Fans i Fokus: Johanna Alm
<i>"För mig är Juventus alltid bäst och förtjänar alltid att vinna."</i>

Fans i Fokus: Johanna Alm

Ännu en växling i supporterstafetten. Turen har kommit till Juventus Johanna Alm, som definitivt tycker fotboll gör sig bättre på tv än live.

Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Jag heter Johanna Alm och är 34 år. Två av mina stora intressen är fotboll och att skriva. Vad skulle då kunna bli bättre än att kombinera dessa? Svenska Fans förbarmade sig över mig - jag får göra det jag gillar mest förhoppningsvis samtidigt som det är till nöje och nytta för andra intresserade.
 
Varför blev det just Juventus? Val eller slump?
Juventus blev ”mitt” lag när de slog Milan med 6-1 1997, i april tror jag det var. Så man kan nog säga att det var en slump, men det går inte att göra ogjort.

Om du fått välja favoritklubb idag, hade du då valt Juventus?
Hur vet man det? Jag vet bara att jag varken kan eller vill byta klubb. Jag är en Juve-girl för alltid.

Vilket lag förlorar man helst inte mot som Juventus-supporter?
Jag blir mycket upprörd och irriterad varje gång Juventus förlorar, det spelar ingen roll mot vem. En förlust kan förstöra hela min dag. Jag kan låtsas att jag är en god förlorare, men det är jag inte. För mig är Juventus alltid bäst och förtjänar alltid att vinna.
 
Vad kallas Juventus supportrar?
En Juventino, flera Juventini. Och många finns det!

Står Juventus-supportrar för något politiskt?
Jag vet faktiskt inte. Tycker inte att fotboll och politik hör så mycket ihop. Finns andra italienska supportrar som får stå för ”politiska ståndpunkter”.
 
Hur påverkar Juventus ditt vardagliga liv?
”Alldeles för mycket” säger ointresserade (obildade, ha ha) personer i min omgivning.
Det påverkar min vardag bara till det bättre, tycker jag själv. Det är ju sunt att engagera sig i något trevligt, stiligt, fint, randigt och underbart. Men... jag går inte runt iklädd Juve-tröja, jag sover inte i Juve-pyjamas och jag har inte klubbmärken uppklistrade på väggarna. Det behövs inte för att bekräfta min Juve-identitet! Jag nöjer mig med att köra ett Juve-skin på min egen blogg och en schysst lagbild på väggen på jobbet.

Hur ofta ser du ditt lag på plats?
Jag såg denna fråga och blev lite orolig. Vad ska jag säga? Jag har sett Juventus live en gång. Det var i Rom i maj 2003 när de mötte Lazio. Rom är en fantastisk stad, det var en fantastisk upplevelse och jag kommer att göra om det. Men nu säger jag det... Fotboll är bäst på TV. För mig är det otroligt störande med gapande, svärande gubbar på raden framför. De vet alltid bättre än domaren och vill gärna att alla runt omkring ska veta det. Pinsamt.
Jag vill se matchen i detalj, jag vill helst titta ensam (alternativt att den eller de jag tittar med håller mun) och jag vet alltid bäst.
Man kan helt enkelt inte jämföra att se en match live och att se den på TV. Det är två helt olika saker, det ena är en upplevelse och det andra är livsnödvändigt.

Favoritspelare nu och genom tiderna?
Alessandro Del Piero är den ultimata Juventus-symbolen för mig. Annars fokuserar jag minimalt på spelare såsom individer. För mig är lagmaskinen otroligt mycket viktigare. Men egenskaper som jag beundrar är fart och vilja.

Ultimat drömvärvning?
Vi skulle behöva en stabil försvarare. Nemanja Vidic skulle vara trevligt att locka till Italien.
Annars hade jag inte tackat nej till Fernando Torres eller Lionel Messi i svart-vitt (inte som försvarare förstås).

Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Juventus-stilen. Att man gratulerar vinnaren, att man inte spelar fult, att man inte bråkar om domslut, att man inte talar illa om motståndaren, att man inser att man är en del av något större.

Och minst stolt över?
Den skandal som Juventus hamnade i förra säsongen. Jag blir vansinnig när jag tänker på att mitt lag kan vinna mot vem som helst utan hjälp, så varför utmana ödet genom att göra det man gjort, vad det nu egentligen är.

Vad vill du att alla ska känna till om Juventus?
Juventus har flest fans i hela Italien, särskilt i syd. Det beror till stor del på att många kom från södern till Turin för att arbeta på Fiat. De fortsatte att älska Juventus även efter de flyttat hem. Över 30 % av de italienska fotbollssupportrarna sägs föredra Juve!

Realistisk dröm inför framtiden?
Stjärna nummer tre är inte långt borta. Det är i högsta grad realistiskt.



Redaktionen2007-06-13 09:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)