Tio år sedan Kenyaprojektet: ”Hockeyfamiljen är fantastisk”
Barnen i Komotobo fick alldeles egna Brynäskläder.

Tio år sedan Kenyaprojektet: ”Hockeyfamiljen är fantastisk”

Den 23 november 2014 fraktades mängder med Brynäsprodukter till barnen i Komotobo, ett område i södra Kenya. Ett projekt som blev möjligt tack vare att Brynäs IF och brynsäsare över hela landet gick samman i en stor insamling som hölls av SvenskaFans Brynäsredaktion.

Initiativet fick namnet Brynäsare för UNICEF, idén kom till i samband med att Brynäs började ett världsunikt samarbete med UNICEF 2014.

– Tajmingen var ju egentligen perfekt. Jag skulle åka ner till Komotobo oavsett, men så kliver Brynäs på det här världsunika samarbetet med hjälporganisationen UNICEF. Min första tanke var att varför inte slå två flugor i en smäll? Att det skulle bli så pass stort som det vågade jag då inte ens hoppas på,  säger Viktor Alner som idag är hockeyredaktör på SvenskaFans.

Tiden var knapp och allt behövdes på bara några veckor. Brynäsredaktionen gick snabbt ut på SvenskaFans och responsen blev massiv. Bland annat lyckades man samla in tillräckligt mycket så att samtliga barn på barnhemmet i Komotobo fick en varsin Brynäskeps.

– Det gav oss idén att skriva barnens namn på kepsarna så att alla fick sin alldeles egna keps. Vi tänkte då att det bara var en fin gest, men det blev större än så. Vi ska komma ihåg att de här barnen hade ingenting, de ägde ingenting. Tänk dig att då plötsligt få ha något eget, det är stort! Någon vecka efter att vi åkt hem till Sverige igen blev jag informerad om att en av pojkarna blev adopterad av en kenyansk familj, det enda han tog med sig från barnhemmet var just sin Brynäskeps. Den betydde något.

Komotobo är ett inhägnat område i Kenya där det finns ett barnhem, ett handikappcenter och en skola för döva barn samt att Komotobo också är en tillflykt för barn, främst flickor, för att få skydd mot att bli könsstympade.

Initiativet blev medialt uppmärksammat. I lokaltidningar och radio i Gävleborg kunde läsare och lyssnare följa insamlingen. Vidare spred sig initiativet även till kvällstidningarna. Framför allt när resan var gjord och filmerna och bilderna från barnen i Kenya med brynäskläder publicerades.

– För mig personligen var det ett sätt att visa på den sociala kraften som finns inom idrottsrörelsen om man har viljan att engagera sig. Bara inom Brynäs IF egna grupper kunde vi på några få veckor åstadkomma något så häftigt som detta. Sedan ska jag säga att även supportrar från andra klubbar hörde av sig, de brydde sig inte om att det här projektet var klädd i Brynäs färger, de ville bidra för barnens skull. Jag minns särskilt mycket stöd från en del HV- och MoDo-supportrar. Hockeyfamiljen är fantastisk på det sättet.

Bollnäs ”Bandyskola” tog det vidare i Kenya

Efter resan blev det inget mer Kenyaprojekt, åtminstone inte i Brynäs färger. En kul notis i detta är att stället var det en helt annan klubb i en helt annan sport som startade ett eget projekt ute på den kenyanska landsbygden.

– Med på resan hade vi också några Bandyfantaster, då främst Bollnäs Bandy. Vid ett tillfälle åker vi igenom ett massajområde där vår kameraman, Micael Kolsmyr, som är ett stort Bollnäsfan upptäcker en skola med på pricken exakt samma färger som just Bollnäs Bandy. Han övertalade på något sätt rektorn att kalla ut samtliga elever, med sina orangeblåa skoluniformer, från skolan och tog ett fotografi. Det slutade med att skolan, Ilkarian Primary School som den heter, fick en Bollnäsflagga, berättar Alner och fortsätter:

– Det häftiga var att det också föranledde att Bollnäs Bandy och deras supportrar årligen samlat in pengar för material till den här skolan och kommit upp till närmare 200 000 kronor senast jag kollade under pandemiåren. Det är hiskeligt mycket pengar i kenyansk shilling, som valutan heter där. All cred till Bollnäs där!  

---

Se filmen här: Brynäsare för UNICEF  Resan till Komotobo
 

Brynäsredaktionen2024-10-23 10:00:00

Fler artiklar om Brynäs