Derby della Lanterna: Kuriosa & Rivalitet
Den beryktade "Lanternan"

Derby della Lanterna: Kuriosa & Rivalitet

Vad betyder egentligen Derby della Lanterna? Hur stora rivaler är egentligen Genoa och Samp? Hur stort är derbyt egentligen? Här följer lite kuriosa att frossa i.

Derby della Lanterna?
Precis som alla derbyn i Italien föregås även Genua-derbyt av ett intressant namn, nämligen Derby della Lanterna. ”Lanterna?”, tänker ni och funderar en stund, nej inte en aning va’?

Lanterna betyder fyr på svenska och är helt enkelt en fyr som står stolt och högt vid Genuas hamnport. Den är världens, idag, äldsta fungerande fyr och en av världens fem högsta.

Den står 117 meter ovanför landytan även om själva fyren är 77 meter och är gjord utav murstenar. Med sitt ståtliga utseende är den Genuas landmärke och ett hett turistmål. På själva byggnaden finns stadens vit-röda kors målat, samma kors som pryder Sampdorias tröja.

Definitivt värt att besöka för den som åker till Italien då den är ett imponerande stycke historia men också ett förträffligt vackert verk att beskåda. Byggnadsverket är daterat ända bak till 1543 även om vissa myter påstår att den fanns redan på 1100-talet. Helt enkelt ett stycke historia.

Blucerchiati vs. Grifoni?
Hur stor är rivaliteten lagen emellan undrar nu kanske? Nu ska jag inte överdriva och säga att fansen hatar varandra och vill döda varandra till varje pris utan istället ska jag förmedla den bild som jag tror är den som är närmast verkligheten.

Visst är inte fansen bästa vänner, det ska man inte sticka under stol med, men Genoas och Sampdorias supportrar är fans som uppträder med en viss klass, elegans och dignitet som man ofta ser hos nord-klubbarna.

Man gör aldrig något för att skämma ut sig eller laget man stödjer utan försöker istället visa upp ett stöd som både ska synas och höras. Mellan Samp och Genoa finns det en sorts ”överenskommelse” mellan de olika grupperna att aldrig ta till våldsamheter på eller utanför läktarna vilket är något som är tämligen sällsynt idag.

Den här överenskommelsen påminner lite om den som finns mellan Inters och Milans supportrar som aldrig eller sällan hamnar i handgemäng med varandra fastän de skickar ner vespor för läktaren eller tänder fyr på halva arenan.

Genoa har cirka en miljon fans i Italien där majoriteten finns i själva Genua vilket är förståeligt då klubben funnits ett längre tag och dessutom bär stadens namn. Dock är inte Sampdoria på något viss underlägsna kusinerna då klubben tack vare sina framgångar under 80- och 90-talet rekryterat flera nya fans som stödjer klubben idag och i framtiden.

Sampdoria har alltid ansetts vara de ”rikas” lag och med tanke på den elegans som förre ordföranden Paolo Mantovani visade upp är det inte alls svårt att förstå. Hela föreningen andas stil och professionalism och det är sällan man hört något dåligt om varken Sampdoria eller Gradinata Sud som är klubbens stora supportergrupp.

Genoa å andra sidan är lite av arbetarnas lag och har alltid varit det. Med sin historia som sträcker sig långt bak i tiden och en tradition som alltid genomsyrat klubben är det inga konstigheter att klubben är en ”arbetarklass”-klubb.

Rivaliteten finns där, absolut, men Derby della Lanterna är det hetaste i Italien eftersom fansen gör upp på läktarna med magnifika tifon, frenetiskt sjungande och dans som aldrig tycks ta slut. Det är det som gör derbyt så speciellt, helt enkelt ett spettacolo som italienarna själv säger. Som spelare måste det vara en dröm att äntra Luigi Ferraris i ett Derby della Lanterna.

Håkan Dik2007-09-23 02:43:00
Author

Fler artiklar om Sampdoria