Lagbanner
DEL 4: På kansliet med Rohlin och Eklund: ”Vilka känner sitt lag bättre än fansen?; Kan Linköping kan vi”
Robin Axbom är en ung back som VIK-ledningen har gett chansen och som man tror på. Många VIK-fans vill se mer av den varan...

DEL 4: På kansliet med Rohlin och Eklund: ”Vilka känner sitt lag bättre än fansen?; Kan Linköping kan vi”

Gurkburken satt som bekant ned med klubbchef Anders Eklund och nu numera sjukskrivne sportchefen Leif Rohlin och resonerade hockey på VIK:s kansli på Rocklunda i december. VIK:s syn på scouting och spelarlöner diskuterades bland annat och detta tas upp i DEL 4.

Sedan undertecknad intervjuade Leif Rohlin och Anders Eklund har Leif som alla vet tagit ”timeout” från sina uppdrag som sportchef på obestämd tid. Hjärtligt önskar vi Leif ett snabbt tillfrisknande. Enligt vissa rapporter verkar det som Leif Rohlin kanske inte kommer tillbaka som sportchef. 

Intervjun varade i drygt 1,5 timmar och vi pratade nonstop om VIK. Det blev mycket inspelat att skriva ner, därav tvingades undertecknad att dela upp intervjun i fyra delar. Här kommer den sista delen på intervjuserien. 

Gurkburken hoppas snarast kunna presentera en ny intervju med klubbchef Anders Eklund efter den senaste tidens händelser. 

***

Hur fungerar er scoutingverksamhet i klubben? 

- Scouting. Alla pratar om det, det är egentligen jäkligt lätt att se vilka som är bra, säger Leif Rohlin lite kryptiskt. Jag var exempelvis i Surahammar förra året och tittade på 1991-landslaget. 

- De spelare som jag tyckte var intressanta fick eller hade redan elitseriekontrakt, det är otroligt svårt att värva de bästa juniorerna som allsvenskt lag, menar Leif. Vi har oftast ingen aning vilka som ”blir över”, inflikar Anders Eklund, många försvinner till elitserien, det är mycket svårt helt enkelt. 

- Alltså, när man åker och tittar på exempelvis olika juniorlandslag är det lätt att se att tio spelare är bra och intressanta. Problemet är att de som är bra ofta redan spelar i elitserien eller har elitseriekontrakt på bordet, finns oftast inga riktigt intressanta kvar för allsvenska föreningar, säger Leif. 

- Om nu exempelvis Södertälje skulle åka ur elitserien, hur intressanta är de spelare som inte får nya kontrakt där?, frågar sig Rohlin och svarar själv: Nja, de är kanske inte så intressanta för VIK, spekulerar Leif. 

- Vi ska nog titta på allsvenskan istället. Där hade vi bra koll på Alexander Ribbenstrand, Per Helmersson, Tobias ”Foppa” Forsberg och Henrik Eriksson som vi värvade inför den här säsongen, menar Leif. 

- Angående scouting av motståndare så tittar vi mycket på TV, säger Anders Eklund. Tack vare Viasat Sport visas det mycket hockey. ”Freddan” (Fredrik Nilsson), (Anders) Berglund och Leif Rohlin ser mycket matcher där. 

Ni har alltså ingen egen anställd som åker och tittar på matcher och intressanta spelare i exempelvis division 1 i ställen som Mörrum eller Piteå? 

- Nej, svarar Leif Rohlin. Om man riktigt hårdrar det är division 1 är relativt ointressant. Man vet ju vilka topplagen är i division 1. Norrut är det väldigt få superbra lag och spelare. De intressanta går till Skellefteå eller Luleå, de spelare som blir kvar blir oftast inget, säger Leif.

- I närområdet i exempelvis Surahammar så leder ju gamle Tobias ”Tobbe” Lundqvist oftast poängligan och han sommartränar knappt. Det säger ju lite om klassen på division 1, menar Leif. (Rasmus Sandström togs upp i en annan del av intervjuserien) 

- Då använder vi hellre en egen junior som exempelvis Robin Axbom, han tränar just istället för Sebastian Ström. Ström såg för övrigt inte alls lika bra ut i år när han kom förra säsongen, säger Leif. (Ström lämnade sedan VIK för Malmö). 

