Veckans hockey: Välbehövlig omstart för Djurgården?

Veckans hockey: Välbehövlig omstart för Djurgården?

Om en ny vardag för Djurgården, tränaren som fick ut max, SHL:s största stjärna, den nya kontroversen kring Kadri, Tkachuks osmakliga agerande och McDavids förträfflighet.

"Veckans hockey" är en återkommande artikelserie där vi blickar tillbaka på den gånga veckans mest intressanta – och ibland ointressanta – händelser i SHL, HockeyAllsvenskan och NHL. Tips? Andra åsikter? Hör gärna av dig!

Dagens artikel blir den här säsongens sista, nu när vi har summerat såväl HockeyAllsvenskan som SHL. Men vi siktar givetvis på att vara tillbaka till hösten!



Veckans SHL presenteras av Andreas Lundskog – följ Andreas på Twitter



Med dunder och brak fick Djurgården lämna hockeyvardagen i SHL efter en säsong som innehöll den ena bedrövelsen efter den andra. Först inleddes det med en felrekrytering av Barry Smith som redan på förhand kändes mossig.

Laget gick dessutom in med en trupp som var ett fuskbygge av sportchefen Joakim Eriksson. Problemen bara växte och växte och kulminerade med Linus Vidells konflikt om lagkaptensrollen och den totala floppvärvningen av Peter Holland som satte laget bara ännu mera i obalans. Barry fick lämna och Joakim Fagervall fick ta över.

Till en början lyfte laget rejält – men i kvalet blev det en rejäl kollaps och en hisstur rakt ned med destination Hockeyallsvenskan. Där väntar en ny hockeyvardag för Stockholmsklubben som dock ser ut att få en rejält intressant trupp på pappret.

Kanske en välbehövlig omstart efter att så mycket som gick fel den här säsongen. 

Djurgården brakade ur SHL efter play-out spelet mot Timrå där laget föll med 4–0 i matcher. 



Efter närmare två års pandemi med tomma och näst intill spöklika arenor – fick vi tillslut tillbaka idrottens hjärta och lungor därute – nämligen publiken. Vi fick ett slutspel med decibeltryck att det ekande ut över hela landet. Själv kommer jag aldrig att glömma den inramningen som var under finalserien i både Karlstad och Luleå där man nästan inte hörde vad man själv tänkte. Det var gåshud upp över öronen. Tack för att ni är ni alla därute i vårt avlånga hockeyland. 



 

 


Här går det inte att välja något annat än Martin Filander i Oskarshamn som fick sitt lag att gå från underlagstippade till vippen av en semifinalplats. Här kan man verkligen tala om en tränare som fick ut max av sitt lag och lite till. En oerhört sympatisk och kompetent tränare som tillsammans med sportchefen Thomas Fröberg(och många fler) – har gjort Oskarshamn till en stekhet hockeystad. 


Oskarshamnstränaren Martin Filander får utmärkelsen som årets boss. 



Vid årskiftet valde Dick Axelsson att göra comeback i Djurgårdströjan med målet att hålla kvar laget i SHL. Redan vid värvningen var jag något tveksam till värvningen med frågetecken om det verkligen vad det som laget behövde i krisläget. Och med facit i hand så blev det väl inte comebacken direkt bejublad. Nog för att han noterades 13 poäng(5+8 på totalt 19 grundseriematcher. Men Axelsson svarade också för svaga utvisningar och verkade ha fokus på helt fel saker i kvalspelet med bland annat svinga mot kameramän. Nej, det är dags att lägga skridskorna på hyllan för gott nu. 


Här är det inget som helst snack – Max Véronneau bjöd under grundserien upp med ett spel som under långa stunder var för bra för SHL egentligen. En sådan spelsinne och teknik var en fullkomlig fröjd att skåda. Helt klart ligans största stjärna. Det är bara att säga lycka till i NHL och San Jose Sharks. 


Max Véronneau svarade för totalt 60 poäng(34+26) under 51 matcher på grundserien. En notering som gav en andraplats i SHL:s poängliga. 



”Jag ser det som att bli uttagen i ett landslag”

/ Moratränaren Johan Hedberg om utlåningen av lagkaptenen Daniel Ljungren till Leksand. 


 

 

 

 

 



Veckans HockeyAllsvenskan är avslutad för säsongen. 

Läs Max Strömberg Melins årssummering i förra veckans artikel.




Veckans NHL presenteras av Niclas Viberg – följ Niclas på Twitter



Vad är väl ett slutspel utan en kontrovers kring Nazem Kadri? Och vad är väl en kontrovers kring St. Louis utan att Jordan Binnington är involverad? Det är fascinerande hur vissa spelare alltid lyckas få uppmärksamheten på sig…

Det är så klart kollisionen mellan Kadri och Binnington i match tre mellan Colorado och St. Louis som vi syftar på. Binnington lämnade retur på Artturi Lehkonens skott och när Kadri, i kamp med Calle Rosén, störtar fram för att nå pucken störtar han även in i Binnington. Det är svårt att hitta något fult eller medvetet farligt med situationen, utan det rör sig snarare om en olycklig händelse som kan ske lite då och då.
Men Binnington – som vi vet är en, för att uttrycka det milt, komplicerad karaktär som dessutom har något emot Kadri sedan tidigare – tog det inte direkt med ro.
Blues har meddelat att Binnington inte kommer tillbaka i matchserien. Man hade ju velat se vad han skulle ha hittat på mot Kadri den här gången.



The Battle of Alberta sviker inte – och Connor McDavid spelar dessutom på en otrolig nivå. Här studsar bjässen Nikita Zadorov bort från honom som ingenting innan han lurar Jacob Markström.


Ottawas lagkapten är hejarklacksledare åt Calgary. Och det är tydligen helt okontroversiellt enligt somliga?
Var är respekten för organisationen och fansen som betalar dig drygt $8 miljoner per säsong? Supporta för all del brorsan. Men gör det i skymundan i en loge. Håll det classy. Optics matter.

Det här är direkt osmakligt av Brady Tkachuk.



Ska man skydda sin telefon ska man göra det med klass.


Det finns ingen som Connor McDavid. Ingen kommer ens i närheten. På ett sätt är det synd att han tillhör ett haveri till organisation, men samtidigt gör det hans bedrifter än större. Nu lägger han sig exempelvis tämligen avslappnat på Wayne Gretzky-nivåer. Det är inte fy skam.


Fotbollen hotar NHL i Nordamerika. MLS växer och utmanar kanske snart NHL:s status som den fjärde största professionella ligan i Nordamerika. Artikeln är visserligen två veckor gammal, men värd att öga igenom om det är något som intresserar.



Evander Kanes problem är väldokumenterade och han är en person som det är svårt att ställa sig bakom. Matthew Tkachuk verkar minsann också vara medveten om hans historia…
… och fansen har inte heller missat det…


Det finns ont blod mellan Colorado och St. Louis – men The Battle of Alberta utgör inget undantag här. Edmonton gick upp till en 2-1-ledning i matcher under söndagsnatten och det säger sig självt att match fyra sannolikt blir direkt avgörande för Calgarys chanser att vända serien. Och nog försökte Milan Lucic göra vad han kunde för att ge Flames bättre förutsättningar... 
Match fyra spelas natten mellan tisdag och onsdag. Den kan onekligen bli sevärd. 
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2022-05-23 16:30:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon