Om tv-sändningarna
Maccarone och Galloppa jublar i en tv-sänd lördagsmatch.

Om tv-sändningarna

Rättigheterna till serie A är i dagsläget uppdelade mellan Canal+ och TV4. Hur kanalerna väljer att utnyttja sina rättigheter påverkar i allra högsta grad oss anhängare av italiensk fotboll. Gårdagens uteblivna sändningar i en av kanalerna har rört upp den del känslor i våra forum.

Vi kan inte skaffa säsongskort och åka på alla bortamatcher. Det är fysiskt omöjligt. Vi kan i allra bästa fall lyckas ta oss ner till Italien ett par gånger per år för att se våra lag på plats. Bara en resa är för de flesta en stor bonus.

Därför är tv-sändningarna vårt syre. Utan dem har vi ingenstans att följa vårat lag.
Jag kan villigt erkänna att jag före säsongen var orolig för hur TV4 skulle hantera sina nya rättigheter. Rädslan för bortprioriterade italienska matcher till förmån för spanska sådana var stor. Jag började nästan fila på kritiken redan i juni. Det har visat sig onödigt. Hittills har jag bara blivit besviken en gång, och det var i den senaste veckoomgången. Alla vet hur det var.

Personligen blev jag dock inte nämnvärt besviken, mer än att utbudet smalnade av. Jag trodde i min enfald att alla som älskar italiensk fotboll redan har Canal+ sedan tidigare, och därför den här kvällen ändå kunde se någon match när fyran bortprioriterade.

Jag vill påminna om att vi genom fyrans inträde fått se samtliga fyra 18-matcher på lördagarna, vilket förutom i enstaka extrema undantagsfall (läs: Ibra) aldrig hände förut. På så sätt ligger kanalen på plus. Till och med Canal+ har visat lördagens 18-match vid något tillfälle. Oavsett om det beror på konkurrensen eller en lyckad lucka i det engelska programmet är det odelat positivt.

De delade rättigheterna har dessutom inneburit ett bredare urval att matcher att se. De oumbärliga kvällsmatcherna på söndagar har hittills visats, och jag bävar för den dag då vi blir utan kvällsmatch. Det mest negativa enligt mig är att det samlade målsammandraget Canal+ alltid kör i pausen på kvällsmatchen är patetiskt litet när inte alla matcher får visas. Är fyran nöjda med att bara kunna visa "sina" mål?

För mig handlar allt om att matcherna visas, inte vilken kanal som gör det. Visst är det trevligt med kunnigt folk och intressanta reportage, men det kommer aldrig vara viktigare än matcherna. Jesper Hussfelt och Petter Johansson står fortfarande i särklass när det gäller att kommentera italiensk fotboll, men om valet står mellan att se en match utan dem eller inte alls är det ett mycket lätt val.

Det handlar om det totala antalet matcher, inte vem som kommenterar, sitter i studion eller vilken logga som finns i hörnet. Jag har massor av åsikter om sånt, åsikter som är helt irrelevanta när det kommer till kritan.

Snart är det Canal+ som visar rubbet igen. Inklusive två matcher på lördagar?!

Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-09-27 17:50:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)