Vilka kontakter har ni då utomlands? Hur bedrivs den scoutingen? Ni har ju värvat importspelare som Greg Jacina och Christian Larrivée den senaste tiden. 

- Vi har alla dess möjliga kontaktnät, säger Leif Rohlin. Spelare som är NHL-draftade i USA och Kanada finns med i ”systemet” där borta och dessa är ganska lätta att ha koll på. Det finns flera vägar att gå för att ha koll. 

- Sven-Åke Svensson och Kjell Larsson är två scouter som hjälper oss ibland. Vi går lite på deras rekommendationer. Har de spelat i NHL och så vidare är ju saker man givetvis tittar på först. 

- Men det absolut viktigaste är hur spelaren är som människa. Det finns många bra spelare, men som har problem utanför isen, säger Leif och ser allvarlig ut. 

- Skicklige backen Ric Jackman hade ju problem i Leksand och Nate Dicasmirro fick sparken från Örebro nyligen. Dicasmirro gick lite för mycket på krogen i Sundsvall enligt Timrå-supportrarna. Jag vet inte om något sådant låg bakom att han fick gå från Örebro nu, säger Leif. 

Kan det vara så att välmeriterade nordamerikaner tror att det går att glida på en skridsko i svenska andraligan? Ödmjuke och skicklige VIK-centern Christan Larrivée, som dominerade stort i den relativt starka och penningstinna danska ligan, sa ju att allsvenskan är betydligt bättre än Danmark och att han var lite överraskad över kvaliteten här. 

- Visst är det tuffare än många tror i allsvenskan. Mariestad, Nybro och Huddinge, åkte ju alla ur förra säsongen utan att de var riktiga slagpåsar. Max tio av de 80 spelarna som spelade i de lagen har fått jobb i allsvenskan. Kvaliteten har höjts ordentligt här, säger Leif.
 
Om vi byter område lite: Vad kan VIK lära av Rögle och Mora, som relativt nyligen som små klubbar lyckats ta sig till elitserien? Kan ni lära något av det? 

Leif funderar en stund innan han svarar: 

- Nej, jag tror inte vi kan lära oss något från deras avancemang. Först måste man givetvis ha ett bra lag. Jag kommer ihåg kvalserien 2008 när Rögle och VIK låg sist till en början. Malmö vann fem raka inledningsvis och såg ut att gå upp, minns Leif. 

- VIK mötte Rögle inför bara 1 900 personer i Västerås och alla (inklusive Rögle) tyckte allt kändes meningslöst och trist. Rögle vann dock med 3-2 eller 4-2 efter sena mål mot oss och konster av Kenny Jönsson. 

- Rögle skulle sen upp till Leksand. Gamle legenden Ed Belfour kastade ju in sju puckar mot Rögle i den omtalade matchen. Sedan drog Leksand till Ängelholm och torskade och då hade Rögle vunnit fyra raka och var på god väg mot avancemang, säger Leif, det är små marginaler. 

- Vi slog sedan Malmö med 2-1 på bortaplan och Rögle gick upp, inflikar sedan Anders Eklund. Det gäller att ha en bra lag och lite flyt helt enkelt. Rögle hade ju egentligen inte bra nog lag att gå upp, säger Leif. 

Hur ser ni då på Linköpings framgångar de senaste tio åren? Undertecknad kommer ihåg när ett svagt VIK i slutet på 1990-talet mötte ett ännu svagare Linköping. VIK hade inga problem mot LHC då. Linköpings resa efter det är fantastisk… 

- Anders Eklund nickar och svarar: 

- För det första är Linköping ganska själva i sitt område med toppidrott. Det är ca. 15-16 mil till något annat storlag. De omsätter 180 miljoner kronor årligen, varav cirka 80 miljoner kommer från företag. Hela Norrköping ligger bara tre mil bort, vilket ger ett stort upptagningsområde, inflikar Leif. 

