Inför Italien-Skottland - Måstematch för Gli Azzurri
Italien är pressat att vinna hemma mot Skottland, kan Luca Toni avgöra till Italiens fördel?

Inför Italien-Skottland - Måstematch för Gli Azzurri

Efter en ytterst tveksam inledning av kvalspelet för världsmästarnationen så väntar nu en tuff drabbning mot gruppettan Skottland på San Nicola i Bari. Efter ett sent segermål mot Georgien så leder skottarna EM-kvalgrupp B före Frankrike, Ukraina och Italien. Italienarna lär få det allt annat än lätt i denna mycket betydelsefulla match.

När Skottland tog emot Georgien på lördagseftermiddagen så var förbundskaptenen för Gli Azzurri på plats, och efter matchen betonade han den kollektiva styrka som finns hos gruppettan;

- Jag såg ingen specifik spelare som stack ut från mängden, dock är det ett välkomponerat lag som speglar den brittiska synen på fotboll på ett bra sätt. De ger aldrig upp.

Skottland hade dock ingen lätt match mot ett frenetiskt kämpande bortalag och fick vänta ända tills den 89:e matchminuten innan avbytaren Craig Beattie kunde avgöra matchen och säkra tre poäng. En inte allt för övertygande seger kan tyckas men man lyckades ändå bärga hem tre poäng och sätta press på Italien inför matchen i Bari. Det är precis så som den skotska mittfältaren Barry Ferguson uttryckte det; det är italienarna som har allt att förlora.

För övrigt inträffade inga stora överraskningar i toppen av Grupp B under helgen då både Frankrike och Ukraina vann sina respektive matcher.

Under uppladdningen har ödmjukheten spirat bland Gli Azzurris spelare gentemot nyckelmatchen mot Skottland men budskapet är klart; allt annat än en seger är ett stort bakslag och vinner man inte matchen så får man ett väldigt jobbigt utgångsläge inför fortsättningen av kvalspelet.

Den 25-mannatrupp som först presenterades för media blev sedan reducerad till 21 spelare när skadade målvakten Amelia, försvararna Pasqual och Bonera samt mittfältaren Semioli fick lämna landslagslägret i Coverciano. Tonetto och Quagliarella fick dock stanna vilket innebär landslagsdebut för de båda spelarna.

Man lämnade till en början reservation för småskadade Simone Perrotta men efter läkarundersökningar kunde det bekräftas att lårskadan inte var så allvarlig och att han nu står till förbundskaptenens förfogande till matchen.

Efter att Buffon missat träningstillfällen under den senare delen av uppladdningen till följd av en del bekymmer med något slags magvirus samt feber så har man valt att kalla in en tredjemålvakt i form av Morgan De Sanctis från Udinese. Det verkar emellertid som att man inte ska lägga allt för stor vikt vid detta då det målas upp som en ren och skär försiktighetsåtgärd från Donadoni. Från det italienska lägrets sida är man optimistiska till spel för Gigi.

Startelvan är ännu inte riktigt spikad men Buffon är i alla fall självskriven i målet om nu inte hans problem med magen sätter stopp för spel. I backlinjen väntas Cannavaro och Materazzi bilda mittlås. De flankeras med största sannolikhet av Oddo och Zambrotta på respektive kanter.

Mittfältet är mer oförutsägbart. Då Donadoni under uppladningen i Coverciano har experimenterat med olika formationer i det system som man antas starta med, det vill säga 4-2-3-1, så är det troligt att han tänker bänka någon av Pirlo, De Rossi och Gattuso. Ett angenämt problem med andra ord. Vem det blir är svårt att spekulera i men de två som förekommit som mest troliga att starta är De Rossi och Gattuso.

Den mest frekvent använda anfallsformationen under uppladdningen har innehållit Toni som spjutspets, tätt åtföljd av Camoranesi, Di Natale och Perrotta. Det är denna kvartett vi med största sannolikhet kommer att få se i avsaknaden av il bimbo d’oro, FrancescoTotti, som tidigare hälsat att han återkommer till landslaget först i september.

Inför matchen har det diskuterats vilt i media angående Donadonis framtid och frågan är huruvida han verkligen kan sitta kvar som förbundskapten om Italien inte skulle få med sig ett optimalt resultat från Bari. Snacket går i Italien om förbundskaptenens vara eller icke-vara och man har även nämnt Milans Carlo Ancelotti som tänkbar ersättare. Förbundet har självklart dementerat alla spekulationer men hur som helst så är det ett pressat Italien som kommer att äntra San Nicola på onsdagen. Den här matchen ska vi bara vinna. Skottland har inlett starkt men det italienska laget är klassen bättre, med andra ord är det dags att visa världen vilka som är bäst på att spela fotboll.

Tid och spelplats: 20:50, Stadio San Nicola, Bari
Domare: Frank De Bleeckere, Belgien
TV: Viasat 2, 20:45
Tips: 2-0 till Italien. Världsmästarna tar sig samman och tar chansen att haka på toppen.

Källor: www.gazzetta.it, www.figc.it, www.channel4.com, www.corriere.it, www.goal.com

Alexander Bergendorf2007-03-27 16:05:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)