06/07: Målvakterna
Åldermannen Alberto Fontana har gjort sin kanske bästa säsong i karriären.

06/07: Målvakterna

Den sista utposten, den ständiga enmansrollen, de som oftast hängs ut som syndabockar ena stunden, för att i den andra hyllas till skyarna. Det är dock de herrar som undviker att åka bergochdalbana mellan dessa huvudspalter bäst, som också slår sig in bland ligans fem bästa.

5) Christian Abbiati, Torino
”Spiderman”, utlånad till Toro fick han sig en tuffare uppgift än vad många kanske trott innan säsongen då defensivt förespråkande Zaccheroni hade hand om laget. Torino hade nog inte klarat ett nytt kontrakt utan denne reflexsnabbe målvakt som tillsammans med Frey varit ligans bäste att reagera på mållinjen.

4) Alberto Fontana, Palermo
Stod för en fantastisk höst och var tillsammans med Amauri hemligheten bakom framgångsreceptet för Palermo. Trots skador och trots lagets dalande form under våren, lyckas veteranen slå sig in på denna meriterande lista, som en av säsongens fem bästa målvakter. Hans speluppfattning och positionsspel, framförallt i utrusningarna är oklanderligt och kanske ligans bästa, samtidigt som han är nog den smidigaste av samtliga på listan. Om inte laget stått för en så pass ojämn säsong hade säkerligen Alberto dykt upp ett par placeringar högre upp på listan.

3) Doni, Roma
Helt enhetsenlig med den moderna målvaktsidyllen; Skicklig på det mesta, utan att för den delen utmärka sig i de allra spektakuläraste räddningar liksom hans äldre och något mindre kollegor. Hans fysik och räckvidd är nog hans främsta signum och får honom att stå ut från mängden. Stabil i sitt målvaktsspel utan att bjuda motståndare på målvaktstavlor. Utgör en viktig del i ligans tredje bästa försvar.

2) Julio Cesar, Inter
Sambafotbollen fortsätter på oväntat håll i Serie A och det är bara att konstatera att brassarna har outtömliga resurser, även i sin tidigare svagaste lagdel. Julio Cesar har petat Toldo, fantommålvakten från EM 2000, två säsonger i rad och det säger inte lite om kapaciteten han besitter. Det är framförallt Cesars höga lägstanivå som bör uppmärksammas, han gör sällan bort sig, något som utmärker endast de bästa målvakterna, oavsett hur spektakulära de ser ut att vara. Väldigt skicklig längs mållinjen.

1) Sebastien Frey, Fiorentina
Sebastien Frey kom tillbaks efter en halvår lång knäskada han ådrog sig i en kollision med Juventus Zalayeta strax innan förra juluppehållet. Efter en trevande start i den nya säsongen, utan att egentligen göra bort sig på något sätt, har han blommat ut till Serie A:s bästa målvakt. Många menar att detta är i Buffons frånvaro men det återstår att se till nästa säsong.
Hans prestationer har inte gått att ta miste på. Att Fiorentina kan titulera sig med ligans bästa försvar, är till stor del fransosens merit. Han utnyttjar sin räckvidd och sina kattlika reflexer maximalt, på så sätt är han nästintill omutbar längs mållinjen. Denna fantastiska säsong har krönts med en landslagsuttagning i ”Les Bleus” trots den polemik som funnits tidigare mellan Domenech och Sebastien.

Odysseus Zacharopoulos@jonas5oderstrom2007-06-06 07:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)