- Mycket ungdomar började gå på hockey, det var lite ”poppigt” när de avancerade genom seriesystemet. Deras moderna och fina arena har lyft verksamheten, de var tvåa ut med att satsa hårt på en ny arena, berättar Anders. 

- Vi har tittat på LHC och HV 71 genom bland annat studiebesök där. Det skiljer egentligen inte så mycket, menar Leif. De har helt enkelt mer resurser. Exempelvis har de en 2,5 heltidstjänst som bara arbetar med reklam på jumbotronen. De är lite större än oss på alla plan. 

- Det innebär att de kan ha kvalitet i spelartruppen. Det har givetvis kostat med exempelvis supertjeckerna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka. Vi var kanske länge bortskämda med elitseriehockey mellan 1988 och år 2000 i Västerås och allt jämförs med den tiden. 

- I Linköping hade de inte varit bortskämda med det tidigare. Men Linköpingspubliken är också på väg att bli bortskämd, menar Leif. 

Leif Rohlin avslutar den diskussionen med det hoppfulla och kärnfulla: 

- Kan de i Linköping kan vi! 

Vad kännetecknade VIK-laget som gick i elitserien 1988? 

Leif lyser upp och minns tiden då han som 20-åring var och tog upp VIK till elitserien med spelare som Peter Popovic, Randy Heath, Anders Berglund och Göran ”Flygis” Sjöberg.
 
- 1988 missade vi först platsen i dåvarande allsvenskan. Vi fick stryk mot lag som Falun och Mariestad. Det var riktigt tungt i januari. Till och med togs det ”dåliga VIK” upp på politikernivå i stadshuset, minns Leif och ser ut att drömma sig tillbaka. 

- Sedan slöt sig laget samman. Vi gick till slut till playoff och slog ut Nacka. Jag kommer ihåg att vi vann hemma 4-2, efter att det varit tufft på bortaplan. Då körde jag bussen, inflikade Eklund, med förflutet i bussbranschen. 

- Eddy Ericsson var bra och avgjorde matchen mot Nacka och efter det kunde inget stoppa oss, säger Leif och ser sammanbiten ut. 

Sedan kommer Leif in på ett annat 1980-talsminne, nämligen när VIK-spelarna fick prova på motocross på Malmabanan när Leif lirade i VIK, lite off-topic, men ändå… 

- Vi hade ett utbyte med Västerås Motorklubb (VMK). Vi fick prova att köra motocross på Malmabanan i Västerås. Först var man kaxig, avslöjar Leif. Men det gick inte, det var jättesvårt. 

- Man skulle sätta ner högerbenet, eller hur tusan det var, men man bara ramlade. Sedan fick crosskillarna spela hockey med oss. Det hade lika svårt. De hade problem med utrustningen; "hockeyhjälmjäkeln sitter som fan" och de hade svårt att se och åka skridskor, säger Leif och ler åt den parentesen. 

Hur var organisationen kring laget som gick upp 1988? 

- Organisation?, säger Leif och ser frågande ut. Det fanns ingen organisation då, det var bara ett lag, förklarar Leif som om det vore den mest naturliga sak i världen. 

Vad ligger lönerna på i dagens VIK? Är hockeyspelare bortskämda nuförtiden? 

- Snittlönen i VIK är cirka 24 000-25 000 kronor i månaden, säger Anders Eklund. Topparna ligger en bit under 50 000 kr i månadslön i VIK. Vi tycker inte att spelarna är högavlönade. Du har råd att spela hockey, bo hyfsat och ta semester, men inte mycket mer, säger Anders. 

- Man är nog dåligt insatt om man tycker att VIK:arna har bra betalt och att spelarna är bortskämda. Ta exempelvis Per Helmersson i dagens lag, säger Leif och exemplifierar med backen som värvades från Växjö: 

- Helmersson har ett 12-månaders kontrakt och har nyligen köpt en bostadsrätt i Västerås. Är vi inte nöjda efter den tiden är han arbetslös, ingen vidare anställningstrygghet direkt, säger Leif. 

