Lagbanner
Fredrik Bergvik: ”Det blev ett år att dra lärdom av, det är grova fel som har gjorts för att kunna hamna där vi hamnade”
Bildmontage: Janne Willman

Fredrik Bergvik: ”Det blev ett år att dra lärdom av, det är grova fel som har gjorts för att kunna hamna där vi hamnade”

Precis som laget så hade målvakten Fredrik Bergvik en tung säsong i Södertälje SK. Speltiden minskade succesivt och ju närmare säsongen led mot sitt slut så fick han näst intill bara agera båsöppnare. 

Den utvecklingen började anas mer och mer sedan Pelle Hånberg och Björn Lidström tog över som tränare i klubben.

När vi når Fredrik så har han hunnit landa lite efter den mentala urladdning som det varit att spela de här matcherna mot Troja/Ljungby i Hockeyallsvenskans playout.

-Jag känner att jag hunnit fundera över och gått igenom det som varit. Men man smälter det lite fortfarande, det har varit en tuff tid, så är det, säger Bergvik.

-En säsong som ingen är nöjd med såklart, vad är det som kan ha gått fel tänker du?
-Det är väl egentligen det mesta som har gått fel den här säsongen. Det är snarare svårt att hitta saker som har gått rätt.
Det är så många delar som har lagts på hög egentligen som gjorde att vi hamnade i en tuff situation och att hela säsongen blev som den blev.

-En ganska tuff säsong för dig personligen också, först spela en del, sedan spela lite mindre. Spela lite mer och sedan på slutet inte spela någonting alls.
-Under kvalet mot Troja så spelade Nikita (den andra målvakten av två i SSK:s A-lag) så pass bra att då kände man ju liksom att vi gjorde allt vi kunde där och då.
Men klart, innan dess hade jag ju också 20-25 matcher på bänken, det är ju klart att det är tufft, speciellt när vi åkte runt och förlorade ganska många matcher under den perioden också.

Det är ju såklart så att Bergvik inte var nöjd med situationen.

-Det var ju en frustration att inte få komma in och spela när man kände att man kunde bidra till laget och hjälpa dem att vinna. Men situationen var som den var och tränarna valde att spela Tolopilo fullt ut hela vägen.

-Det var inte så mycket jag kunde göra åt det utan till slut handlade det för mig om att acceptera läget och släppa frustrationen så mycket som det gick. I stället hjälpa laget och inte gå runt och sprida någon dålig känsla eller energi i gruppen. Sådant påverkar ju laget väldigt mycket.

-Sedan är det ju inte riktigt din stil heller, att gå runt och sprida dålig energi omkring dig.
-Nej, jag hoppas och tror inte det i alla fall. Tror att jag kan sprida bra energi och speciellt i lägen där det går tungt.
Vi befann ju oss i en oerhört tuff sits och kände att jag kunde ge grabbarna lite energi och feedback på bänken och i omklädningsrummet, då skulle jag bidra med allt jag kunde påverka.

-Hur resonerar man med tränarna om att plötsligt bli helt petad, vad fick du för motivering?
-Jag fick till mig att man ville vara konsekventa i sitt beslut att fortsätta spela Nikita. Tyvärr sades inte mycket mer än så.

-Var Calle Brattenberger (målvaktstränare i SSK) en del i och påverkade det beslutet eller var det tränarparet Pelle Hånberg och Björn Lidström som tog det beslutet om vem som skulle stå?
-När det kommer till beslutet att fortsätta sätta mig åt sidan får du höra med ledarteamet. Jag är faktiskt inte helt insatt i hur beslutsvägarna såg ut.

-I match 5 i serien mot Troja hemma i Scaniarinken fick du hoppa in efter underläge med 1-5, då var väl också resonemanget att du skulle stå nästa match från start?
-Jag tror inte att det fanns någon tanke på det utan det var väl mer att matchen var förlorad.

-Hur tufft mentalt är det att komma in i en sådan situation när du känner att matchen är förlorad?
-Jag är ganska optimistisk av mig så jag försökte spela matchen som om det var 0-0. Ta det där ifrån så vi fick stopp på blödningen.
Även om man visste att det skulle till ett mirakel för att vända matchen så vet man att det man gör där påverkar inför nästa match.
Så hade jag kommit in och släppt in fyra puckar så hade det förvärrat situationen inför match 6.

-Så självklart är det ett viktigt läge att komma in i även om man visste att det inte gick att vända matchen.

-En tung skitsäsong är över, hur går dina tankar inför framtiden? Är planen att fullfölja ditt kontrakt med SSK?
-Ja, jag har inga tankar någon annanstans, har ju kontrakt nästa säsong också. Som jag sa tidigare i intervju så försöker man just nu landa i allt och jag vet att klubben har en del saker att lösa internt.
En sportchef ska på plats, en tränare ska tillsättas. Viktiga poster och jag hoppas att man ska kunna lösa det så snabbt som möjligt och sedan kunna fokusera framåt och på nästa säsong.

-Att kunna se på de möjligheterna som skulle kunna bli med en häftig allsvensk serie. Med Djurgården som är med nu också. Jag hoppas att vi ska kunna göra något riktigt bra av nästa år i stället. Studsa tillbaka rejält.

Det snackas om att SSK för diskussioner med Nikita Tolopilo om en förlängning. Samtidigt har det då börjat surrats om ibland annat supporterleden att man bör bryta med Fredrik Bergvik och istället satsa på en annan målvakt tillsammans med ”Tolle”. Ett alternativ som enligt Bergvik inte är aktuellt i dagsläget.

-Jag har inte fått höra någonting annat så jag utgår ifrån det, svarar Bergvik på frågan om klubben haft någon annan tanke än att ha kvar honom kontraktet ut.

-Blir det fortsatt samarbete med Calle Brattenberger?
-Det utgår jag ifrån att det kommer att fortsätta. Han har nog kontrakt nästa år också tror jag om jag inte minns fel.

Fredrik Bergvik konstaterar än en gång att det mesta som kunde gå fel gick fel den här säsongen som gick.

-Det blev ett år att dra lärdom av, det är grova fel som har gjorts för att kunna hamna där vi hamnade, säger SSKmålvakten åter igen i samtalet.
Men det var skönt att vi klarade det till slut, det var otroligt förlösande att se den avgörande pucken gå i mål.

-Som spelare kan man vara runt i många olika klubbar under sin karriär men någonstans så känner jag för SSK på ett sätt som jag aldrig har känt för en klubb tidigare.
Det gör ju det inte bara tufft prestationsmässigt när det går emot utan man känner ju med hela klubben på ett annat sätt än man varit med om innan.

Fredrik har förståelse för supportrars frustration när det går dåligt för laget de håller kärt.

-Jag förstår er sits också men det var skönt att se den pucken gå in och nu kan vi analysera och se vad som blev fel och rätta till det och göra en riktigt bra säsong som kommer nu i stället, avslutar han.
 

Daniel Hansson2022-04-07 05:00:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar