Lagbanner
VIK Supports tifoansvarige Niklas Koivisto om hälsningen till Fleury och premiärtifot
Niklas Koivisto försöker elda på VIK-klacken för att ge VIK-spelarna ännu bättre stöd.

VIK Supports tifoansvarige Niklas Koivisto om hälsningen till Fleury och premiärtifot

Mot Salavat fick många VIK-fans se en banderoll med en hälsning till Damien Fleurys familj och sjuka son vid VIK-klacken. Många, inte minst familjen Fleury själva, uppskattade detta mycket. - Vi ansåg vi att vi på något sätt behövde visa vårt stöd till Damien och hans familj, säger VIK Supports tifoansvarige Niklas Koivisto till Gurkburken.

Många kanske tar för givet att VIK ”bara ska ha” en stor färgsprakande och stämningshöjande hemmaklack på Rocklunda i ABB Arena vid varje hemmamatch. Men det är mycket jobb bakom. 

Eldsjälen Niklas Koivisto är en av de som jobbar hårt för att upplevelsen på hemmamatcherna ska bli så bra som möjligt för hemmaspelarna och hemmapubliken. Gurkburken fick tag i Niklas för en intervju:

Berätta lite om dig själv och ditt/ert arbete med att stödja VIK.

- Jag heter Niklas Koivisto och är 25 år gammal. Idag är jag tifoansvarig i VIK Support. Intresset för läktaren törs jag väl säga kom väldigt tidigt, främst genom den gemenskap man känner när man står där med sina vänner, berättar Niklas. 

- Att stödja VIK från läktarplats har alltid varit en självklarhet för mig och något som hängt kvar sedan jag var en liten grabb. På den tiden fanns det äldre klackmedlemmar som man såg upp till och idag är det därför en självklarhet att vi som nu är de äldre
klackmedlemmarna ger de yngre supportrarna förutsättningar för att skapa sin egen läktarkultur.

Hur kom ni på det att stötta Damien Fleury? Denna banderoll såg Fleurys familj och de blev mycket glada för det.

- Vi visste att det hade hänt något med Fleurys barn men inte exakt vad. Hur som haver så ansåg vi att vi på något sätt behövde visa vårat stöd till honom och hans familj, inte bara som hockeyfans utan som privatpersoner och det gör vi bäst genom läktaren, säger Niklas om den mycket uppskattade banderollen.

Red gärna ut begreppen kring VIK Support och Gulsvart Ultras (GSU). Hur ser det ut med medlemmar och så vidare?

- VIK Support är VIK:s officiella supporterförening med ca 200 medlemmar. Föreningen arbetar främst med att arrangera bussresor till bortamatcher och att anordna aktiviteter för sina medlemmar. 

- Inom VIK Support finns det också en tifogrupp som jag idag ansvarar för. Tifogruppen har inga medlemmar i traditionell bemärkelse utan består av engagerade medlemmar i både VIK Support och GSU som ses med jämna mellanrum och på ideell basis arbetar med att färglägga läktaren gul och svart, säger Niklas.

- GSU är fristående - men i nära samarbete - med VIK Support. GSU bildades 2002 och består av ca 20 personer som alla är medlemmar i VIK Support. Gruppens ambitioner är att fortsätta influera VIK-läktaren med en mer levande läktarkultur, inspirerad av kulturen som finns på ishockeyläktare i t ex Schweiz.

- Gruppen har täta kontakter med andra supportrar i såväl Sverige som utlandet och samarbetar med dessa för att påverka förutsättningarna för en levande supporterkultur. Just kommunikation och samarbete är något gruppen arbetar allt mer med, bland annat kommer man under denna säsong att besöka supportrar i Schweiz för att utbyta erfarenheter och idéer.

- Youths är en ny gruppering som funnit sin plats på VIK-läktaren. Inspirerade av den mer levande läktarkulturen består gruppen av ca 10 personer i de yngre åldrarna som utifrån sina förutsättningar arbetar med att skapa en levande läktarkultur.

Hur mycket tid lägger ni/du ner?

- Tifon tar lång tid att färdigställa, först har du idéstadiet där arrangemangets grunder ska bestämmas, därefter följer ett stadium där nödvändigt material införskaffas och slutligen genomförandefasen där arrangemanget färdigställs.

- Arbetstimmar är svåra att räkna men till premiär-tifot är vi nog uppe i 20 timmar, dock är det inte färdigt ännu. Samtidigt så ska alla komma ihåg att detta arbete inte är möjligt utan det ekonomiska stöd som läggs i våra insamlingshinkar. 

Där går det också en hel del arbete eftersom vi ofta har kampanjer där vi går runt med hinkarna och skramlar för att få ihop de pengar som krävs, berättar Niklas.

Hur många är det som hjälps åt?

- I snitt mellan åtta-tio personer vid varje arbetstillfälle. Detta eftersom det är väldigt svårt att få alla att sammanstråla samtidigt pga. jobb och familjer men allt som oftast så blir vi ett glatt gäng som är nere på Rocklunda och arbetar.

Hur gör ni rent praktiskt för att fixa en banderoll som Fleurys exempelvis? Var "pysslar" ni någonstans?

- Vi håller oftast till nere på Rocklunda eftersom ytorna som erbjuds i arenans gångar är passande för sådant arbete. Vid förberedelserna av vissa arrangemang skulle vi dock kunna dra nytta av större lokaler så om någon av Gurkburkens läsare kan bistå med sådana skulle vi vara mycket tacksamma!

- Det praktiska arbetet innebär att någon kommer med en idé som sedan diskuteras bland de som arbetar med arrangemanget. Därefter kollar vi upp om vi har material eller om vi måste införskaffa detta. Slutligen bestäms en tid då arbetet ska genomföras och då sammanstrålar vi och arbetar tills jobbet är klart.

Var är er största utmaning för att få ännu bättre drag kring VIK? 

- Största utmaningen idag och i framtiden är att fortsätta engagera människor till att stödja VIK visuellt och verbalt. Då supporterklubben genomgått ett generationsskifte för några år sedan som vi fortfarande hämtar oss ifrån så växer en helt ny mentalitet fram på läktaren där värderingarna skiljer sig mot tidigare, berättar Niklas.

- Som du kanske noterat så är matchtröjor ingen vanlig accessoar på sektion R/S och det är resultatet av detta. Den generation av supportrar som idag står på läktaren använder istället halsdukar och flaggor för att uttrycka sina sympatier och färglägga läktaren. Självklart är alla välkomna på sektionen men det är viktigt att alla är medvetna om detta.

Är det något som vi på Gurkburken skulle kunna hjälpa till med rent promotion-mässigt?

- Att ni överhuvudtaget skriver om detta gör att fler supportrar blir medvetna om vårt arbete, vilket är jättebra! Det ni kan göra är att skriva om hur personer som vill donera material kan komma i kontakt med oss. Alla kostnader vi kan kapa kommer läktarkulturen till vinning så egentligen allt från penslar till rena pengar underlättar vår verksamhet, säger Niklas avslutningsvis.

Mikael Norén2010-08-23 23:29:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Västerås IK: En blick på nuläget och framtiden – Niklas Johansson svarar på viktiga frågor - Klubbchef ryktas till VIK
Inför kvällens bortamatch mot Vimmerby: Nyckelfaktorer för Västerås IK
Patrik Berglund tillbaka i Västerås IK