Lagbanner
Stor. Större. Lidas.
Andra gången som Nicklas fick lyfta trofén mot skyn (1998)...

Stor. Större. Lidas.

Här följer en välförtjänt hyllningskrönika tillägnad världens bäste back - Nicklas Lidström. Natten mot torsdagen blev "Lidas" än mer historisk då han tangerade ett fantastisk svenskt Stanley Cup-rekord, samt blev den förste europeiske lagkaptenen någonsin att lyfta hockeyvärldens finaste pris...

Steve Yzerman, Mark Messier, Scott Stevens, Wayne Gretzky, Mario Lemieux... Ja, alla dessa var tongivande lagkaptener som för alltid skrivit in sig i ishockeyhistorien. Natten mot torsdag kunde vi addera ett nytt namn, den förste européen någonsin att höja Stanley Cup-bucklan med ett C på bröstet. "Nick" som han kallas på andra sidan Atlanten är en väldigt lågmäld kille, men alla kunde vi se lättnaden i 38-åringens ansikte när han fick lyfta hockeyvärldens mest åtråvärda buckla för fjärde gången. 

Regi Steven Spielberg? Nej, bara signerat Lidström...
Sagan om Sveriges kanske störste hockeyspelare går verkligen i dur. I år var faktiskt hans värsta skadesäsong hittills under sina 16 NHL-säsonger, då "Lidas" missade sju matcher på grund av en sträckning i ett ledband i det ena knät. Detta inträffade i februari, men sedan dess har # 5 varit tryggheten själv på isen. Som vanligt med andra ord. 

Det hela började i Västerås
Efter endast tre elitseriesäsonger i Västerås och en lyckad VM-debut i Åbo 1991 (där 21-åringen var högst delaktig i Sveriges VM-guld), bar det iväg till motorstaden "over there" hösten samma år. Debutsäsongen var verkligen något i hästväg för killen som hade draftats som nummer 53 totalt år 1989. 60 poäng på 80 matcher av en back var något som givetvis imponerade på både lagledningen och en hel hockeyvärld. 

Ett kärt återseende säsongen 1994/95
Sedan dess har det blivit 57 poäng eller mer under 13 av dessa säsonger och det är inte så konstigt att Lidström har tjänat uppemot 100 miljoner kronor om året. Under den halva lockoutsäsongen 1994/95 valde Avestasonen att återvända till sin gamla elitserieklubb Västerås och stod för 12 poäng på 13 matcher. Detsamma gjorde även hans tidigare lagkamrat, jämnårige Patrik Juhlin, vilken återvände från Phildelphia Flyers. Västerås gjorde dock ingen kanonsäsong och lyckades med nöd och näppe ta sig till kvartsfinal, där man slogs ut av Malmö med 3-1 i matcher. 

Den stora upprättelsen
Säsongen 2004/05 var det dags för en ny lockoutsäsong, men denna gång valde Nicklas att ta tillfället i akt att vila upp sig inför kommande uppgifter då NHL-spelet uteblev. Det var något som herr Lidström gjorde med råge nästföljande säsong, då han stod för karriärbästa 80 poäng på 80 matcher. Det var länge sedan man såg en back göra en poäng per match och med den sköna känslan äntrade "Lidas" OS i Turin 2006.

Hur det gick för Nicklas? Tja, en väldig slagskottsprojektil från blå i krysset bakom en chanslös finsk målvakt avgjorde finalmatchen. Fram tills dess hade inte Lidström levt upp till de obskyrt höga förväntningarna i landslagsdressen säsongerna dessförinnan, men nu fick backgiganten alltså sin rättmätiga upprättelse. Förarbetet var det heller inget fel på. Peter Forsberg jobbade in sig i den finska zonen, lämnade pucken till Mats Sundin bakom sig, vilken kyligt släppte pucken bakom ryggen till en friställd Lidström. 

En av de allra största
Den där februarikvällen var förmodligen den sista gången dessa tre svenska hockeylegendarer stod på en is tillsammans i matchställ, vilket känns lite vemodigt. Det råder nämligen ingen tvekan om att Nicklas förtjänas att nämnas i dessas sammanhang. I Aftonbladets pågående omröstning utses # 5 till Sveriges bäste back genom tiderna, klart före självaste Börje Salming.

