”Då kan vi korka upp champagnen” – Erik Winell om Roma inför Conference League-finalen

”Då kan vi korka upp champagnen” – Erik Winell om Roma inför Conference League-finalen

Roma-redaktionens Erik Winell delar med sig av sina tankar och åsikter om hur klubben skött sig i Conference League och vad som krävs för att vinna finalen.

Vad som till en början betraktades som en avslagen jippoturnering har förvandlats till något helt annat för Roma. Den italienska huvudstadsklubben har nämligen tagit sig hela vägen till final i den första upplagan av Conference League där man kommer göra upp med Feyenoord om vem som får skriva in sig i historieböckerna som den första vinnaren i historien.

Resan dit har inte direkt gått som på räls för José Mourinho och hans manskap, som bland annat åkte på två rejäla snytingar av den norska uppstickarklubben Bodø/Glimt.

Supportrarna till Roma har länge drömt om att få lägga vantarna på en pokal och är nu oerhört nära att få förverkliga den drömmen. Feyenoord har dock sett riktigt vassa ut då man stått för flera imponerande prestationer under turneringen gång och lär vilja bjuda upp till dans på onsdag kväll.

Inför den stundande finalen har undertecknad tagit tempen på Roma-redaktionens Erik Winell, som ger sin syn på klubbens väg fram till finalen och vad som krävs för att det blir italienarna som drar det längsta strået.

Först och främst, hur skulle du vilja sammanfatta Romas resa fram till finalen?
- Oj! Det känns som att den här resan började för flera år sedan. Typ samtidigt som Rom byggdes och inte i höstas. Det har hänt otroligt mycket sedan gruppspelet utan publik och så då kanske framför allt förlusten i Nordnorge med 1–6. Jag vill tro att torsken mot Bodø/Glimt blev en vändning och kan nog vara en stor anledning till att vi nådde finalen. Utan den så tror jag inte Roma hade varit på samma nivå över detta Conference League-slutspel. Ta bara matcherna mot Leicester och revanschen mot norrmännen, personligen kändes det aldrig som att det var något snack om saken. Så övertygande hade inte Roma varit om man inte fått den där snösmockan uppe bland de norska istrålarna. 

I finalen väntar ett Feyenoord som inte förlorat en enda match i turneringen. Hur ser du på era motståndare?
- Först och främst. Det är lite av just det här som gör Conference League till något mycket roligare än jag trodde innan. När det handlar om att slåss om en europeisk trofé så är det inte bara de gamla vanliga ”tråkgängen” Real, City, Chelsea, Bayern och så vidare som tampas. I stället får vi riktiga klassikerlag, en del uppstickare och framför allt supportrar som reser Europa runt för att ta sitt lag till en titel. 

- Feyenoord känns för mig som ett lite osäkert kort. Jag har inte den största kollen på dagens trupp, det känns som att senast jag hade koll på laget från De Kuip var när Guidetti var där och showade. I dag är Feyenoord något annat. Att man besegrat Marseille gör att det så klart är ”se-upp”-läge för Mourinho. Det kommer bli en tuff match men jag skulle säga att vi är knappa favoriter, sett till det så kallade ”pappret” och min okunskap kring status på Eredivisie i dag.
 

Återupplev Romas väg från gruppspelet och fram till onsdagens final mot Feyenoord.

Vad talar för respektive emot att det blir ni som står som mästare? 
- Det som talar för är att jag tycker vi har en högre spets och bredare trupp på nästintill alla positioner. Spelare som Tammy Abraham, Lorenzo Pellegrini och Gianluca Mancini vet verkligen hur man drar i gång det här Roma och det känns som att det för första gången på länge finns lite vinnarmentalitet i Roma. Det har vi inte varit bortskämda med under Fonseca och hans företrädare. Därtill tror jag att Mourinho är den ultimata tränaren att ha i en final. Han vet hur han kan använda både ”fin-knep”, och ”ful-knep”. 

- Emot är att Feyenoord är ett osäkert kort och lär väl vara minst lika sugna som oss på en titel. Lagets tränare Arne Slot kommer inte ge sig lätt. 

Vad krävs för att ni ska besegra Feyenoord?
- Du får ett kort svar. Mål från Tammy Abraham, ett par stenhårda tacklingar från Mancini och så någon psykning från Mourinho mot Slot i slutskedet av matchen. Då kan vi korka upp champagnen.

Vilka spelare kommer vara de viktigaste för er del?
- Som jag sa innan, utan målen från Abraham hade vi inte tagit oss till finalen. Engelsmannen kommer vara livsviktig och lär få sina chanser. Då krävs det mål. Sedan måste spelare som Lorenzo Pellegrini och Gianluca Mancini axla Roms förväntningar på en titel och klara av att bära dessa. 

Hur mycket skulle det betydde för Roma att få lägga vantarna på titeln?
- Mycket. Mycket mer än jag trodde innan den här säsongen då Conference League mest kändes som en anledning för UEFA att håva in mer pengar och göra Champions League än mer enformig, alltså med samma lag. Den anledningen finns säkert kvar men faktum är att en titel är en titel och det har inte Roma varit i närheten av sedan man vann det där trädet i Mabel Green Cup. Alltså en träningsturnering som ofta används som ett skämt kring de alltför många titellösa åren för Roma. 

- Således. Med en titel i bagaget så skulle det vara perfekt för ett första år med Mourinho. Ingen stor titel men något som kan ge truppen lite vinnarkänsla och något att tro på inför framtiden. Friedkins vill utmana riktigt högt och ibland måste man börja med de lite mindre titlarna.



Skulle en titel stärka José Mourinhos aktier i klubben och hos fansen?
- Självklart. Mourinho lever för titlar och har lovat det till Roma. Sedan har han redan en väldigt hög status i klubben och på läktarna i Rom – men också i hela Italien. Så även om vi missar titeln tror jag att Mourinho har fullt stöd inför nästa säsong. Då det ska växlas upp på riktigt. 

Slutligen, hur tror du matchen slutar och hur kommer du fira om ni vinner?
- Jag tror vi vinner. Det känns som att många stora finaler går till åtminstone förlängning nuförtiden och således känns väl 2–1 efter 120 minuter som ett rimligt resultat.

- Hmm... Det blir väl att jogga ner till Filbyterfontänten här på Stora Torget i Linköping, dansa till Grazie Roma, och vifta alla röda och gula flaggor jag kan hitta... Skämt åsido. Kommer somna med ett fint leende på läpparna och njuta av att gå till en mercato-sommar med god tillförsikt.

*  *  *

LÄS ÄVEN:
» Från Elfsborg till Roma – återupplev Feyenoords väg till finalen i Conference League

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-05-24 07:15:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)