06/07: Defensiva mittfältare
Javier Zanetti är precis lika bra på mitten som i backlinjen.

06/07: Defensiva mittfältare

Svenska Fans summerar serie A-säsongen som kommer gå till historien på många olika sätt. 06/07 såg vi en tabell som inte innehöll Juventus och där alla lag inte började på noll. Vi upplevde en tragedi som fick stora konsekvenser för vissa samtidigt som andra presterade långt över förväntad nivå. Nu listas de bästa defensiva mittfältarna i ligan.

5) Javier Zanetti, Inter
När Maicon gjorde det många trodde var omöjligt placerades kapten Zanetti på mittfältet. Den som sett något kvalitetsskillnad på argentinaren räcker upp en hand. Precis som vanligt har han varit makalöst pålitlig i sin roll, och han behärskar alla delar av spelet. I normalläget är han en slitstark fighter med hjärta för klubben och laget i första hand. När läget sen uppstår är han inte sen att avancera för att hjälpa sitt lag i offensiven. Hans patenterade räder genom motståndarben visar att man inte behöver heta Ronaldinho eller Ibrahimovic för att ta sig förbi fyra man i ett moment. Hur stor del, som vi inte kan se genom tv-rutan, har han i Inters framgång?

4) Massimo Mutarelli, Lazio
Lazio-ledningen såg något ingen annan såg. Egentligen är det ganska enkelt - varför skulle en 29-åring som i flera år varit Corinis lojale medhjälpare inte kunna vara det till Ledesma? Visst kunde han det. Bollvinnarna finns i drivor i Italien men få utmärker sig. I ett framgångsrikt Lazio har den stenhårde Mutarelli fått ett erkännande han förtjänar. Medan Mauri, Ledesma, Jimenez styrt skutan framåt har Mutarelli skött maskinrummet klanderfritt.

3) Olivier Dacourt, Inter
För hur länge sedan kunde Inter stoltsera med så många lyckade värvningar när säsongen rundades av? Dacourt är heller inget undantag utan snarare en av dem som lyckats bäst under säsongen i mästarlaget. Den franske mittfältaren bidrar alltid med en gedigen arbetsinsats kantad av en bra teknik och har på så sätt passat in bra på Inters mittfält. När Cambiasso var borta var det egentligen ingen som saknade honom då Dacourt tog hans plats och gjorde det med bravur. Han har fortsatt att visa klass och det har gett honom en plats bland de bästa mittfältarna i Italien i år.

2) Gennaro Gattuso, Milan
Det är något speciellt med Rino Gattuso. Han personifierar på något sätt den grinta som är så underbar att se på en fotbollsplan och bidrar alltid med någonting. I år har han hjälpt Milan under den uppryckning som laget gjort och på vilket sätt han har gjort det sedan. Att jag efter Milans makalösa CL-spel fick ta emot positiva kommentarer angående en italiensk fotbollsspelare, Gattuso såklart, avgör bara saken ytterligare.

1) Daniele De Rossi, Roma
Romas framtida capitano har på riktigt vuxit ut till en världsspelare i år efter sitt lilla debacle i VM. Efter att ha varit med och stått i förgrunden för en makalös säsong med Roma så har hans framgångar på planen också resulterat i en stabil plats på Gli Azzurris mittfält. Efter att Donadoni petat ingen mindre än Andrea Pirlo inför landskampen mot Skottland för att istället satsa på De Rossi så höjdes en del ögonbryn. Jag tror dock att Romas yngling kan leva upp till förväntningarna bra i landslaget och fortsätta att ge Pirlo en tuff match om den åtråvärda platsen. Frågan är bara hur långt Tottis arvtagare kan gå. Jag säger som så många andra; the sky is the limit. Det skulle verkligen inte förvåna om han blir en av Romas största spelare genom tiderna.

Alexander Bergendorf & JONAS Söderström@jonas5oderstrom2007-06-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)