Höstens lag: Mittfältare #3

Höstens lag: Mittfältare #3

Veteranen från Bagnolo Mella fortsätter att prestera. Han kammar hem toppbetyg efter toppbetyg och det har till och med pratats om att 36-åringen ska belönas med att få göra sin första landskamp snart.

Eugenio Corini började sin karriär i Brescias ungdomslag och redan som 16-åring blev han uppflyttad till A-truppen. Samma säsong åkte Brescia ur Serie A och säsongen efter fick Corini debutera i A-laget. Det dröjde inte länge innan Corini var sedd som en nyckelspelare i Brescia och under säsongen 89/90 drog han till sig storklubbarnas ögon.

Sommaren därpå hade Corini fyllt 20 år och skrivit på för Juventus. I Juventus spelade Corini 47 ligamatcher på två säsonger och hann med att etablera sig i U21-landslaget innan han lämnade den gamla damen för Sampdoria. Corini representerade även Napoli, Brescia och Piacenza i Serie A innan han skrev på för Hellas Verona sommaren 1996.

På grund av många skadeproblem så blev aldrig Corini den där stjärnan i italiensk fotboll som många hade hoppats på. Säsongen 96/97 blev Corinis Verona nerflyttade till Serie B.
Hösten 98 lånade Hellas Verona ut Corini till lokalkonkurrenten Chievo. Och han blev snabbt lagets viktigaste spelare och lagkapten. Corinis karriär väcktes till liv och han gjorde fyra riktigt bra säsonger i Chievo och de två sista spelades i Serie A.

”Il Genio” som han kallas, skrev på för Palermo inför säsongen 2003/2004 och var en bidragande faktor till att Palermo vann Serie B samma säsong, med sina 12 mål och många assist. Lagkaptenen har sedan den säsongen varit fantastisk på mittfältet varje säsong och nästan varje match.

Corini är Palermos hjärta, motor, ansikte eller vad ni nu föredrar att kalla honom. Han är den enda spelaren i Palermo som jag aldrig har sett göra en dålig match. Han har en otroligt hög lägstanivå och idag tillhör han Serie A:s absolut bästa mittfältare. Det är verkligen konstigt att han aldrig har fått representera Italiens A-landslag.

Inför den här säsongen fyllde Corini 36 år men trots åldern gör mittfältaren kanske sin bästa säsong i Palermo. Han har nämligen redan gjort sju mål och även imponerat defensivt.

Många föredrar tekniska genin, stora målskyttar eller mittfältare som Gattuso som är kända för att vara spelare med riktig kämpaglöd. Men det som utmärker Corini som en av Italiens bästa mittfältare är hans imponerande passningsspel, hans förmåga att kunna äga ett mittfält och vara delaktig i nio av tio anfall.

Att se Corini slå en perfekt krossboll, se honom vända spelet eller bara se honom skruva in en perfekt frispark måste vara något av det vackraste på en fotbollsplan. 

Hampus Nielsen@jonas5oderstrom2007-01-01 14:15:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)