Lagbanner
Inför Sverige-Finland: Hatmöte i finalen

Inför Sverige-Finland: Hatmöte i finalen

Det må vara med viss glimt i ögat, men att Sverige-Finland är ett gammalt klassiskt hatmöte råder det ingen tvekan om. Nu drabbar de samman i JVM-finalen.

Att det skulle bli en rafflande final oavsett om Sverige skulle ställas mot Kanada eller Finland råder det ingen tvekan om. Finaler involverandes stormakten Kanada är alltid intressanta, men rivaliteten mellan Sverige och Finland är något speciellt.
 
Nu har ju Sverige alltid varit storleken större än Finland. Visst har lillebror någon gång lyckats skaka om storebror, men i längden är det ju trots allt oundvikligt. Slänger vi en snabb, överskådlig blick över de senaste årens JVM-turneringar ser vi också en tydlig svensk fördel. Sverige är i final för tredje året i rad och för femte gången på de sju senaste åren. Under samma period har Finland som bäst en fjärdeplats och den senaste finska finalen spelades 2001.
 
Men betyder det någonting över huvud taget? De flesta är nog dessutom överens om att Sverige är det lag som har imponerat mest under turneringen. Men betyder det någonting då? Sverige är bättre både på pappret och på isen, men i en enskild match kan precis allting ske. Det är både charmen och förbannelsen med den här formen av slutspel. Och det är ett faktum som talar för Finland.
 
Finnarna har bjudit på varierande prestationer på sin väg till JVM-final. I gruppspelsmatchen mot Sverige bjöd man på en jojo-prestation, bara för att två dagar senare besegra Ryssland förhållandevis enkelt. En räddad poäng mot Schweiz säkrade sedan andraplatsen i gruppen. Kvartsfinalen mot Tjeckien bjöd inte på någon sprakande hockeyunderhållning, men man fick jobbet gjort.
 
I semifinalen mot Kanada imponerade man däremot enormt. Kanadensarna var handlingsförlamade, irriterade och helt enkelt dåliga. En stor del av skulden ska givetvis läggas på Kanada själva – men finnarna ska också överösas med beröm.
 
Juuse Saros är lugn och förtroendeingivande i mål, Teuvo Teräväinen är turneringens överlägset bästa playmaker, Saku Mäenalanen producerar som aldrig förr och kanske har Rasmus Ristolainen vaknat efter sitt vackra mål i semifinalen. Finlands spets kan hävda sig med vilken nation som helst. Snackar vi däremot bredd har Sverige en fördel inför finalen.
 
Sveriges spets har, likt Finlands, levererat. Filip Forsberg leder laget föredömligt, även om han försöker sig på för svåra saker titt som tätt. Elias Lindholm har gått från klarhet till klarhet och är en mycket gedigen förstacenter. Alexander Wennberg lägger grunden för en fruktad one-two punch tillsammans med Andreas Johnson. Och Oscar Dansk har genomgående varit väldigt stabil, trots att han här och där lämnas till sitt öde.
 
Trots att det fanns lite frågetecken över det svenska spelet i gruppspelet tog man sig igenom grupp B på maximala tolv poäng. Kvartsfinalen mot Slovakien blev sedan ett enkelt träningspass, där 12-0 skulle ha speglat matchbilden bättre än 1-6. Semifinalen mot Ryssland blev betydligt tightare, men slutade som alla vet lyckligt.
 
Nu blir det alltså en nordisk drabbning i finalen. Det är lillebror mot storebror. Det är ett härligt gammalt klassiskt hatmöte. Klockan 19:00 under söndagen smäller det. Sverige är favoriter. Men man har klarat ett tungt favorittryck hittills. Nu är det upp till det slutliga beviset. 
 
---
 
SE UPP MED…
 
Filip Forsberg, Sverige
 
Filip Forsberg är tillsammans med Oscar Dansk den viktigaste spelaren i Sverige. Han kan på egen hand avgöra en match och med en mini-Foppa på spelhumör kan Sverige mycket väl springa hem finalen.
 
