-
-

Fiorentina - Cagliari 2-1
Domare Marco Gabriele fick tyvärr en mer framträdande roll än väntat, efter bra jobb... I 84 minuter.

Efter 80 min fick Cagliari till slut kapitulera och inkassera den femte bortaförlusten för säsongen. En bitter förlust ur flera aspekter.

Den omdelbara reaktionen efter matchen är fokus på det som sker i den 84:e minuten av matchen. Frispark för Cagliari efter Fiorentinas något oväntade 2-1 ledningsmål. Cagliari väljer att peta bollen för ett skott av Daniele Conti.

Inte oväntat rusar Fiorentinas spelare ut för tidigt och blockerar skottet. Inte oväntat väljer domare Marco Garbriele att strunta i brotten och låta spelet fortgå (Cagliari är bara ett av många offer).  Men det vansinniga är att Gabriele samtidigt väljer att visa ut Conti (andra varningen) för dennes kommentar till situationen.

Det var inga vackra ord som Conti delade med sig. Men om domarn inte har tillräckligt mod för att ta tag i situationen och varna Fiorentina-spelarna för regelbrott, då bör han rimligen ha förståelse för att Cagliaris spelare åtminstone får säga sitt om hans brister.

Det här den andra gången under en kort tid som en spelare visas ut när Fiorentina spelar hemma, på grund av protester. Förra gången, när Cristiano Lucarelli visades ut under Toscana-derbyt mot Livorno, föregick situationen av en mindre allvarig händelse (straffsituation), men å anda sidan fick Livornos lagkapten direktutvisning, trots att han var mer vårdad i språket än Conti den här gången.

Tips till alla andra lag: ta med munkavel nästa gång ni besöker Artemio Franchi i Florens.

Cagliari gjorde annars en hedersam insats mot storfavoriterna Fiorentina, och tog också ledningen efter 21 minuters spel genom den numer notoriske skyttekungen David Suazo.

Målet föregicks av att gästerna tog kommandot direkt i inledningen och skapade en rejäl målchans redan i den andra minuten när Esposito drev fram med bollen i tre-mot-ett läge. Denne fick dock bollen för långt ifrån sig i sista läget och bollen skickades till hörna.

Några minuter senare var Gobbi framme på Budels frispark från vänster, men fick ingen bra träff.

Därefter tog hemmalaget över spelet, men de farliga chanserna fortsatte att komma från vitklädda Cagliari.

I den tolfte minuten avslutar Capone en vacker anfall där Suazo hoppar över bollen som via Esposito läggs upp för Zolas arvtagare. Skottet blir dock ganska ofarlig och kan utan större bekymmer fångas av Frey i Viola-målet.

I den femtonde minuten är den suverände Bega framme med volley på ett inlägg, men inte heller han får någon bra träff. Tre minuer senare är Suazo - ständigt ett problem för Fiorentinas defensiv - framme på vänsterkanten med ett tungt skott som via försvarare går till hörna.

Fiorentinas anfallsspel är svagt, man försöker hopplöst nå fram till den formstarke Toni från mitten, och på så sätt kommer man aldrig riktigt fram. Först i den 20:e minuten lyckas man komma till ett värdigt avslut när Pancaros inlägg tas hand om just Toni, som nickar bollen några meter till höger om stolpen.

Två minuter senare när ytterligare ett uppspel misslyckas hamnar bollen hos Capone som direkt lägger fram den för Suazo på språng. Kontringen ser ut att kunna brytas men backen Di Loreto är inte tillräckligt koncentrerad med bakåtpasset och Suazo kan återta initiativet. Honduranen fortsätter framåt och vänder beslutsamt in mot mitten medan den siste försvararen, lagkapten Dainelli, har svårt att hänga med i svängarna. Suazo vänder till sist kroppen starkt till vänster när han skjuter in bollen trots att Frey har handen på bollen. 0-1.

Den återstående delen av halvleken avslutas på samma sätt som tidigare, med undantaget att inte heller Cagliari skapar några farligheter, bortsett från ett korrekt uteblivet straff med Esposito och Pancaro inblandade, i den 34:e minuten.

Fiorentina sätter in Pazzini istället för Bojinov i halvtidspausen och den förre ser oroväckande kvick ut i sina ageranden. Men chanserna uteblir och efter några minuter ser han ut att vara neutraliserad. Då kommer kvitteringen, när Stefano Fiore briljant lyfter fram till Toni som springer in bakom backlinjen. Campagnolo, som för övrigt hade varit fläckfri hela matchen, kom på mellanhand och var chanslös. 1-1.

I den 58:e minuten, 7 minuter efter Fiorentinas kvittering, tar Ballardini ut den tröttkörde Suazo och sätter in Langella.

Den senare lyckas inte uträtta mycket på plan. Inte oväntat när anfallsspelet på båda fronter är dött, alla uppspel slarvas bort med otillräckliga passningar.

I den 74:e minuten får dock Langella in bollen. 1-2 tror alla, men målet avvinkas för offside (linjedomarens bedömning). Langella är i offside-positon, om än knappt, när bollen slås, men en Fiorentina-försvarare är samtidigt på bollen innan den hamnar hos anfallaren. Tveksam situation.

I den 80:e minuten kommer det efterlängtade läget för Cagliari - Esposito ensam med försvarare (Jörgensen i det här fallet) bakom mot mål. Den normalt raketsnabbe Esposito är dock aningen trött och sjabblar bort läget med ett svagt avslut som går utanför.

Typiskt nog kommer bestraffningen två minuter senare. Luca Toni får iväg ett hårt markinlägg på en boll som ser ut att vara på väg ut via kortlinjen... Bollen går till vänster mitt i straffområdet där Jörgensen rusar framåt och stänker in 2-1 bakom Campagnolo. Passivt agerande av den trötte Pisano som ersatte Diego Lopez för dagen.

Två minuter efter detta kommer frisparksläget där Conti visas ut. Utöver det som redan har sagts kan man alltid fråga sig varför man inte väljer en pålitligare frisparksmetod. Kanske är det just i såna lägen där Zolas frånvaro är som allra mest tydlig.

Fyra minuter senare kommer den andra utvisningen, den här gången korrekt; Canini inkasserar sin andra varning när han bakifrån drar i Pazzinis tröja utanför eget straffområde.

Med 8 utespelare på plan begränsas kvitteringsförsöken till ett halvhyggligt läge där Esposito inte lyckas komma till avslut i jakt på en långboll.

Ett väntat nederlag, men en snöplig sådan med tanke på hur matchen såg ut.  Därtill kommer laget att få spela nästa match, hemma mot Treviso, utan två nyckelspelare i Conti och Canini, ena på grund av en pinsam beslut av domare Gabriele.

Till slut:

Varför ska Canal+ experter sitta och bortförklara Fiorentinas halvdana insats med att man är trötta efter att ha spelat en extra omgång mitt i veckan? Det är väl samma sak för alla! Cagliari kom till matchen med nästan exakt samma startelva som den mot Livorno, bortsett från Pisano som ersatte Lopez.

Tror media att de mindre profilstarka lagen inte existerar bara för att man inte får utrymme i just media?