Jag skulle vilja gå ett steg längre och påstå att Lidström är en av NHL-historiens bästa backar genom alla tider, i alla fall om vi får tro hans digra meritlista. Helt i klass med Bobby Orr, Paul Coffey med flera. Första Stanley Cup-pokalen kom 1997 under legendariska Scotty Bowmans ledning och året därpå lyckades Red Wings med bedriften att försvara sin titel. 2003 var det dags på nytt och denna gång var Lidström en gigant på isen och förevigades med priset Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. 

Tangerat svenskt rekord
Nu har han alltså gjort det på nytt. Vitrinskåpet torde vara bland de mest överfulla som går att finna därute i hockeysammanhang. Med sina fyra Stanley Cup-ringar har Nicklas nu tillsammans med lagkamraten Tomas Holmström lyckats tangera NY Islanders Anders Kallur och Stefan Persson fantastiska resultat. Jag läste om dessa som ung och förundrades över att de lyckats erövra ishockeyvärldens heliga graal så många gånger. När man ser på situationen idag så hade ju Islanders en dynasti mellan 1980 och 1983, därför känns torsdagsnattens händelse om möjligt ännu större. 

En oförglömlig kväll i Mellon Arena
Fyra Stanley Cup-ringar innebär nu också att Lidström kan ge varsin till sina fyra söner, något som motiverat ”Lidas” de senaste säsongerna. Det var underbart att se en tårögd Nicklas efter 3-2 vinsten i Mellon Arena åkandes och hämtades Lord Stanleys pokal och sedan höja den till skyn. Nu återstår väl bara för världens bäste back att hämta sin sjätte Norris Trophy som NHL:s bäste back för säsongen i juni. I så fall är det bara legendaren Bobby Orr med sina åtta utmärkelser som förmår att slå "Lidas" på fingrarna...

Detroits coach Mike Babcock uttryckte fenomenet Lidström rätt målande efter slutsignalen:
" – Han är verkligen viktig för oss. När den bäste defensive backen även är den bäste offensive backen så hjälper det verkligen till!"

Nästa steg är att bi odödlig...
Det återstår två säsonger på Lidströms kontrakt med Detroit, men man vet aldrig vad som händer. Trots allt finns det snart inte mycket mer han kan uträtta ”over there” faktiskt. I Västerås skulle Lidström kunna bli en odödlig gud och hjälpa Juhlin & C:o till ett återinträde i svensk ishockeys finrum. Skulle detta ske kan ingen klandra honom från att inte ha lämnat världens bästa hockeyliga med flaggan i topp… 

Hur det än visar sig bli önskar vi Nicklas en fortsatt lyckad hockeykarriär, ett jättegrattis samt en skön semester med benen dinglandes i Mälaren! 


(Idag hissar undertecknad inte Sveriges flagga utan Lidströms tröja... Stor. Större. Lidas.)



PS. Medverka gärna i Gurkburkens nya omröstning beträffande Lidströms vara eller icke-vara kommande säsong i VIK-dressen… DS. 


Ett axplock ur en fantastisk hockeykarriär:

Landslaget
- U20 Junior-världsmästare 1990
- VM-guld 1991, VM-silver 2004 & VM-brons 1994
- OS-guld 2006 (mest poäng av en back samt invald i dess All Star-lag)

NHL
- Stanley Cup-mästare 96/97, 97/98, 01/02 & 07/08 (mest i svensk historia)
- Bäste back "Norris Trophy" 00/01, 01/02, 02/03, 05/06, 06/07, 07/08 (?)
- Mest värdefulle spelare i slutspelet "Conn Smythe Trophy" 02/03 
- All-Rookie Team 91/92 
- All-Star matchen 97/98, 98/99, 99/00, 00/01, 01/02, 02/03, 05/06, 06/07, 07/08


Läs även:  Detroitkaptenen tre matcher från comeback i Västerås?

Johan Norén2008-06-06 15:03:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför Djurgården - Västerås
Västerås IK: En blick på nuläget och framtiden – Niklas Johansson svarar på viktiga frågor - Klubbchef ryktas till VIK