- Men visst finns det bortskämda spelare. Ta exempelvis förre Malmömålvakten Jani Hurme som tjänade runt 300 000 Euro netto (ca 253 000 kr i månaden) för en säsong, säger Leif Rohlin, det finns alltid ytterligheter. 

- VIK-spelarna har inte superlöner. Det är snarare ganska tufft som allsvensk spelare, säger Leif och ser allvarlig ut. 

Hur ser du på spelartappen av Niklas Olausson och Pär Arlbrandt i efterhand? 

- Vi hade ju maxflyt i värvningarna av Niklas Olausson och Pär Arlbrandt förra säsongen. Olausson låg på vår snittlön och Pär Arlbrandt hade ingen drömlön här, säger Leif. 

- I elitserien är snittlönen cirka 80 000 kr i månaden. Vi förhandlade om kanske runt 35 000 kronor i månaden och lite bonus till Pär Arlbrandt. Men sedan erbjöds han 75 000 kronor i månaden i elitserien. Då hade vi fått tagit bort tre-fyra gubbar här, menar Leif. 

- Det blev svårt för oss att matcha det budet, plus att spelarna hellre vill spela i elitserien, säger Leif. De lite yngre strävar att spela högre än i allsvenskan, inflikar Anders Eklund. Då är inte lönen den enda faktorn. 

Hur ville ni bygga laget inför den här säsongen? 

- Vi trodde på ett lite bredare material inför denna säsong, för att inte vara så skadekänsliga. Vi har ju ingen större budget denna säsong jämfört med förra säsongen, säger Leif. Historiskt sett har VIK inte haft dominerande spelare som ”Arla” och Olausson, vi kanske inte kommer att få sådana poängmaskiner igen, säger Leif. 

- Jag har exempelvis sett att någon nämnt att VIK borde värvat målvakten Travis Scott, som hade bra statistik i Ryssland. Han stod ett tag utan kontrakt. Han skulle kostat oss 1,8 miljoner kronor för resten av säsongen. Det är för dyrt för oss, säger Leif. 

- Jag skulle också vilja ha Jaromir Jagr till VIK. Det är bra att folk bryr sig, men det gäller att vara saklig och konkret, menar Leif. 

Har ni bonusar för era spelare? 

- Bara via lagprestationer, om vi når exempelvis kvalserien till elitserien, säger Leif. 

I NHL är det mer öppet med spelarlöner. Hur ser ni på det? 

- ”How much do you make?” är ju en standardfråga i USA, säger Anders Eklund. Det är ett annat samhälle där. 

- Men det går ju att se hur mycket spelarna tjänar här, det är ju egentligen inga hemligheter, säger Leif. Det har lagts fram några gånger. Men då ska man tänka på att vissa har andra jobb också. Marcus Söderkvist och Andreas Lindh jobbar halvtid, ofta efter lunch och framåt, säger Leif. 

Hur ser era intäkter ut? 

- Våra sponsorer står för cirka 80 procent av alla intäkter, vilket även innefattar företagsstolar på matcherna. Kiosk, parkering och lite bidrag kommer sedan. Faktiskt före rena publikintäkter, berättar Anders Eklund. 

- Vi får kanske in 75 000 kronor per match i snitt i rena publikintäkter, säger Leif Rohlin. Vi har ju ökat får omsättning (sammanlagt försäljningsvärde) till 27,5 miljoner kronor 2008 från 13 miljoner 2007. Vi har ju anställt fler också. En säljare kostar kanske oss 500 000 kronor per år och tjänar in kanske 750 000 kronor åt VIK. Man måste våga satsa för att tjäna pengar, säger Leif. 

- Vi har ju satsat på fystränare och vi tar hela tiden steg i organisationen. Våra företag sponsrar med cirka 17 miljoner kronor (där det ingår ca 800 företagsstolar) från företag av de cirka 25 miljoner kronor vi drar in, säger Anders. 

Är ni nöjda med era sponsorer? 

