24^ Det blev en fin eftermiddag
Fenomenet gjorde fenomenal comeback i Italien.

24^ Det blev en fin eftermiddag

När vi idag talar om italiensk fotboll stavas succé med två "c", två nior och två mål. Ronaldos stövel i halsen på sina belackare var ett praktfullt skådespel, och det fanns fler hjältar på samma gräsplätt.

Inledningen från Artemio Franchi var fantastisk. Kejsare Hussfelt snackade igång och "Pazza Inter" dånade ur högtalarna. Det hade varit underbart kaxigt av hemmaklubben att psyka sina gäster med Inters kamplåt, men tyvärr var det ju lite för bra för att vara sant. Så fantastiskt var det inte. Några kablar hade stoppats i fel hål. Ett antiklimax.

Sällan känner man såna känslomässiga band till stora fotbollspelare som när de gör mål i debuten. Ronaldo sken upp som en 8-åring på sin födelsedag, och familjemedlemmarna blev lika glada. Alla stretchade mungiporna ända upp till molnen. Jag också. Vet inte varför. Kunde inte låta bli.

Att han missade i princip öppet mål i friläget kunde man inte heller låta bli att le åt. Manninger hade redan hoppat undan, målet var öppet. Detsamma kan man säga om Sienas försvar som rämnade som en rutten damm. Det krävdes inte ens en Pirlo för att bryta fördämningarna, det räckte med Brocchi.

Ronaldo - två mål, en assist. Oliveira - ett mål, en assist (i alla fall om det varit hockey). Kaká - en formidabel assist. Brassetrion kan vara nöjda med sin insats. Hur påverkar det Gilardino? Juve vill väldigt, väldigt gärna ha honom i laget till hösten. Juve måste sannolikt släppa Trezeguet. Milan vill ha Buffon...

Cafú garvar alltid. Det är förstås underbart och man vill att alla ska göra så, men ibland går han till överdrift. När han tar i hand med domaren efter ha fått en frispark emot sig eller till och med en varning passerar han gränsen för vad man kan stå ut med. Jag kallar det inte fjäsk men det är definitivt alldeles för trevligt. Erfarenhet eller apati?

Massimo Maccarone visar att han lever. Fanns det någon i Italien som kom ihåg honom? Supertalangen som var storstjärna i Azzurrini och hamnade i Middlesbrough istället för i någon av Italiens storklubbar. Det var en tydlig diagnos på att den italienska fotbollen inte var kurant. Man satsade hellre på svindyra utländska stjärnor (Rivaldo var i elden då) än på egna produkter.

Skönt att se Maccarone in action igen. Och riktigt vass var han också. Först en kvittering med en högerslägga där bollträffen exploderade så där underbart i högtalarna och bollen borrade sig in i nätet. Sen en enkel nedtagning och en hel siesta innan Milanspelarna kom i närheten. De nådde inte ända fram. Hoppas inte det var Oddo som bommade.

Alla nya talanger måste jämföras med nuvarande stjärnor, ibland till och med som hybrider mellan två. Maccarone är en korsning av alla och ingen. Vialli kan inte vara aktuell som liknelse längre.

Milan har rätt att känna sig lurade vid Sienas första mål. Om bollen inte hade tagit på Corvias hand, hade den då hamnat rakt i gapet på Vergassola? Han kunde ju inte missa läget han fick. "Bollen söker handen" fick jag lära mig men det är uppenbarligen en tolkningsfråga. Taskigt läge för domaren, varje beslut är fel beslut.

:::: :::: ::::

Med lördagens oförglömliga föreställning i minnet kändes Catania-Fiorentina som en kvarleva från 70-talet. Ska man verkligen behöva stå ut med att se meterstora kala fläckar framför målen, i serie A? Stackars spelare, de måste känt sig deporterade till ett av de nya EU-länderna.

Känner inte till exakt vilka regler som gäller för Catanias kommande hemmamatcher, men att lägga en match mot Fiorentina i Rimini kan jag inte förstå. Dels för att arenan är genomusel och dels för att Rimini ligger på Florens veranda.

Var Monza upptaget till matchen mot Inter?

:::: :::: ::::

Är det svårt att uttala "Fiorentina"? Det måste det vara, varför låter det annars som att alla säger "Vilhelmina" fast med andra bokstäver?

:::: :::: ::::

Publiken börjar släppas in igen. Mystiskt att det ska ta flera år att göra något som bevisligen kan fixas på två veckor. Förbundet har kritiserats för att vara för mesiga när man nu lättar på restriktionerna. Om arenorna nu lever upp till säkerhetskraven, vad är problemet?

Publiken måste tillbaka till arenorna. Själalös fotboll får jag nog av på somrarna när Eurosport visar Romas och Arsenals träningsmatcher från någon österriskisk alpby.

Kvällsmatcherna ansågs för farliga. Snart är de tillbaka. Money talks.

:::: :::: ::::

Sedan landskampen mot Rumänien ställdes in har det dykt upp uppgifter om vilka spelare som skulle fått chansen, men nu får vänta. Quagliarella öppnade sitt hjärta och "smal-Chiellini" Molinaro antas ha varit tilltänkt.

Det är väl lika bra att räkna upp de nya som bör vara med i nästa landslagstrupp: Quagliarella, Moretti, Rosina och Panucci (nygammal). Fontana som trea i mål. Ännu inga mittbackar i sikte.

För de som vill in är det annars bara att gå ut i media och böna och be. Det brukar helt plötsligt göra folk landslagsaktuella. David Di Michele nyttjade taktiken felfritt. Han var en riktig pärla mot Chievo förresten. Delfin och svin i samma person.

:::: :::: ::::

Det förvånar att inte fler klubbar väljer att spela i helsvart. Alla som gör det ser förbannat bra ut - Siena, Lyon, Real, Juve. De borde sträva efter att se ut som Umeå IK, men utan det tyvärr livsnödvändiga reklamströsslet.

:::: :::: ::::

Veckans mål
Antonio Buscé har hela högerkanten ledig, avancerar. Tonetto pressar. Inlägget landar strax framför Nicola Pozzi. Han möter, klipper till stenhårt på uppstuds och bollen far som en raket upp i nättaket vid Donis första stolpe. Boom! Likt en spegelvänd Trezeguet-klassiker från en final alla italienare försöker förtränga. [Länk]

:::: :::: ::::

Veckans hjälte
Domenico Messina. Ingen perfekt match (domare gör aldrig det i Italien) men att han vågade bestraffa Gattuso som omfamnade bollen imponerande. I 19 fall av 20 får Rino annars frispark.

I 19 andra fall av 20 hade Brocchi fått gult kort, men Messina var i lördags inte vilken man som helst. Han plockade upp det röda kortet, och det var banne mig värt en spontan applåd. Brocchi var tre meter från bollen och kapade med rejäl kraft Cozza snett bakifrån. Spelförstörande är det minsta man kan säga. Utan att ha något emot varken Brocchi eller Milan blev jag lycklig av Messinas mod.

Veckans lighthjälte: Gennaro Gattuso. Fick ett skott rakt i skrevet men bemödade sig med att spela bollen till en lagkamrat innan jämrandet inleddes. Hårt.

:::: :::: ::::

Har Moratti beställt R de Ruinart eller möjligen Moët & Chandon till firandet?


Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-02-19 07:06:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)