Vimmerby straffade Djurgården
Kimby och hans kollegor har en del att fundera på vad gäller skotteffektivitet och disciplin.

Vimmerby straffade Djurgården

Djurgården besökte under onsdagen staden som främst tilltalar turister med ändamål att uppleva Astrid Lindgrens värld, snarare än ishockey. Efter en övertygande seger hemma på Hovet senast väntade ett vilt kämpande Vimmerby - som straffade Järnkaminerna.


Staden Vimmerby - belägen i nordöstra Småland - fick under vårkanten 2024 ett hockeyallsvenskt lag efter en stark fjolårssäsong i HockeyEttan. Laget vars spelare klär i svart-gula tigerdressar spelar i en lada som milt uttryckt inte ingjuter någon tilltalande känsla hos betraktaren. Poängen som kan inkasseras i byn är dock av minst lika hög objektiv dignitet som mer intresseväckande bataljer mot namnstarkare lag. I kvällens match startade Djurgården förtroendeingivande och tog logiskt ledningen. Vimmerby lyckades replikera omgående och åt sig därefter långsamt in i matchen. Stockholmarna var under majoriteten av matchen det spelförande laget, fram till slutminuterna. Djurgården lade då fälleben på sig själva genom ett par utvisningar kryddat med en stor portion ineffektivitet och ramlade, likt Kommandoran, ner i varggropen. Här följer några tankar från matchen.

Hur är det med effektiviteten?
Totalt avlossade Djurgården 38 skott på mål, varav två slutade med nätrassel. Skotteffektiviteten landade på dryga och blyga fem procent, direkt svaga siffror med tanke på namnen som infinner sig i laguppställningen. De vitklädda järnkaminerna måste kapitalisera mer på chanserna som skapas, annars finns risk för fler poängtapp likt kvällens. Varför gjorde man inte livet surt för hemmalagets burväktare med mer aggressivitet framför hans kontor? Skott utifrån med fri sikt är plockpotatis även för en målvakt som främst huserat i HockeyEttan.
 
Dålig disciplin
Genom ett fint pass av Kelleher och ett vackert klassiskt slagskott från Weigel såg Djurgårdens spets ut att bli den avgörande faktorn lagen emellan. Bristen på disciplin hos stockholmarna gav dock Vimmerby biljetten in i matchen, något hemmalaget såg till att ta vara på. Klasen, som för dagen förde en relativt anonym tillvaro på isen, tog en onödig puck-out. Därefter blev Tychonick tvungen att dra ner en svart-gul spelare för att hindra ett baklängesmål. Utvisningarna blev ödesdigra och lade grunden till kvällens poängtapp. Det går att argumentera för att matchen hade varit avgjord om skotteffektiviteten nått högre höjder. Samtidigt måste rutinerade spelare klara av att spela på klockan, ta bättre beslut och undvika onödiga misstag.

Bortamatcher mot sämre motstånd
Är det en inställningsfråga? Är det brist på ödmjukhet? Djurgården ser ut att ha hamnat i samma hjulspår igen - likt fjolårt... och året innan det… Visst, en match borta mot en nykomling i en halvdan lada kanske inte tilltalar spelare som dansat på den internationella scenen. Det är däremot ingen ursäkt för att inte utföra sitt jobb till hundra procent i varje match. Något spelarna i Djurgården får full ersättning för att göra, till skillnad från diton i kvällens hemmalag. Poängtapp mot tilltänkta bottenlag måste minimeras för att undvika att tappa mark mot lagen i toppen, annars är vi tillbaka på ruta ett med ett konstant stressigt försök att jaga ikapp i tabellen.

Stabilitet bakifrån
Det börjar kanske bli tjatigt men orosmolnet som finns bland majoriteten av DIF-supportrarna är målvaktsfrågan. Målvakterna har tyvärr hamnat, delvis satt sig själva, i en situation där vart enda litet ingrepp inspekteras in i minsta mikroskopiska detalj. Andrén stod för en hyfsat solid insats under kvällens match och bör inte lastas för poängtappet efter 60 spelade minuter. Känslan inför straffavgörandet var dock svår att relatera till som positiv. Det lyser varken pondus eller självförtroende om burväktaren inför avgörande moment, något som behövs i ett lag ämnat för att spela om platsen upp till SHL i vår. Djurgården behöver matchavgörande räddningar. Stabilitet bakifrån ingjuter också ett större förtroende hos utespelarna när ledningar ska försvaras och det endast kvarstår ett fåtal minuter på matchuret. Kan Hävelid växa ut till en matchvinnare? Kan Andrén bli det om han hittar självförtroendet? Vi får se hur långt tålamod det finns hos den sportsliga ledningen.

Ny match väntar redan på fredag då Tingsryd besöker Stockholm och Hovet. Må dom få betala för kvällens debaclet.

Marcus Skogström2024-10-02 22:21:00
Author

Fler artiklar om Djurgården