Fans i Fokus: Cihan Dalaba

Fans i Fokus: Cihan Dalaba

Vi ger en Parmigiano som drömmer om Crespos återkomst lite extra uppmärksamhet.

Vem är du och hur hittade du till Svenska Fans?
Jag heter Cihan Dalaba, är 21 år och bor i Stockholm. Jag blev tipsad om Svenska Fans av en vän, surfade in på sidan och sedan har jag varit fast.

Varför blev det just Parma? Val eller slump?
En kombination av båda skulle jag nog säga. Det var i mitten av 90-talet, någon gång efter USA-VM 94 som jag blev förälskad i Parma. Just detta VM var det mästerskap som på allvar fick mig att få upp ögonen för fotboll. Innan det hade jag givetvis, som de flesta andra småpojkar sprungit omkring och sparkat boll och spelat i ett lag men det var först i detta mästerskapet som intresset för fotbollen blev större. Fanns många spelare man blev imponerade av, men den som man blev lite extra förtjust i var ju Tomas Brolin. Han var verkligen i kanonslag den sommaren och var en stor ikon i Parma och det var lite på grund av honom som det blev Parma. Det och att de hade (och fortfarande har) så ruskigt snygga tröjor. Det är väl ungefär det man går efter när man "väljer lag" som litet barn.

OM du fått välja favoritklubb idag, hade du då valt din klubb?
Svårt att säga helt säkert men jag tror nog det. Charmen och dragningskraften med Parma är så otroligt stor så det är svårt att inte tycka om denna klubb. Trots alla problem man råkat ut för de senaste åren så finns man kvar och kämpar för sin existens, en liten klubb från en liten stad. Hur kan man inte älska en sån klubb?

Vilket lag förlorar man helst inte mot som Parma-supporter?
Mot lagen från grannstäderna; Bologna, Modena, Piacenza och Reggiana. Då inget av de lagen huserar i Serie A så är Juventus tveklöst det lag man inte vill förlora mot.

Vad kallas Parma-supportrar?
Singularis: Parmigiano
Plural: Parmigiani

Står Parma-supportrar för något politiskt?
Parma är ett av få lag i Italien som officiellt är politiskt neutrala. Dock är Reggio-Emilia-regionen i allmänhet en "må bra-region", många har det väldigt bra ställt men folk är även villiga att hjälpa andra. Så om man prompt måste sätta in fansen i något fack politiskt så är det mer åt vänster-hållet och detta syns också bland annat i det faktum att vi har vänskapsband med Empolis supportrar som är vänster.

Hur påverkar Parma ditt vardagliga liv?
Ganska mycket faktiskt. Jag är inne och kollar på den officiella hemsidan varje dag för att hålla mig uppdaterad och försöker följa med så mycket som möjligt.

Hur ofta ser du ditt lag på plats?
Jag försöker planera in åtminstone en resa per säsong och det blir i mån av tid och pengar. Den här säsongen är en resa bokad för att se mötet med Juventus på hemmaplan i november.

Favoritspelare nu och genom tiderna?
Favoritspelarna nu är Morfeo, trollgubben vars talang gick till spillo i storklubbarna. Men även våra talangfulla ynglingar med bland andra Dessena och Cigarini i spetsen. Favoritspelare genom tiderna har det funnits gått om men största favoriten måste nog ändå vara Hernan Crespo.

Ultimat drömvärvning?
Jag tror att jag talar för alla Parmafans när jag säger att den ultimata värvningen, även ur realistisk synvinkel är Hernan Crespo. Målmaskinen hade sin höjdpunkt i karriären på Tardini och har fortfarande laget i hjärtat. Det har ryktats att när Crespo spelade för Lazio så brukade han, om de hade haft lördagsmatch, ta tåget upp till Parma på söndagen för att se Parma spela för att sedan åka hem till Rom igen. Det är stort, det är enormt stort!

Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Lagets talangsatsning, att vi har varit med och utvecklat så många storspelare som blivit världsstjärnor. Att en liten klubb från en liten stad har kunnat ge ifrån sig ett eko i världen med sin fotboll är fantastiskt.

Och minst stolt över?
Finns inte mycket att inte vara stolt över med detta lag, men det finns en mörk period i klubbens historia som vi nu lever i efterdyningarna av. Parmalat-skandalen är givetvis vad jag talar om. Det uppdagades att ägarfamiljen Tanzi, med pappa Calisto i spetsen hade förskingrat hundratals miljarder kronor, varav en del gick genom fotbollsklubben Parma som man ägde. Skulderna var enorma och detta drabbade ju självfallet Parma negativt, klubben var på randen till tvångsnedflyttning till Serie C1 men i sista stund gick konkursförvaltare in och tog hand om Parmalat och även Parma. Klubben bytte namn från Parma A.C. till Parma F.C. och genom detta behövde man inte ta ansvar för de enorma skulderna som Tanzis hade efterlämnat. Om namnbytet följde Lega Calcios regelverk eller inte låter jag vara osagt. Men klubben räddades kvar och mirakulöst har man lyckats klamra sig fast vid Serie A-fotbollen de efterföljande åren.

Vad vill du att alla ska känna till om Parma?
Att det är den stad i Italien där man lever bäst, man har blivit utnämnda till det flera gånger. Kanske är det detta som får talangerna att blomma ut?

Realistisk dröm inför framtiden?
Att Ghirardis projekt för klubben slår väl ut och att vi på sikt kan vara med och slåss uppe i toppen igen om topp 4-placeringarna.

Redaktionen@jonas5oderstrom2007-09-18 17:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)