade spelarna med mera.

Den här intervjun gjordes innan tillkännagivandet av att Anthony Luciani lämnar SSK.

Hur ser du på lagets säsongsinledning?
-Det har varit okej tycker jag, det är lite surt att vi inte lyckats skrapa ihop lite fler poäng. Som jag sagt vid flera tillfällen innan så har vi spelat tillräckligt bra för att vinna fler matcher. Men inte fått den utdelning som vi har förtjänat i de matcherna.
Utan att glänsa på något sätt så tycker jag ändå att vi har spelat matcherna så pass bra att vi kunnat vinna dem.

-Jag tänker främst på Östersund i premiären och att vi borde fått med oss någon mer poäng från Djurgårdsderbyna. Tycker inte att 5-1 (poängfördelning) är rättvist. Senaste matchen mot AIK var vi väl inte nära att ta några poäng tyvärr. Fick ingen bra start i början på matchen och tappade den redan i första perioden.
Men som svar på frågan så har spelet varit helt okej utan att glänsa på något sätt.

Underliggande siffror talar ändå för att spelet varit bra i vissa matcher, corsi-statistiken bland annat.
-Nu har jag inte kollat efter AIK-matchen men innan dess så har vi haft nästan bäst underliggande siffror. Det säger väl i alla fall att vi gör rätt saker men man får inte stirra sig blind på statistiken, man kan lätt bli lurad också för någonting gör vi fel också när vi inte lyckas vinna.

-Powerplay har ju inte fungerat, boxplay har ju varit bättre tycker jag fast vi släppt in mål där. Tycker vi gjort det bättre där än vad siffrorna säger, de målen som vi släpper in mot Djurgården på hovet är ju lite annorlunda mål, inte typiska powerplay mål. Brodin sköt de i magen som han sedan drar till i slottet, det är svårt att scouta innan match. Sedan ett solomål, så att det är ju inga typiska boxplaymål som släpps in där.

-Så i boxplay tycker jag vi har spelat bättre än vad siffrorna visat medan powerplay har fungerat i typ en match. Underliggande siffror gäller att ta med lite ödmjukhet tror jag.

Det betyder ju ändå att laget skapar tillräckligt med lägen i matcherna och det där brukar ju ge resultat över tid.
-Ja men det gäller ju att orka trumma på. Nu fick vi ett par segrar mot BIK och Mora och då släppte lite frustration hos spelarna. I stället för känslan att spela tillräckligt bra utan att få utdelning i poäng och behöva ladda om och ladda om. Det är lätt att man börjar misströsta men jag tycker att laget ändå svarat upp bra på det och har kommit och kört på väldigt bra ändå. Sedan var det ett steg tillbaka mot AIK.

Vissa spelare i laget har fått en tung start på säsongen, i alla fall om man ser till förväntad poängproduktion. Som sig bör så följer ju en hel del åsikter och synpunkter på det i supporterleden.
Hur länge man bör ha tålamod med sådant här vill Emil vara försiktig med att uttala sig om men medger att man på vissa ”händer och fötter” kan förvänta sig lite mer.

-Det där är alltid en tuff fråga. Men samtidigt så finns det ju också spelare som gjort det bättre sett till ”förväntningar”.
Klart att det finns vissa spelare som inte har motsvarat förväntningarna så här långt. Där får tiden utvisa vilket tålamod man har med det. Alla är hittagna av olika anledningar, för sin roll och så vidare.
Jag tycker att alla kommer till träning varje dag och gör jobbet, anser inte att det finns något att påpeka där.

-Sedan blir det ju det som man tillför på match det som man analyserar, man kan vara bra på träningen men det ger inga poäng till laget. Jag tycker alla ändå stämplar in varje morgon och försöker göra saker och ting bättre. Sen får vi se hur det blir med tålamodet och så vidare.
Det blir alltid lätt att peka på importerna men det finns lite andra händer och fötter också som kan komma upp litegrann.

Trots att vissa spelare behöver bli lite skarpare i sin prestation i matcherna så berömmer Georgsson gruppen.  

