”Då kan vi verkligen tala om revolution” – Konrad Grönlund om Inters magnifika säsong

”Då kan vi verkligen tala om revolution” – Konrad Grönlund om Inters magnifika säsong

Konrad Grönlund om Inters efterlängtade ligatitel, den magiska säsongen och hur klubben bör agera för att kunna bygga vidare på framgångarna.

Efter mer än ett decenniums lång väntan fick supportrarna till Inter i söndags brista ut i ett efterlängtat segervrål då det stod klart att man titulerats mästare – och därmed brutit Juventus långa titelsvit.

Den blåsvarta föreningen från Milano har en imponerande säsong i bagaget och har allt som oftast spelat en frejdig och underhållande fotboll som gett resultat. Framåt har Lukaku och Martinez öst in mål på löpande band medan försvaret agerat solitt och bommat igen.

Glädjen var och är förmodligen stor hos supportrarna världen över och en av dem är Inter-redaktionens Konrad Grönlund, som delar med sig av sina tankar och åsikter kring lagets säsong och hur man bör göra för att kunna bygga vidare på framgångarna.

Först och främst, stort grattis till titeln! Hur reagerade du när det stod klart att Inter titulerats mästare?
- Stort tack! Det flög en champagnekork ut genom fönstret och det blev en del sånger och glädjeskrik. Under säkra och organiserade former anordnade vi en hyllning på Sergels Torg. 15–20 av oss ”Interisti” som bor i och runt Stockholm tog en gruppbild med avstånd och sjöng några sånger. Det var perfekt för mig, i pandemitider. 

Hur mycket betyder det här för klubben och fansen?
- Det betyder allt för mig och alla andra supportrar, men också för klubben. Inter vill vinna för att stärka sitt varumärke, få en bättre plats i fotbollshierarkin och tjäna mer pengar. Vi supportrar ser det som oerhört viktigt att vinna för att Serie A är den turnering där vi möter våra stora rivaler. I konkurrens med Juventus och Milan, framför allt, betyder det oerhört mycket att vinna ligan. Med det sagt är alltid en Champions League-titel en nivå högre, det går inte att komma ifrån. Och där misslyckades vi totalt. Men trots det ser jag väldigt positivt på ligasegern som till slut blev överlägsen. 

Vad är det som ligger bakom att Inter lyckades vinna ligan för första gången på över ett decennium?
- I två år har Inter jobbat efter en tydlig plan, att bygga ett titelvinnande lag. Antonio Conte togs in för att hitta till en tydlig och självklar idé som ingen kan ifrågasätta. Sedan januari 2019, då Giuseppe Marotta kom till klubben, har truppen gått från medioker till en helt perfekt trupp för 3-5-2. Redan sommaren 2019 hände en hel del, men inför den här säsongen kom de sista pusselbitarna på plats. Ivan Perisic kom tillbaka motiverad från lånet i Bayern München där han vann allt och på andra kanten kom Achraf Hakimi in. Arturo Vidal och Aleksandar Kolarov fick mindre roller än vad man hade trott, men överlag så var det som sagt mest avgörande att alla pusselbitar kom på plats. Anfallet är bäst i Serie A och försvaret är också bäst. Däremellan har Inter ett mycket välbalanserat mittfält som styr varenda match. 

Vilka spelare anser du har haft störst del i att titeldrömmarna blev till verklighet?
- Romelu Lukaku, Nicoló Barella, Alessandro Bastoni och Achraf Hakimi är bäst denna säsongen, som ännu inte är över. Därtill har även Lautaro Martinez, Milan Skriniar, Stefan de Vrij, Marcelo Brozovic, Ivan Perisic, Matteo Darmian och Christian Eriksen haft en stor inverkan på laget. De fyra förstnämnda var i nivå med de fyra nästkommande, medan Perisic, Darmian och Eriksen som har klivit fram mot slutet av säsongen har hittat en formtopp. Egentligen är det bara Samir Handanovic, Alexis Sanchez, Stefano Sensi och Arturo Vidal som man förväntade sig mer av. 



Vad innebär det här för den italienska fotbollen?
- Det är enkelt att vara partisk men jag tror inte det är orimligt att påstå att många pustade ut den här säsongen, av anledningen att Juventus aldrig såg ut att vinna sin tionde raka ligatitel. Milan, Napoli, Inter och Atalanta har varit lika bra om inte bättre över hela säsongen. Det har varit nerv i Italien och det är det fortfarande. Även om ”Nerazzurri” med facit i hand körde över ligan så ledde Milan Serie A med fem poäng i oktober. Efter sju omgångar låg Inter på en sjundeplats. Bara en sån sak. Men vi får se om Juventus eller Milan missar Champions League, det verkar som att minst ett lag kommer att göra det. Då kan vi verkligen tala om revolution. 

Kan det vara så att vi just nu bevittnar ett långsiktigt tronskifte?
- Svårt att säga. Jag tror att det är början på en bra period för Inter, det är solklart för mig. Men samtidigt kan inte klubben investera allt för mycket pengar just nu på grund av en skakig ekonomi. Därmed gäller det att hålla i truppen som den är och värva en målvakt. Det kan ge ytterligare titlar, helt klart. Men det finns verkligen något väldigt fint där. Många rutinerade men också en hel del unga, väldigt lovande spelare. Direktör Giuseppe Marotta garanterar långsiktighet och tydliga idéer.

Känner du någon rädsla av att flertalet viktiga spelare kommer försvinna?
- Både och. Jag tror inte att det är så sannolikt att de allra bästa lämnar, men samtidigt är det en jobbig och svår ekonomisk situation som Inter står inför. Jag är inte rätt person att bedöma hur mycket övergångspengar som behövs för att säkra kassan, men jag är relativt säker på att den ekonomiska situationen inte är allt för bra. Annars hade man inte läst vad man läser just nu om Inter. Nämligen att klubben vill ge sig in i en Superliga bara för pengarnas skull. En kortsiktig lösning på ett problem som handlar om att man inte rättar munnen efter matsäcken.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-05-04 08:15:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)