Inför: U-21 Portugal-Italien [play-off]
Italien är utslaget ur EM i Holland efter att ha slutat trea i sin grupp. Det är dock inte läge att hänga läpp riktigt än, laget har ett viktigt tröstpris att spela om. I potten ligger en OS-biljett till sommarolympiaden i Peking 2008.
Bakgrund till play-off matchen
Fyra europeiska lag får delta i sommar-OS. De olympiska spelen 2008 går som bekant i Peking, Kina. Kvalificering dit sker genom det U-21-mästerskap som för närvarande pågår som bäst i Holland. Tre lag har redan sina platser klara i och med semifinal-avancemanget: värdnationen Holland, Belgien och Serbien.
England som också tagit sig till semifinal deltar inte med ett fotbollslag i OS. Anledningen är att England tävlar under brittisk flagg, och i fotbollssammanhang har man inte medverkat sedan 1972. Därav den vakanta OS-platsen. (Dock är det mer eller mindre klart att Storbritannien kommer att ställa upp med ett lag vid OS 2012 i London.) Portugal och Italien som la beslag på tredjeplatserna i A respektive B-gruppen gör därför upp om den sista Peking-biljetten.
Resan hittills
Premiärförlusten mot Serbien blev med facit i hand Italiens fall. Trots att Azzurrini hade bollinnehavet (55% mot 45%) kammande man noll. Serberna var klart effektivast i den sista tredjedelen av planen, vilket också statistiken vittnar om: fem skott på mål, varav ett slank in. Italien å sin sida sköt för det mesta utanför målramen (åtta gånger) och de två ynka försök man lyckades få på mål gav ingen utdelning. Serbien-Italien 1-0.
Andra gruppspelsmatchen bjöd på klassiskt motstånd i form av England. Men stoltheten och den förmodade revanschlustan lös till en början fullständigt med sin frånvaro. De italienska U-21 grabbarna var överhuvudtaget inte med i matchen de första 15-20 minuterna. Precis vartenda juniormisstag man kan tänka sig begicks under denna mardrömsinledning.
Mittfältet blev fullständigt uppätet av de engelska lejonen. Nocerino (jämförs med Gattuso) lämnades ensam att sköta det defensiva jobbet hemåt, samtidigt som backlinjen med Raggi, Andreolli, Mantovani och Chiellini uppträdde splittrat, och inte alls som den perfektionistiskt drillade enhet som man vant sig vid. Det var en minst sagt sorglig syn.
Inte blev det bättre av att det givna förstavalet i mål, Gianluca Curci, skadat sig i öppningsmatchen mot Serbien. Ersättaren Emiliano Viviano, till vardags i Brescia, spillde över sin nervositet till de, normalt sett, skyddande änglar som opererar framför honom. Hönsfarmen var i högsta grad en realitet.
Med 2-1 i baken inför andra halvlek (Chiellini lyckades turligt reducera på hörna i den 35 minuten) var det bara full fart framåt som gällde om inte semifinal-drömmen skulle få ett abrupt slut. Spelarna höjde sig också betänkligt men det var snarare pga. att engelsmännen blev passiva och gav över initiativet till italienarna som man kom in i matchen.
Giuseppe Rossi gjorde ett mycket piggt inhopp och hade det inte varit för att hans sikte var felkalibrerat kunde det mycket väl ha slutat i segervrål. Istället skrevs slutresultatet till 2-2 efter att Romas allt-i-allo, Alberto Aquilani, med ett pressat långskott kvitterat i den 69 minuten - med vänstern dessutom!
Inför sista gruppspelsmatchen kunde inte längre Italien lita till bara utgången av sin egen match för att avancera till semi. England fick inte vinna mot Serbien (som redan var semifinalklart). Men det gjorde man. Liksom Italien. Azzurrinis tröstpris; en chans att lägga beslag på den fjärde och sista Europabiljetten till OS.
3-1 segern över Tjeckien var annars Italiens klart bäst genomförda match i turneringen. En av anledningarna var naturligtvis att man mötte det svagaste laget i gruppen: Italien kändes betydligt starkare på varje position och kvalitetsskillnaden blev till slut för mycket för tjeckerna att handskas med. Men framförallt upplevdes det som att Casiraghi äntligen hittat rätt i startelvan och spelarna i sin tur i sina roller.
Helt klart något att ta med sig till den hyperviktiga matchen mot Portugal…
Läget i Portugals U-21-lag
Portugals matchrad i EM inleddes med ett kryss mot Belgien (0-0), därefter förlust mot hemmanationen Holland (1-2) innan man slutligen körde över Israel med komfortabla 4-0. Det räckte till en tredjeplats, en poäng bakom Belgien.
- - - - -
Till matchen mot Italien saknar Portugal en viktig spelare pga. avstängning. Anfallaren Hugo Almeida som varit utlånad till Werder Bremen (numera också ägd av klubben) ifrån Porto under säsongen drog på sig två gula kort i gruppspelet. Som ensam spjutspets fyllde han en viktig roll i laget och är ett klart avbräck. Ersättaren väntas bli Vaz Té. Det vill säga om han lyckas rehabilitera sig från den knäskada han nyligen ådrog sig under ett träningspass.
I övrigt på skadefronten... Prognosen är god för att Man Uniteds 240-miljonersvärvning Nani ska lyckas skaka av sig en lindrigare ankelskada. Sämre är dock utgångsläget för PSV-backen Manuel da Costa, som rapporteras kämpa mot klockan för att återhämta sig från en fotskada.
Trolig startelva:
Ribeiro - Amoreirinha (Pereira), da Costa (Amoreirinha), Semedo, Antunes - Veloso, Moutinho, Fernandes - Nani, Djaló - Vaz Té
Läget i Italiens U-21-lag
Pressen på tränare Pierluigi Casiraghis axlar är enormt. Azzurrini var en av favoriterna till att vinna U-21-EM men kraschade ur redan i gruppspelet. Det är naturligtvis inte godkänt. Nu får man en andrachans vilken man måste ta till vara på. Uppladdningen och inställningen ska ligga på samma nivå som inför en final.
För att understryka vikten: Italien har deltagit i varje OS-turnering sedan 1984. Det italienska fotbollsförbundet, fansen och spelarna själva förväntar sig att man grejar det. Konsekvensen om man inte gör det är att Casiraghi med stor sannolikhet får packa väskorna. I ett vidare perspektiv går generationen som knackar på nästa landslagsdörr miste om en oerhört nyttig erfarenhet.
Trolig startelva:
Viviano; Motta, Andreolli, Criscito, Chiellini; Nocerino, Aquilani, Montolivo; Rosina, Rossi; Pazzini
Spelarbeskrivning:
Viviano - Reaktionsnabb jätte
Motta - Snabb ytterback, bra inlägg
Andreolli - Elegant mittback
Criscito - Teknisk, positionssäker, lugn
Chiellini - Ångvält, stark huvudspelare
Nocerino - Grovjobbare, en Gattusotyp
Aquilani - Löpstark, fint skott
Montolivo - Spelintelligent smörpassare
Rosina - Rivig virvelvind, känslig vänster
Rossi - Avig fantasifull forward
Pazzini - Striker; tungt skott, bra på skallen
* * * * *
Plats: Stadioplein 1 i Nijmegen, Holland
Arena: de Goffert (kapacitet: 12 500)
Avspark: Torsdag 21 juni, 20:45
Domare: Stéphane Lannoy, Frankrike
Källa: Uefa.com