-Det är en härlig grupp, bra killar hela bunten tycker jag. Där är det inga problem utan det är att försöka få i gång spelare sedan får man se vilket tålamod man har med det. Men det är ju såklart alltid en fördel om man kommer till jobbet varje dag och försöker i alla fall. Och det finns inga tendenser på att så inte skulle vara fallet.

-Vi får se vad som händer framöver. Men det är klart, vissa har kanske inte presterat än så länge efter vad vi önskar.

Först Joseph Bergers utträde ur truppen sedan blev Daniel Norbe skadad. Innebär det att backjakten intensifierats ytterligare?
-Ja det har varit något som vi har letat efter att Berger lämnade. Nu blev det ju än mer kritiskt när Norbe är borta och kan bli borta ett tag. Känns som att det är det enda man gör, kollar efter lediga backar, vi försöker få in någon så snabbt som möjligt antingen permanent eller på lån. Vid lån så äger ju inte vi spelaren utan då måste vi ju fråga någon annan om att låna och där är det väl ett par förfrågningar ute. Vi får se vad vi får för svar där.

-När det gäller permanent övergång är ju då tanken såklart att spelaren ska vara här tills säsongen är slut. Vi får inte drabbas av panik utan vi vill att det ska bli så bra som möjligt med den vi tar in.
Jag förstår ju att folk förväntar sig att vi ska ta in någon och vi vill ha in någon men det behöver bli rätt.

Hur ser kostnaderna ut när man lånar in en spelare som tillhör en annan organisation?
-Det kan se olika ut från fall till fall men om man själv ringer och frågar så är det större chans att du får betala en del.
Vill du ha en spelare på längre sikt så får man ju ta en del av kostnaderna. Men det är olika från spelare till spelare.

-Om till exempel en SHL-klubb hör av sig och vill låna ut en spelare så ligger det ju i deras intresse att den spelaren ska få speltid så blir det en annan effekt på förhandlingen så att säga.
Det beror ofta på hur länge spelaren ska vara utlånad men handlar det bara om någon match så brukar det inte medföra någon större kostnad.

Det brukar ju emellanåt dyka upp namn som kopplas samman med olika klubbar. Där har givetvis vissa spelarnamn också nämnts i samband med SSK. Två namn som tidigare bekräftas vara intressanta för klubben i dess jakt på backförstärkningar är kanadensaren Luke Green, 24 och högerskjutande backen från USA Jack Dougherty, 26. De två spelarna är dock inte längre aktuella för SSK. Det bekräftar sportchef Georgsson för oss på SportklubbenSvenskafans.

”De är avskrivna” bekräftar Emil.

Han bekräftar också att man hört sig för att försökt låna in en annan back, nämligen Filip Hasa, 22 från Frölunda.

-Vi ställde frågan för någon vecka sedan men då var det inte aktuellt för Frölunda att låna ut honom. De har lite skador just nu och matcher i CHL (Champions Hockey Leauge) så de behövde de backarna som de har tillgängliga för tillfället. Men det stämmer att vi ställde frågan.

Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut just nu med att komplettera truppen?
-Det finns väl inte så jättemycket utrymme i budgeten just nu men vi fick ju loss lite pengar för Berger men han var ju inte den med högst lön i laget. Det är med de pengarna bland annat vi är ute och letar. Sedan så är det ju så att alla de spelare som jag tycker är intressanta bollar jag ju med fler personer än bara mig själv.

-Det är inte alltid bara upp till mig utan det är fler som sitter och tycker och tänker. Bland annat Robban (Robert Andersson, klubbdirektör i Södertälje Sportklubb) och hamnar också till slut på styrelsens bord. Om man ser att det är ett tillräckligt hett namn kanske det kan skjutas till mer resurser, vad vet jag.

Samtidigt menar Emil Georgsson att förutsättningarna ändå finns att lösningar kan göras om behovet finns eller om ”rätt” spelare dyker upp.

-Men SSK är en fantastisk klubb på så sätt att det finns många inbitna supportrar, vilket vi såg via fansens insamling, som sköt till pengar. Många hängivna sponsorer också som gör mycket gott för föreningen. Det kan säkert bli aktuellt med mer medel om man går till ”rätt” person och ställer frågan.

