”Bergamo blev Europas Wuhan” – så är läget i Atalanta

”Bergamo blev Europas Wuhan” – så är läget i Atalanta

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Bergamo är en av de hårdast drabbade städerna i Europa när det kommer till coronavirusets framfart. Om det och vad som försiggår i Atalanta berättar Erik Johansson om i denna avstämningsintervju.
 
Hur har Atalanta drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts?
- Bergamo blev ”Europas Wuhan” och norra Italien smittans epicentrum för någon månad sedan – aldrig har väl staden fått så mycket uppmärksamhet som nu. Bergamo har drabbats hårt av coronaviruset, men Atalanta som klubb har väl påverkats ungefär som de flesta andra klubbar. Vilka åtgärder som vidtagits i norra Italien har nog de flesta koll på, men vilka specifika åtgärder klubben vidtagit vet jag inte. Speluppehållet kom väldigt, väldigt olägligt för Atalanta, som precis som förra våren har visat upp en otrolig form. 
 
Finns det något du anser man bör göra framöver eller gjort tidigare?
- I efterhand är det ju många som menar att Champions League-matchen mellan Atalanta och Valencia aldrig borde spelats med 40 000 på läktarna. Den matchen ska ha gett smittan mer fart i Lombardiet och följt med tusentals Valencia-supportrar till spanska östkusten. Det är ju väldigt lätt att i efterhand konstatera att den inte borde spelats. 
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- Jag vet inte vad jag tycker längre. Jag påbörjade ett svar där jag hoppas att säsongen avslutas under sommaren, att man skjuter nästa säsongsstart ett par månader så spelarna får semester och löser en komprimerad säsong 20/21 genom att stryka landslagssamlingar och alla inhemska cuper. Men kanske är det bättre att helt enkelt stryka den här säsongen – med Atalanta i Champions League-kvart – för att förbereda sig för att kunna spela 20/21 som planerat. Det senare känns som det mest rimliga. 
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Det är faktiskt inget jag följt under den senaste tiden.
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Atalanta gör under sommarens övergångsfönster?
- Sitt lugnt i båten med den fantastiska trupp vi har. Det kommer förmodligen inte vara bra läge att sälja, och Atalanta har inget stort behov att värva heller.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-15 14:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)