Teuvo Teräväinen, Finland
 
De båda kaptenerna får göra upp mot varandra här. Teuvo Teräväinen är JVM:s bästa playmaker och kanske även den spelaren som har imponerat mest. Han har burit sitt Finland förbi Ryssland och Kanada. Kan han upprepa bedriften även mot Sverige?
 
---
 
NOTISER:
 
Jesper Pettersson riskerar att missa finalen efter bråket vid slutsignalen mot Ryssland. Backen ska förhöras under söndagen innan besked lämnas.
Uppdatering: Pettersson stängs av en match enligt IIHF och missar således finalen.
 
Med tanke på vilka spelare Finland förfogar över har man ett anmärkningsvärt svagt powerplay. En effektivitet på 18,52 procent är bara sjunde bäst i turneringen. Sverige är i jämförelse dubbelt så effektiva. Däremot har Finland turneringens överlägset bästa penalty killing – på enastående 96,00 procent. Sex matcher har bara genererat ett insläppt mål i den spelformen.
 
Sverige har ett tydligt övertag i tekningscirkeln. Elias Lindholm (65,38 %) är JVM:s näst bästa tekare, tätt före Filip Sandberg (65,00 %) och Lucas Wallmark (63,16 %). Svenskarna kan dessutom peta in såväl Oskar Sundqvist (57,38 %) som Jacob de la Rose (53,85 %) innan Otto Rauhala (53,06 %), den bästa finländaren, dyker upp. Teuvo Teräväinen får nöja sig med 51,52 %, men har samtidigt tagit överlägset mest tekningar.
 
Gustav Olofssons fem poäng placerar honom på en delad andraplats i backarnas poängliga. USA:s Matt Grzelcyk toppar på sex poäng. Esa Lindell och Ville Pokka skuggar Olofsson med fyra poäng vardera.
 
Juuse Saros är JVM:s bästa målvakt – av de ordinarie målvakterna – med en räddningsprocent på 94,21 och i snitt 1,53 insläppta mål per match. Oscar Dansk placerar sig på andraplatsen med 93,50 procent och 1,60 i snitt.
 
Senaste värdlandet att vinna JVM? Kanada 2009 – mot just Sverige.
 
---
 
LAGEN I SIFFROR:
 
Sverige:
 
Mest mål: Filip Forsberg (4)
Mest assist: Filip Forsberg (8)
Mest poäng: Filip Forsberg (12)
Bäst +/-: Robert Hägg, Gustav Olofsson, Jesper Pettersson (+6)
Sämst +/-: Filip Sandberg (+/- 0)
Mest utvisningsminuter: Jesper Pettersson (14)
 
Mest matchvinnande mål: Jacob de la Rose (2)
Mest powerplay-mål: Filip Forsberg, Andre Burakowsky, Elias Lindholm (2)
Mest skott på mål: Filip Forsberg (33)
 
Powerplay: 36,36 %
Penalty killing: 85,71 %
 
Finland:
 
Mest mål: Saku Mäenalanen (6)
Mest assist: Teuvo Teräväinen (10)
Mest poäng: Teuvo Teräväinen (12)
Bäst +/-: Teuvo Teräväinen (+8)
Sämst +/-: Topi Nättinen (-3)
Mest utvisningsminuter: Aleksi Mustonen, Henrik Haapala (8)
 
Mest matchvinnande mål: Saku Mäenalanen, Saku Kinnunen, Henrik Haapala, Artturi Lehkonen (1)
Mest powerplay-mål: Artturi Lehkonen (2)
Mest skott på mål: Teuvo Teräväinen (19)
 
Powerplay: 18,52 %
Penalty killing: 96,00 %
 
---
 
FINAL: SVERIGE-FINLAND
 
När? 5/1 19:00
Var? Malmö Arena
Hur? SVT2

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-01-05 00:30:00
Author

Fler artiklar om Tre Kronor