-Jag kan inte svara exakt men i min budget finns just nu inte supermycket utrymme utan det är de pengar som finns kvar från Berger plus lite till. Men ändå inga supersummor som finns tillgängliga just nu.
Men dialogen med styrelsen är bra på så sätt gällande de här frågorna. Jag vet om förutsättningarna och de vet om förutsättningarna i laget också. Sedan kommer det ju skador och det är ju inte så att vi får tillgång till hela spelarens lön utan det blir ju vanlig sjuklön, så det gör ju inte att du får loss mer pengar bara för att det sker en skada.

-Det bästa hade ju varit att ha en buffert, det vill man ju gärna ha men i år har det ju varit speciellt med en del utköp av befintliga kontrakt.

Vad är status på Norbe, hur allvarlig är skadan på honom?
-Den är lite lurig, den sitter på ett ställe som man använder ganska flitigt. Kan inte säga var han är skadad men det sitter olämpligt som gör att den är svårläkt. Tror inte att skadan i sig är jätteallvarlig men använder den delen av kroppen hela tiden vilket gör att den blir svårläkt.
Vi får se, det är både positiv och negativ feedback på den här skadan.
Håller tummarna att det ska gå så snabbt som möjligt men räknar med att han kommer att vara borta en månad minst.

Status på övriga, Liljewall, Wallner och Ciernik?
-Ciernik är i sin rehab, Stoffe är dag för dag, vecka för vecka. Leons skada är klurig och har haft problem med den sedan i somras och vi får inte riktigt kläm på vad det är. Så i det fallet kan jag inte säga mer än så.

Forwarden Eric Engstrand kom på lån till SSK från Malmö inför andra matchen mot Djurgården och har efter det på grund av skador i truppen stannat för två matcher åt gången. När vi pratar med Emil så kan han dock ge besked om vad som händer fortsättningsvis med Engstrands vara eller icke vara i SSK.

-Grundtanken är att han ska vara kvar fram till novemberuppehållet. Vilket känns skönt, då får vi lite bättre koll på det. Sedan så kan Malmö plocka tillbaka honom innan dess om de åker på skador. Fram till den 6:e november är det tänkt att han ska stanna till i alla fall som det är nu, nio matcher till.

-Det känns bra men han har haft lite ryckiga matcher och inte spelat PP och BP förrän nu senast mot AIK. Hans matcher har blivit lite sönderhackade. Det är en spännande spelare och jag tror att han kommer att kunna hjälpa oss.

Före detta SSK-bekantingar i Blomstrand, Lindbäck, Hugo Gustavsson, har du en bra koll på hur det ser ut för dem?
-Jag följer dem på daglig basis, men inte så att jag har kontakt med dem dagligen. Måns verkar göra det väldigt bra i HV och Hugo har också fått spela lite i ett Växjö som går bra.
Det är kul att det går bra för dem. Blomstrand och Meyer har man ju också koll på, de har haft det lite trögare nu i början.

Apropå Nicolai Meyer. Förs några diskussioner med honom eller ligger det fortfarande som en intresseanmälan från SSK:s sida?
-Det stämmer att vi är intresserade och det har vi ju varit öppna med. Bollen ligger hos honom men vi är ute och letar på andra spår också. Meyer funderar på vad han ska göra framåt.

Lucas Carlsson, är han ett avslutat kapitel just nu?
-I dagsläget är det ju så, vi erbjöd honom ett avtal som han tackade nej till. Om det kommer att återupptas kan jag inte svara på just nu.

Linus Klasén, är han en spelare som klubben skulle finna intressant nu när han deklarerat att han vill bryta sitt nuvarande kontrakt och flytta hem till Sverige?
-Alla namn som kommer upp kollar vi ju på. Jag kan inte säga om han är mer eller mindre intressant men det är ingen som jag har fått på mitt bord från hans agent heller. Vet inte om han har något intresse av att spela i SSK heller.
Vi vet ju vem han är, får se, det kan kanske bli aktuellt men är inte mer aktuellt än något annat i dagsläget.
 

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-10-16 20:30:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar