Superpanelen 22/23, del 2 av 2: Imponeras av backsidan

Superpanelen 22/23, del 2 av 2: Imponeras av backsidan

Här kommer del två av den stora panelen inför säsongsstarten

Här kommer del två av superpanelen inför MoDos säsongsstart av Hockeyallsvenskan 22/23.

1) Var slutar Modo i tabellen?

2) Vem blir lagets poängkung?

3) Vem blir årets genombrottsman?

4) Vilken är lagbyggets svaghet?

5) Vilken är lagbyggets styrka?

Var slutar MoDo i tabellen?

Per Svartvadet, klubblegendar och numer expertkommentator på Sveriges Radio
Modo slutar 4:a

Lars Lindberg, studioankare på Cmore

Trea. Tror det behövs mer spets för att ersätta vad Big Sam gjorde för laget. 

Adam Gunnarsson, Södertälje-redaktionen på Svenskafans
Har tippat MoDo fyra. Laget har kontinuitet och ligas kanske bästa tränare, så ser inte varför det inte skulle bli topp-6 i år igen. Däremot tror jag inte MoDo blir ett lika stort hot i år, mest för att jag inte är speciellt imponerad över vad som har kommit in. Ett bra lag men tror inte det räcker till mot varken Djurgården eller Björklöven i bäst av sju.

Adam Johansson, Expressen
Trea

Thomas Melin, Kristianstad-redaktionen på Svenskafans
Trea. Tycker Djurgården och Björklöven har starkare lag på papperet men i ett slutspel kan man inte helt räkna bort MoDo. Mycket hänger på hur pass väl Josh Dickinson kan ersätta Sam Vigneault som enligt mig var HAs bäste center 21-22.

Harald Lückner, guldtränare och expertkommentator på Cmore
Modo slutar 3:a

Andreas Hanson, hockeyskribent på LT
Jag har dem som tvåa. 

Mikael Nordstrand, Bonnier News Local och Expressen

Modo slutar tvåa även denna säsong, före Djurgården men efter Björklöven. Jag tycker inte att Djurgården känns lika breda som HV71 även om de har en ruggigt fin spets. Därav tror jag att de får se sig passerade av hockeyreligionerna i norr. Då både Modo och Björklöven fått behålla stora delar av sina lagbyggen kommer de vara oerhört svårbesegrade för många lag.

Peter Kempe, MoDo-redaktionen Svenskafans
Jag har tippat MoDo som fyra hela tiden, så jag får stå fast vid det.

Mattias Persson, MoDo-expert på Örnsköldsviks Allehanda
Jag har tippat Modo på en fjärdeplats och får stå fast vid det. Min känsla är att Modo kommer vara som bäst i slutspelet. 

Uffe Bodin, Everysport Group
De kommer att vara med i toppskiktet den här säsongen. I min värld är MoDo ett topp 3-lag med kapacitet att brottas med Björklöven och Djurgården.

Vem blir lagets poängkung?

Svartvadet
Riley Woods 

Lindberg
Riley Woods. Den känner jag god tilltro till.

Gunnarsson
Tror Riley Woods tar ytterligare kliv i år. Väldigt förvånad att han blev kvar, otroligt fin spelare.

Johansson
Riley Woods 

Melin
Jag väljer mellan Rihards Marenis och Riley Woods med David Bernhardt som utmanare - men väljer Woods då jag tror han levererar fler assists än Marenis.

Lückner
Riley Woods
Hanson
Riley Woods, vem annars?

Nordstrand
Går inte att säga annat än Riley Woods. Snacka om vinstlott för Modo att han lockades kvar i Örnsköldsvikslaget. En spetsspelare som lärt sig ligan och kan göra mål från oväntade lägen. Har potential att bilda en av ligans bästa formationer med Dickinson och Marenis.

Kempe
Det lär bli Riley Woods eftersom han har så många verktyg i repertoaren. Han är dessutom en väldigt trevlig kille utanför isen.

Persson
Riley Woods. Han är bättre tränad i år och med ett år bakom sig i ligan så har han alla möjligheter att leverera från start. 

Bodin
Det rimliga vore att Riley Woods tar hem det. Han borde dessutom vara en topp tio-spelare i den totala poängligan. Även om han säkert kommer att sakna Sam Vigneault ska han vara en av de ledande offensiva spelarna i den här ligan. Det tror jag att han har i sig.

Vem blir årets genombrottsman?

Svartvadet
Oscar Nordin, var väl med redan ifjol, men tar ytterligare steg i år. Tyvärr finns det nog inte någon yngre som kan utmana och som just nu kommer få utrymme att ”spela in sig” på senior nivå denna säsong.

Lindberg
Jag hoppas att pressansvarige Jon Häggqvist steppar upp ordentligt i år. Känns spontant som att han behöver få sitt genombrott.

Gunnarsson
Tuff fråga. Theo Jacobsson gillar jag, kommer kanske inte ösa in poäng i år men tror han kan ta större steg och vara en väldigt nyttig rollspelare. 

Johansson
Jakob Norén.

Melin
Oscar Nordin. Han visar att han kan betydligt mer än att göra (avgörande) straffmål. Med större och mer kontinuerligt förtroende (än under 21-22), om han får det, finns det mycket även spelmässig utvecklingspotential i Nordin.

Lückner
Oscar Nordin

Hanson
Genombrott, då måste det ju finnas ett uns av överraskningsmoment i det och Modo har ju ett ganska välkänt, meriterat lag. Jag gillade vad jag såg av Oscar Nordin förra säsongen. Fint rörelsemönster, fina egenskaper. Ska bli väldigt kul att se om det är dags nu att ta ett stort kliv. 

Nordstrand
Marcus Nygren är det logiska svaret. Har imponerat under försäsongen och kommer matchas in i maklig takt under säsongen, även om jag tar för givet att det är Gudlevskis som är nummer ett i målet.

Kempe
Det finns många att välja på, men jag håller Hugo Styf (som var på väg att ta en plats bland topp fyra på backsidan innan skadan ifjol) och Marcus Nygren (som egentligen har alla verktyg för att bli en riktigt bra målvakt, särskilt viljan och att han inte ger upp en situation) högst för att ta nästa stora steg i år.

Persson
Marcus Nygren. 

Bodin
Den som ser ut att få bäst chans till ett genombrott är Marcus Nygren i kassen. Tex Williamssons skada ger honom möjligheten till speltid han annars knappast skulle ha fått. Även om Gudlevskis kliver in i säsongen som etta tror jag att Nygren efter sin fina försäsong har goda chanser att få speltid.

Vilken är lagbyggets svaghet?

Svartvadet
Alla lagdelar måste nog uppgraderas under säsongen, och garanterat kommer så också göras. 
Men ska jag ta en lagdel, så blir det målvakts sidan. 
Hur blir det med Tex? 
Med nuvarande målvaktspar kommer Modo inte gå upp i SHL.

Lindberg
Jag tycker att Modo har ett väldigt bra lag. Men är det bra nog att mäta sig med Djurgården och löven i ett slutspel? Vi får se.

Gunnarsson
Är forwardssidan spetsig nog för att truppen ska kunna utmana om SHL? Värvningarna av Adam Pettersson och Johan Södergran imponerar inte speciellt mycket på mig. Rihard Marenis behöver leverera likt fjolåret och Josh Dickinson behöver vara den där ”X-faktorn” han är värvad för, verkar ha börjat bra där dock på försäsongen.

Även osäker kring ifall Marcus Nygren är bra nog för att täcka upp för Kristers Gudlevskis vid en skada. 

Johansson
MoDo saknade tyngd och en aggressiv punch ifjol. Det märktes inte minst i slutspelet då Sam Vigneaults frånvaro blev smärtsamt påtaglig för hela truppen. Är inte säker på att årets upplaga innehåller det heller, men med ett års erfarenhet hoppas givetvis MoDo-ledningen på att de ska vara mer redo för uppgiften när våren hägrar. Killar som Niklas Folin, Josef Ingman, Hugo Styf, Mikkel Aagaard, Rihards Marenis och Oscar Pettersson kan och borde dessutom bli mer griniga. Det skulle MoDo må bra av. Alla de har en grisig DNA-sträng som ibland kommer fram i matcherna.

Sedan tar jag för givet att "Hinken" kommer värva minst en slutspelskaraktär innan deadline 15 februari. Antingen en tuff, försvarsinriktad back eller en forwardskloss som kan bana väg för andra. Eller både ock.

Melin
Målvaktssidan. I och med att Tex Williamsson, enligt initierade källor, troligen missar hela säsongen vilar ett stort - alltför stort? - ansvar på Kristers Gudlevskis. Samtidigt är det en möjlighet för Marcus Nygren att visa vad han går för. Men med både Gudlevskis och Williamsson som konkurrenter om förstaspaden hade MoDo haft (eller om det möjligen, möjligen blir har) MoDo ett av de allra starkaste målvaktsparen.

Lückner
En checking line som spelar fysiskt och kan radera ut motståndarnas bästa kedja

Hanson
I dagsläget säger jag centersidan eftersom Josh Dickinson är ett okänt kort för mig. Men jag har ju inga belägg för att han skulle floppa. Men det hänger ju ganska mycket på att han lyckas, känns det som. 

Nordstrand
Jag saknar en Jonas Frögren-typ i försvaret. En kugge som håller rent framför mål, spelar fysiskt och lite småfult när domaren tittar åt andra hållet. Möjligen kan August Berg vara lite av den typen, men han har ändå inte Daniel Rahimi-aura. En mäktig backgeneral på blålinjen skulle tillföra mycket till det här lagbygget.

Kempe
Att man inte har bredden på målvaktssidan för att klara av en skada, om Gudlevskis blir skadad står man där med Marcus Nygren och en 17-årig backup, så jag tror Hinken scannar av marknaden hela tiden efter ett eventuellt lån om den situationen uppstår

Persson
Jag ser inga direkta svagheter, men jämför man backsidan med de övriga toppkonkurrenterna så ligger Modo en bit efter. 

Bodin
Offensivt känns MoDo väldigt beroende av att ett par nyckelspelare levererar. Det finns såklart utrymme för ett par genombrott, men det är upp till Woods, Marenis, Aagaard och toppbackarna Bernhardt och Näsén att få jobbet gjort. Jag kan ändå inte påstå att det oroar mig.

Vilken är lagbyggets styrka?

Svartvadet
Backsidan har en bra mix av ungt, rutinerat, offensivt och defensivt. 
Även om man önskar sig en riktig ”fältherre” där bak som man kan lita på, typ en just nu 10 år yngre Mattias Timander…..ha ha ha

Lindberg
Att föreningen ställt sig på ett fundament som går att bygga vidare på. Grunden är lagd med Gradin och Karlin. Modo behöver kontinuitet och har hittat vad jag tror är rätt personer att leda laget mot SHL. Sedan när det sker är en annan fråga.

Gunnarsson
Backsidan ser väldigt bra ut David Bernhardt och Pontus Näsén är väldigt hög Allsvensk klass. August Berg är kanske ingen supervärvning och Josef Ingman behöver höja sig jämfört med hur det såg ut stundtals ifjol men bra stabilitet i Niklas Folin och Emil Wahlberg. Några fina yngre förmågor också.

Att behålla en stomme är också alltid en fördel. Lättare att få in nya i gruppen och nästa alla är redan acklimatiserade. Med taktikern Karlin kommer MoDo vara väldigt jobbiga att möta.

Johansson
Djupet i alla lagdelar. MoDo är inte lika bräckligt som andra HA-klubbar, varken på målvakts-, back- eller forwardssidan. Poängspelare finns och blir över i backar som David Bernhardt och Pontus Näsén samt forwards som Riley Woods, Rihards Marenis, Mikkel Aagaard, Erik Jinesjö Karlsson, Filip Sveningsson och Josh Dickinson. Alla de har faktiskt potential att göra 35 eller fler poäng i vinter. Få lag i serien, om ens något, har den bredden i poängproduktionen. 

Sedan har MoDo bevisligen skaffat sig en kompetent stab där Henrik Gradin och Mattias Karlin kommer från en säsong då de prisades som årets sportchef och tränare. Det borgar för framgång.

Melin
Backsidan. David Bernhardt är enligt mig topp3 bland HA-backarna och tillsammans med Pontus Näsén var det HAs bästa backpar 21-22 - i synnerhet då offensivt sett. Nye kaptenen Emil Wahlberg - som utomstående ser jag det som ett mycket bra val - imponerade stort på mig 21-22. Även Niklas Folin är en i mina ögon mycket HA-kapabel back.

Lückner
Gradins, Karlins och Holmströms ledaregenskaper gällande utveckling och taktiska förmåga att ändra matchbilden till Modos fördel. 


Hanson
Backsidan känns riktigt fin. Näsén och Bernhardt är kvar, August Berg kan utvecklas ännu mer i en större roll, plus stabila pjäser som Emil Wahlberg och Niklas Folin. Och då har vi ett koppel unga spelare. Kan man även få Josef Ingman att hitta sin rätta potential så är det få lag, om ens något, som slår den här backsidan.

Nordstrand
Offensiven helt klart, och skickligheten i power play. Med backar som David Bernhardt och Pontus Näsén inne i den spelformen kan Modo vinna många matcher. Här finns både spelskicklighet, smartness, kyla och möjligheter att göra mål från både höger och vänster kant. Med skicklige power play-coachen Jonas Holmström så tippar jag att Modo blir Hockeyallsvenskans bästa power play-lag denna säsong.

Kempe
Dels bredden på forwardsidan, man har fyra kedjor som kan göra det jobbigt i motståndarnas zon, men jag gillar verkligen backsidan. Offensivt finns spetskompetens i Näsen/Bernhardt och potential i nye Berg. Defensivt finns skicklighet i Wahlberg, Folin och Styf. Utöver det har man Ingman som också, med rätt backpartner, kan vara en toppback i flera lag i serien. Backsidan känns verkligen bra den här säsongen!

Persson
Bredden och powerplay. I fjol var Modo oerhört känsliga för skador, men i år känns det som att den offensiva bredden är större. Ser tre kedjor som kan leverera framåt och alternativen i powerplay är många, vilket talar för en ny lång säsong. 

Bodin
Backsidan är överväldigande bra. Den bredden de har där, både offensivt och defensivt, är oöverträffad i hela ligan. Kontinuiteten är också en styrka. Att MoDo ändå fått behålla så många av sina toppspelare kommer att göra dem svåra att tas med.

Panelen är inne på Riley Woods som poängkung och gillar också MoDos backsida. Nu börjar det bli dags att släppa pucken, nedräkningen är i full gång!
 

Peter Kempekempelito2022-09-23 09:27:06
Author

Fler artiklar om MoDo