Talangerna efter att ha tecknat A-lagskontrakt: “Ett ganska enkelt val”
Fotomontage: Janne Willman.

Talangerna efter att ha tecknat A-lagskontrakt: “Ett ganska enkelt val”

Slovaken Alex Ciernik och österrikaren Leon Wallner har nyligen tecknat deras första seniorkontrakt. Nu väntar ett eventuellt SM-slutspel med J20 och kanske framförallt: En kamp om överlevnad i A-laget. - Det här året vill jag visa upp mig i A-laget, få istid och hjälpa laget ur den här situationen, säger Wallner till SvenskaFans.

17-årige Alex Ciernik, som inte kan draftas förrän 2023, har haft en stark säsong trots lite skadeproblematik. Han snittar över en poäng per match i J20 och har på senaste tiden fått chansen i A-laget. Nu har han belönats med ett A-lagskontrakt.
 
- Samtalen började några dagar innan jag skrev på. En dag innan jag lämnade mitt hemland efter julafton. Det gick ganska fort, det känns bra att inte behöva oroa sig för nästa säsong, säger Alex Ciernik om det nya kontraktet.
 
Antar att det var ett lätt beslut om det bara tog ett par dagar?
- Ja, jag visste att jag ville stanna, oavsett vad de hade gett mig hade jag skrivit på, så det var ett ganska enkelt val. Senaste veckorna har jag varit med seniorlaget. Allt funkar rätt bra och jag är nöjd med allt runtomkring.
 
Alex Ciernik har varit uppe med A-laget ganska mycket den senaste tiden - totalt har tonåringen varit ombytt sju gånger med seniortruppen.
 
- Det har varit bra. Självklart har resultaten inte varit vad vi hade velat men en härlig upplevelse så här långt att få vara med en längre tid. Det är roligt men förhoppningsvis kommer resultaten bli bättre i framtiden men för mig personligen har det varit en härlig upplevelse så här långt.
 
Största skillnaden på Hockeyallsvenskan jämfört med J20-serien?
- Alla spelare har mer erfarenhet, de vet vad de ska göra och så styrkan på isen hos spelarna. Det är svårare att skapa offensiv med seniorerna. Utanför isen är det en professionell liga och ett stort lag, allt de gör är väldigt professionellt och det är kul att vara en del av.
 
Leon Wallner har även han varit dominant på juniornivå och spelade åtta matcher i rad med A-laget innan han åkte över till Kanada för att spela JVM. Det blev fyra poäng på de åtta matcherna och 35 poäng på 26 matcher med J20 så här långt. Därför belönas även han med ett kontrakt.
 
- Jag var självklart glad, det är mitt första professionella kontrakt och det har varit kul att spela för Södertälje och jag ser fram emot att hjälpa laget att stanna i Hockeyallsvenskan i år och hjälpa dem att vara med och slåss om en SHL-plats i slutspelet nästa år. Det var en stor grej för mig att få möjligheten till att förlänga, säger Leon Wallner.
 
Leon Wallner är nyligen hemkommen från JVM-turneringen som blev inställd. Det blev en träningsmatch mot Sverige, för att sedan bli bänkad i premiären mot Finland men Wallner spelade mot Kanada och noterades för en assist. Centern beskriver det som väldigt frustrerande att det ställdes in men det har diskuterats ifall turneringen kan återuppta efter säsongen men det är dock inget Wallner försöker tänka på.
 
- Jag har hört om det men jag tänker inte så mycket på det, fokuserar just nu bara på att spela för Södertälje.
 
Eftersom herrarnas verksamhet har varit pausad på grund av smitta i herrlaget har Leon Wallner kunnat “värma upp” med juniorerna lagom till starten av fortsättningsserien i J20 Nationell och österrikaren har gjort fem mål på två matcher.
  
- Jag hade kommit från JVM och det var ganska annorlunda, allt går fortare (på JVM). Jag hade mycket mer tid. Det var ett annorlunda spel. Jag försökte spela enkelt och hjälpa laget att vinna bägge matcherna.
 
Det blev först en 1-5 seger borta mot Oskarshamn, sedan skrevs resultatet till 2-5 borta mot Karlskrona.
 
- Jag tycker att vi spelade bra sextio minuter under den första matchen, vi dominerade inte men vi hade kontroll. Den andra matchen var mer jämn men det var nästan över efter första perioden.
 
Alex Ciernik har dock inte kunnat vara med då han är en av spelarna i herrlaget som varit sjuk och han ser inte heller ut att vara tillgänglig för A-laget den här veckan mot Vita Hästen och Karlskoga.
 
- Har haft COVID de senaste två och en halv veckorna, jag kommer testa att gå på is snart, det var tufft, det tog ett tag att komma tillbaka. Kommer inte spela de här två matcherna. Det har varit en lång process så vi får se när jag är tillbaka.
 
Har det varit lindriga symptom?
- Första veckan var jag väldigt sjuk, jag kände mig inte alls bra men nu börjar jag må bättre, känner mig mer i form nu skulle man kunna säga. Förhoppningsvis är jag tillbaka ganska snart.
 
Leon Wallner är dock tillgänglig för matcherna denna vecka och hoppas få se en uppryckning från sitt lag.
 
- Vill se att vi steppar upp och bevisar att vi är kapabla att klättra i tabellen och ta en slutspelsplats och att vinna flera matcher i rad. Det är vad jag ser fram emot just nu, att vinna matcher.
 
Nu när bägge spelarna har skrivit på avtal med klubben fram till våren 2023 har de siktet inställt: Bägge verkar vilja bli producerande spelare även på A-lagsnivå.
 
- Den här säsongen vill jag bara avsluta bra med J20. Vi har några väldigt viktiga matcher framför oss nu i den nya gruppen. Och vill även få några fler chanser med seniorlaget. Nästa år vill jag visa att jag hör hemma i seniorlaget och jag hoppas vara mer produktiv på seniornivå. Vi får se vad som händer, asvlutar Ciernik.
  
- Det här året vill jag visa upp mig i A-laget, få istid och hjälpa laget ur den här situationen. Kan inte säga så mycket om nästa år redan nu, vi får se hur det faller ut, avslutar Wallner.

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-01-12 17:41:56
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar