Tredje raka fullpoängaren mot ett blekt Tyskland

Tredje raka fullpoängaren mot ett blekt Tyskland

Det var ett Tre Kronor med lite att bevisa efter en ganska svag insats mot Polen som åter äntrade Ostravaisen för att ta sig an Tyskland under måndagskvällen. Man hade också med en seger möjlighet att i princip säkra gruppsegern redan i den tredje matchen.

Första Perioden:
Tre Kronor tar sig an matchen mot Tyskland med en betydligt högre entusiasm än man gick in med mot Polen 24 timmar tidigare. Man är rakare, spelar betydligt enklare och arbetsmoralen är en helt annan. Ledda av den eminent spelande backduon Victor Hedman och Erik Karlsson kopplar de gulblåa ett stadigt grepp om matchen från första nedsläpp. Man nöter genom ett gäng långa anfall ner ett Tyskland som känns mer beskedliga och tama än det av adrenalin pumpande Polen som man tog sig an under gårdagen. Och när tiden tickat ner och tre tunga skott signerade Erik Karlsson, Marcus Pettersson och Victor Olofsson hittat in bakom Philipp Grubauer, så kunde man traska till omklädningsrummet för att summera 20 stabila minuter över lite sportdryck och en apelsinklyfta.   

Andra Perioden:
Det går i princip att lägga karbonpapper mellan första och andra perioden. Sverige har full kontroll mot ett helt otroligt impotent Tyskland som inte förmår att varken försvara sig på ett bra sätt eller att generera någon form av offensiv för egen maskin. Allt sammantaget så blir det en ganska behaglig resa under de första 40 minutrarna. Annars finns det inte mycket att säga om det rent spelmässiga. Skillnaden lagen emellan är för stor för att detaljer ska spela någon roll i analysen, ett lag var redo att spela, ett lag var det inte. Två svenska mål kändes i underkant, vilket till viss del stämde då Tim Heed fick ett mål bortdömt efter en högst tveksam avblåsning för offside i målgården, ett domslut som åtminstone undertecknad inte tror hade överlevt en videogranskning. Men väl två påpassliga strutar av Carl Grundström och Andrè Burakovsky, vilket ger en 5-0 ledning och en förmodat behaglig känsla med Tre Kronor in i pausvilan. 

Tredje Perioden:
Sista tredjedelen av matchen blir också det bara en 20 minuter lång oddysee av samma sak som de tidigare 40. Sverige kontrollerar, för och dikterar alla händelser på banan och Tyskland känns bara mer och mer uppgivna ju närmare klockan klämtar mot slutsignal. Det blir egentligen bara en enda lång transportsträcka mot att få duscha och gå hem och lägga sig. Tyskland lyckas spräcka Samuel Erssons nolla efter att Tre Kronor blivit lite väl mysiga runt egen kasse, men en replik från Isac Lundeström, snyggt assisterad av Erik Karlsson, ser till att Tyskarna inte ens kan ta med sig en periodvinst som en liten positiv not ur en annars ganska bedrövlig afton. 

Sammanfattningsvis så blir det tre nya poäng ur en match som lovade ganska mycket mer på förhand. Det blev mest en historia om hur ett lag kom till rinken redo att fightas om det, och det andra laget kom från Tyskland.

Positivt att många fick skriva in sig i poängprotokollet, med sex olika målskyttar som grädde på moset. Annars sticker André Burakovsky med sina tre poäng, Rasmus Dahlin och Erik Karlsson med två vardera ut lite extra. Men att totalt 12 spelare lämnar isen med poäng i ryggsäcken bådar gott för fortsättningen. 

Mycket mer finns inte att ösa ur kvällens historia. Nu blir det att njuta i någon dag innan gruppspelet tuggar vidare mot Kazakstan på torsdag.

Period 1
0-1 Erik Karlsson (Jesper Frödén) 02:54
0-2 Marcus Pettersson (Tim Heed, André Burakovsky) 14:52
0-3 Victor Olofsson (Rasmus Dahlin, André Burakovsky) 19:57

Period 2
0-4 Carl Grundström (Rasmus Dahlin, Linus Johansson) 4:31
0-5 André Burakovsky (Pontus Holmberg) 9:22
Period 3
1-5 Leonhard Pfoderl (Marc Michaelis, Yasin Ehliz) 7:38
1-6 Isac Lundeström (Erik Karlsson, Lukas Bengtsson) 11:08

Skott: 16-46 (4-17, 5-18, 7-11)

Publik 8309

 

Emil Gummessongummesson_94@outlook.com@EmilGummesson2024-05-13 23:12:00
Author

Fler artiklar om VM 2024