Januaris bästa värvningar
Januaris blockbuster - Ronaldo till Milan.

Januaris bästa värvningar

Nu är det sluthandlat. Klubbarna får hålla sig till det de har. Många värvningar kommer bara innebära bortkastade pengar, några få kommer få sportchefer och tränare att förnöjt luta sig tillbaka i fåtöljen. Nedan följer vintermercaton 2007:s bästa värvningar, oavsett pris.

11. Christian Wilhelmsson => Roma
Borde inte vara något för en klubb som Roma, ändå känns han helt perfekt. Teknisk och utmanande precis som Mancini, och till skillnad från brassen spelar han helt utan press. Spalletti hade inte glömt honom sedan tiden i Udinese och vill säkert se till att den potential han sett i svensken kommer till liv. Starten har varit bra, men det är långt kvar.

10. Carmine Coppola => Livorno
En gedigen, hemmagjord innermittfältare. Strider intensivt så länge benen håller, vilket oftast är en hel helg. Gjorde landslagsdebut i staterna våren 2005. Var en viktig kugge i Messina, ändå ansåg man sig kunna undvara honom den här våren. Livorno tog emot med öppna armar och har nu i Coppola och Morrone Italiens ettrigaste innermittfält.

9. Edison Cavani => Palermo
Alla talanger hypas. Alla brassar är den nye Pelé, alla argentinare är den nye Maradona. Cavani däremot liknas inte vid Francescoli eller Fonseca - han sägs vara den nye Ibrahimovic. En sådan sammankoppling väcker naturligtvis intresse, i synnerhet som han gjorde sju mål på nio matcher i sydamerikanska U20-mästerskapen och blev utsedd till turneringens bästa spelare. Ska vi förvänta oss en Ibra med Crespos målsinne?

8. Luis Jimenez => Lazio
Vi exakt samma tid för ett år sedan var han nummer ett på exakt samma lista. Sommaren var dock inte snäll mot chilenaren som inte fick stanna i Florens utan tvingades tillbaka till Ternana, som till råga på allt ramlat ner i Serie C. Att han duger i Serie A visade han i Fiorentina, vilket inte var särskilt överraskande då han under många år varit en av Serie B:s allra bästa spelare. Hur lång tid hinner passera innan han lyckats kämpa sig i form, och på vems bekostnad går han in?

7. Giuseppe Rossi => Parma
En av alla förlorade söner är hemma igen. Parma har tappat flera stora talanger och måste göra allt för att behålla det man producerar. Går det inte kan man alltid göra som man gjort nu - låna tillbaka dem. Giuseppe Rossi visade direkt i debuten att han inte kommit hem bara för att käka canneloni. Hans otroliga mål mot Torino gav tre poäng och förväntningar om ögongodis under hela våren. Har Italien fått se en ny stjärna tändas?

6. Marco Storari => Milan
Årets version av Messina saknar stora spelare, och de är ännu färre efter Storaris flytt till Milan. Han har med åren utvecklats till en målvakt av hög Serie A-klass. Med Kalac skadad (och oftast allt annat än pålitlig när han väl spelar) är Storari en stark värvning. Dida har säkert fullt förtroende från ledningen men får passa sig. Med den nya konkurrensen i truppen har man inte råd med för många halvdana ingripanden.

5. Ronaldo => Milan
Milan fortsätter värva stora namn till små priser. Ancelotti har taktiken klar för sig - han vill ha 100% målskyttar där framme. Hela världen har klagat på Ronies fysik, ändå har han sett till att göra de mål han är till för att göra. 188 mål på 263 klubbmatcher sedan 1993 är makalöst. Frågan om hans nuvarande form är självklart högst aktuell. Klarar han MilanLabs tester ska han snart kunna ta Italien med storm igen. Åtminstone försöka. I fel tröja.

4. Marco Di Vaio => Genoa
Genoa värvar inte för att bli ett topplag i Serie B, man vill hävda sig i Serie A. Marco Di Vaio har alla egenskaper som krävs för att vara en hyperfarlig anfallare. Efter misslyckade sejourer i Valencia och Monaco är han tillbaka i Italien, och det vore förvånande om han inte lyckades i sin nya klubb. Han vann skytteligan i andradivisonen -98 och följde upp med att ösa in mål för Parma de efterföljande åren. Något liknande är att vänta nu.

3. Francesco Tavano => Roma
Enbart sett till potential är "Ciccio" den bästa värvningen i hela Italien under vintern. Frågan är bara var han står efter mardrömshalvåret i Valencia. Han var Empolis överlägset mest lysande stjärna och fanns med i landslaget i VM-förberedelserna. 19 mål för en relativt liten klubb som Empoli inger respekt. När når han formtoppen? Var ska han spela? Vem ska han peta? Frågorna är många och förhoppningarna höga.

2. Erjon Bogdani => Chievo
Upp som en sol, ner som en pannkaka. Erjon Bogdani var ett gigantisk utropstecken för Siena förra säsongen, men under hösten hamnade han i en ond cirkel. Mario Frick levererade som ingen trott i Bogdanis frånvaro och ansågs passa bättre i Berettas lagbygge än den albanske prima puntan. Bogdani blev utfrusen. Nu ska han rädda kontraktet åt Chievo. Med 30 mål de två senaste säsongerna har åsnorna äntligen fått en högkalibrig anfallare, men det är ytterst tveksamt om han ensam kan klara dem kvar.

1. Massimo Oddo => Milan
Italiens offensivt bästa högerback är självskriven som januaris höjdarköp. Nu när pendeltåget Cafú fungerar felfritt alltmer sällan fanns inget annat att göra än att köpa in en ny vagn. Massimo Oddo saknar sin brasilianske kollegas finess och försvarsskicklighet men är fantastisk på att slå inlägg. Man undrar också lite försynt om han fått så mycket ris för sin defensiv om han varit sämre offensivt... Oddo är inte tillräckligt ung för att anses som en perfekt investering men Milan satsar för 2007 och 2008, inte 2012.


Frågetecken som kan bli utropstecken:
Zdravko Kuzmanovic => Fiorentina
Radoslaw Matusiak => Palermo
Tomas Sivok => Udinese
Reto Ziegler => Sampdoria

Nytt syre i karriären:
Cesar => Livorno
Francesco Coco => Torino
Stefano Fiore => Livorno
Massimo Maccarone => Siena

Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-01-31 19:59:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)