- Är de nöjda med oss?, frågar sig Anders Eklund och skrattar. Ja, vi har ett bra företagsklimat i Västerås. Vi är mycket nöjda med våra sponsorer och partners, säger Anders. Stordrakarna skulle dock kunna synas lite tuffare, inflikar Leif. Inget lag har någon riktig storsponsor i Västerås, det är tufft. 

Hur ser den långsiktiga visionen ut? 

- Styrelsen vill jobba strategiskt för att nå elitserien. Vi försöker vara positiva. Vi hoppas att den tuffa starten får oss samman som lag, säger Anders. (Detta sades tidigt i december). 

- Det är svårt att vara långsiktig i dagens allsvenska. Alla agenter vill ha treårskontrakt, med möjlighet att bryta efter två veckor, säger Leif lite beskt. Lyckas man vill man dessutom inte spela i den här ligan. Vi har ofta 1+1-årskontrakt, där båda parter kan bryta efter en säsong. Jag tror inte många av dagens spelare vill bryta sina kontrakt i VIK, bedömer Leif. 

- Vi kommer gå ner att få säga till vissa att det inte funkar. Det är inte roligt, men det måste göras, menar Leif. Vi skulle egentligen vilja ha 70 procent av spelartruppen på treårsavtal för kontinuiteten. Dagens kortsiktighet skapar en stress, tror Anders. 

- Vi saknar främst målskyttar idag, säger Anders och Leif i kör. Vi får många förslag, Leffe får mycket idéer och åsikter var han än går, berättar Anders. De flesta vill oss väl. Jag hoppas vi kan vi få någon urkraft och vända det här till något positivt, säger Anders. 

- Vi har även samtal med våra backar. Vi har tyvärr ingen förste- eller åttondeback. Ingen back har klivit fram tillräckligt, menar Leif. Vi försöker mana på dem att göra det och ta kliv framåt. 

Anders, vad har du förresten för bakgrund? 

- Jag har jobbat i 20 år på Axelssons Turisttrafik med bussar och har varit delägare där. Jag har kanske lite friska ögon här på det ekonomiska, eftersom jag inte varit inne i hockeybranschen tidigare, funderar Anders. 

- Tidigare har man kanske blundat lite för den ekonomiska verkligheten, man är ibland kanske för mycket inne i sportvärlden. Då är det kanske lätt att ta ekonomin lite med en klackspark och blunda för den ekonomiska verkligheten, menar Anders.

Hur ser ni på SvenskaFans och Gurkburken? 

- På många sätt är det en ruggigt bra sida, ofta finns det folk som skriver nyanserat och ärligt, säger Leif. Vilka känner sitt lag bättre än fansen?, frågar sig Leif och undertecknad sträcker lite extra på sig… 

- Det kan vara bra att läsa matchrapporter på SvenskaFans, fansen känner ju sina spelare bäst. Ni har ofta rätt gällandes ”Västerås Tre Stjärnor” på Gurkburken, jag söker ibland information på nätet och då ofta SvenskaFans. På forumet hugger eller håsar man tränare och spelare, det kan bli osakligt ibland, säger Leif. Totalt sett vill dock de flesta oss väl och vi förstår fansens frustration. 

Slutligen, tack för en intressant diskussion idag! 

- Du är välkommen hit när du känner för det. Det är ett bra sätt att mötas. Vi pratar även med andra som skriver lite tuffare, som du, berättar Leif. Det är bra med dialog. 


Läs även: (klicka på texten)

DEL 1: På kansliet med Rohlin och Eklund om det svaga spelet: ”Västeråsfansen bland de mest kritiska”

DEL 2: På kansliet med Rohlin och Eklund: ”Vad tycker du själv vi ska göra med lågpresterare?”

DEL 3: På kansliet med numera sjukskrivne Rohlin och Eklund: ”Visst vill vi helst ha hemvävt i VIK”

Mikael Norén2010-01-19 00:41:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför Djurgården - Västerås
Västerås IK: En blick på nuläget och framtiden – Niklas Johansson svarar på viktiga frågor - Klubbchef ryktas till VIK
Inför kvällens bortamatch mot Vimmerby: Nyckelfaktorer för Västerås IK