Vinst efter sent avgörande

Vinst efter sent avgörande

Med en derbytorsk i bagaget reste Djurgården norrut till Uppsala med ambitionen att revanschera sig. Trots en tidig upphämtning av Almtuna i tredje perioden tar Järnkaminerna med sig alla tre poäng tillbaka till Stockholm efter sent avgörande – något som inte varit en självklarhet i Gränby Ishall sedan degraderingen till Hockeyallsvenskan.

Bristande tempo
Vill man som neutral åskådare bevittna en fartfylld, publikvänlig och chansrik ishockey är Djurgården Hockey anno 2024/2025 inte rätt lag att titta på – i alla fall inte än, framförallt inte när de möter lag som tillhör den nedre delen av tabellen. Motståndarna i Hockeyallsvenskan, för kvällen Almtuna, har gjort läxan gällande hur man spelar mot mesta mästarna. Ett tight försvarsspel från mittzon, dra ner på tempot för att inte skapa snabba omställningar mot sig och skydda centralt framför egen kasse. Man låter DIF-spelarna snurra ute i hörnen och passa runt pucken. När stockholmarnas passningsspel och tempo dessutom ser ut som ikväll blir det inte särskilt svårt att försvara sig.
 
Det stuvades visserligen om en del i kedjorna inför kvällens match, vilket kanske förklarar viss brist i kemi och passningsspel. DIF måste dock snabbt förbättra passningskvalitén för att om möjligt kunna höja tempot i matcherna och skapa fler heta lägen. Än så länge går det att konstatera - Djurgården kan målmässigt inte dra ifrån något lag i Hockeyallsvenskan, trots stundtals stort spelövertag. 

Ett mentalt korthus
Bortalaget gick in i andra periodpausen med en tvåmålsledning. Bara några minuter in i tredje perioden var det kvitterat. Två mindre starka ingripanden i egen zon från de för kvällen vitklädda spelarna lade grunden för att hemmalaget kom ikapp målmässigt. Djurgården visar sig återigen mentalt fragila när motståndarna får utdelning offensivt i matcher. Tittar man snabbt tillbaka på årets inledning är matcherna mot bland annat Södertälje och Vimmerby färska exempel på hur stockholmarnas mentala styrka stundtals liknar ett korthus. I kväll höll samma scenario på att utspela sig igen.
 
Efter kvitteringen var Kimby aktiv och tog timeout. Det gav inget spelmässigt lyft, men man fick stopp på blödningen. Till slut föll avgörandet till Djurgårdens favör tack vare ett effektivt power-play. Det är en styrka i sig att resa sig från chockstarten i tredje perioden, men att ständigt sätta sig själva i en dålig sits efter enkla misstag har varit och kan fortsatt bli kostsamt. Kan man hitta ett sätt att spela på ledning i slutet på matcher? Den frågan måste tränartrion reda ut och hitta ett svar på.

Tvåmålskyttarna 
Till det positiva hör att kapten Krüger återigen kliver fram med ett matchvinnande mål. Betydelsen av att ha honom i laget och på isen går inte att betona tillräckligt. Han leder just nu laget med sin inställning och driv in mot kassen, vilket i kväll dessutom resulterade i två mål. Fler rutinerade spelare måste ta efter sin kapten! Även Hampus Larsson fortsätter på inslagen väg efter en något trög inledning på säsongen. Två nya mål, ett mycket snyggt sådant dessutom, visar återigen att det finns små guldklimpar bland lagen i HockeyEttan. 

Nästa vecka väntar Mora och Björklöven hemma på Hovet. Ett rejält test för stockholmarna, både mentalt och spelmässigt. Matcherna kommer med största sannolikhet att spelas med högre tempo jämfört med onsdagens derby och kvällens tillställning – klarar DIF lägga i ett par växlar till? Kan fler offensiva spelare ta rygg på Krüger och kliva fram? Det återstår att se. 

Marcus Skogström2024-10-18 23:02:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen